DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Tereprali

Dakar: Sainz győzelemmel korrigált, Barreda triplázott

A csütörtökön eltévedő és kifakadó Matador idei második részsikerét húzta be a Dakaron, de az összetettben továbbra is Peterhansel vezet Al-Attiyah előtt. A motorosoknál egy KTM-es az élen féltávnál.

Az előző napi navigációs problémák miatt 100 km-rel lerövidített, egész konkrétan 348 km-es szelektív szakasz várt pénteken a Dakar Rali mezőnyére Al Qaisumah és Ha’il között. Az említett navigációs nehézségekre főként Carlos Sainz panaszkodott, pénteken viszont nem volt nála gyorsabb az autósok mezőnyében, így a címvédő Matador begyűjtötte idei második részsikerét. A Minit vezető spanyol végig magabiztosan vezetett a hatodik szakaszon, s végül bő négy perccel előzte meg a hazaiak élmenőjét, a toyotás Yazeed Al-Rajhit.

sainz-dakar-stage6-dppi



A napi dobogóra Nasser Al-Attiyah fért még fel, ám hiába előzte meg Stephane Peterhanselt, ezt csupán 18 másodperccel tette meg, így a féltávnál továbbra is a tizenháromszoros győztes francia nevét olvashatjuk az összetett tabella élén. Peterhansel fórja közel hat perc a katari toyotással szemben, míg Sainz továbbra is a senki földjén 40 perces lemaradással a harmadik pozícióban.

A csütörtöki legjobb, Giniel de Villiers több mint húsz percet veszített ma, de a pénteki nap fő vesztese a Dakarra egy év kihagyás után visszatérő Sebastien Loeb: a francia a 97. kilométernél járt, amikor kitörte a Prodrive által épített BRX1-esének a felfüggesztését. Loeb számára nem ez az első probléma az idei viadalon: korábban defekt, navigációs probléma és egy sebességtúllépés miatt kiosztott időbüntetés is hátráltatta őt (ez utóbbi miatt egyébként szépen ki is fakadt, „inkompetensnek” nevezve az illetékeset). A BRX reményei ezáltal egy erős szereplésre már csak Nani Romához fűződhetnek, aki viszont előre is lépett az ötödik pozícióba: az említett éllovas trió mellett Jakub Przygonski előzi még meg.

barreda-dakar-stage6-dppi

A motorosoknál – ahogy eddig az összes páros számú etap során – ismét Joan Barreda bizonyult a leggyorsabbnak, ezzel a spanyol immár idei harmadik, összességében pedig 27. szakaszsikerét könyvelhette el a Dakaron, amellyel utolérte a motoros örökranglista harmadik helyén honfitársát, Jordi Arcaronst, s már csak Peterhansel és Cyril Despres előzi meg őt. A pénteki felvonás elején főként Toby Price szorongatta Barredát, ő azonban később visszacsúszott, így a hondás végül a yamahás Ross Branchot előzte meg 13 és a KTM-es újonc Daniel Sanderst 53 másodperccel.

Price elé a címvédő Ricky Brabec, valamint Matthias Walkner és Adrien van Beveren is befért még, de az ausztrálnak sincs oka szomorkodni, hiszen az élmenők folyamatosan hullámzó teljesítménye révén most ő állt az összetett élére, így a KTM kétszeres győztese vezeti a listát a szünnap előtt. Viszont jól mutatja, hogy mennyire nem dőlt még el semmi a kétkerekűeknél, hogy még a hetedik helyen álló Barreda lemaradása is csupán 6 perc 25 másodperc. Price mögött egyébként a csütörtöki győztes, de tegnapi bukása után kisebb sérüléssel küzdő Kevin Benavides foglalja el a második helyet, megelőzve hondás kollégáját, Jose Ignacio Cornejót, de ott van az élbolyban Branch, Xavier de Soultrait (Husqvarna) és Sam Sunderland (KTM) is. Brabec közel húszperces lemaradással csupán a 13. helyen áll.

sotnikov-dakar-stage-dppi

A quados mezőnyben Alexandre Giroud teljesítette a leggyorsabban a mai etapot, az összetettben viszont toronymagasan a 2019-es győztes, Nicolas Caviglassio vezet, akinek fél óránál is nagyobb az előnye az üldözőkkel szemben. A kamionosoknál Ajrat Mardeev 2018 óta első részsikerét húzta be, nagy csatában Dmitrij Szotnyikovval, aki viszont szintén félórás fórja révén jó úton halad első Dakar-győzelme felé a Kamazzal.

Ami a magyarokat illeti: a motorosok között szereplő erdélyi Gyenes Emanuel a 40. legjobb idővel teljesítette a hatodik szakaszt, s ezzel összetettben a 32. helyet foglalja el, a szervizcsapat nélküli versenyzőket felvonultató Original by Motul kategóriában viszont mai negyedik helyezésével visszajött az értékelés harmadik pozíciójába. A többiek – Saghmeister Gábor, Szalay Balázsék és a Fazekas Motorsport (akik a minap egymást is segítették) – a cikk publikálásig még nem értek célba.

Az összetett állása 6 szakasz után:

Autósok: 1. Stephane Peterhansel (Mini) 22:14:03, 2. Nasser Al-Attiyah (Toyota) + 5:53, 3. Carlos Sainz (Mini) + 40:39, 4. Jakub Przygonski (Toyota) +1:11:36, 5. Nani Roma (Prodrive) + 1:36:55

Motorosok: 1. Toby Price (KTM) 28:08:43, 2. Kevin Benavides (Honda) + 2:16, 3. Jose Ignacio Cornejo (Honda) + 2:57, 4. Ross Branch (Yamaha) + 3:41, 5. Xavier de Soultrait (Husqvarna) + 3:41, 6. Sam Sunderland (KTM) + 4:23, 7. Joan Barreda (Honda) + 6:25, … 32. Gyenes Emanuel (KTM) +4:01:32

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: