DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Retro

Alonso: Ki kellett használni Schumacher gyenge pillanatait

Fernando Alonso az utóbbi évtizedek legjobb F1-es riválisának tartja Michael Schumachert, aki óriási hatással volt a későbbi pilótákra. 2006-os botlását azonban most sem tartja véletlennek.

A távozó kétszeres világbajnok spanyol pályafutása legnagyobb ellenfelének nevezte az ötvenedik életévét a napokban betöltő Michael Schumachert, aki ellen minden apró megingást ki kellett használni, mivel nem sok akadt belőlük. „Amikor ellene versenyzett bárki is, nagyjából öt százaléknyi mozgástere volt, amiben legyőzhette Michaelt. Pályafutásom kezdetén egyértelműen ő volt a főnök” – idézi Fernando Alonsót a Speedweek.com szakportál.

Amikor azonban hibázott a legendás bajnok, azonnal és könyörtelenül ki kellett használni. Ezek egyike volt a 2006-os, monacói időmérő edzés, amikor a Rascasse-ban szándékosan (?) rontott Schumacher, hogy blokkolja a mögötte jövők gyors körét álló Ferrarijával és a vele szoros csatában levő Alonso Renault-jával már ne tudja megdönteni a pole-pozíciós időt.

A kormánymozdulatok alapján a versenybírák úgy vélték, a "hiba" szándékos volt

A hétszeres világbajnoknak nem érte meg a manőver, mivel a felügyelő testület szándékosnak és sportszerűtlennek minősítette az esetet, így a másnapi futamra az utolsó rajtkockába száműzte a Ferrari vezérpilótáját. Márpedig Monacóban ez azonnal el is dönti a versenyt, így is történt, Schumachernek a dobogós helyekig sem volt esélye felérni.

„Nem tudom, hogy szándékosan tette-e, vagy sem, hogy megállt a Rascasse-ban. Minden pillanatban a világbajnokságra gondol a versenyző és amikor az ellenfél egy pillanatra meginog, azonnal kíméletlenül ki kell használni. Fontos, hogy pszichológiailag is az ellenfél fölé kerüljünk. Akkor is hangoztattuk, hogy nincs ez a manőver rendben, bár nem volt teljesen egyértelmű, hogy direkt rontotta-e el a kanyart” – emlékezett vissza Alonso. Néhány évvel később Nico Rosberget is hasonlóval vádolták meg Monacóban, ám a fiatalabb német megtarthatta első rajtkockáját.

Schumacher 2010-es visszatérése után már nem egy ligában játszottak


Összességében azonban Alonso is elismeri, hogy Michael Schumacher (pozitív) öröksége elképesztő mértékű a Formula-1-ben a mai napig. „Úgy vélem, Michael öröksége sokkal nagyobb, mint gondolnánk. Ha a jelenlegi F1-es sztárokon végignézünk, szinte mindegyikük Michael miatt kezdett autóversenyezni és érkezett a száguldó cirkuszba. Olyan ereje volt, hogy mindent képes volt kicsit még nagyobbá varázsolni” – dicsérte korábbi riválisát a spanyol. A hétszeres világbajnok pályafutása egyébként is bővelkedett az érdekességekben.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: