DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Retro

Alonsónak hatalmas öröm volt Schumacher motorhibája

Fernando Alonso példaképként, de egyben legyőzendő félként tekintett Michael Schumacherre. Nem tagadja, felszabadult öröm járta át, amikor 2006-ban motorhibával félreállt a német.

Több, meglehetősen emlékezetes Japán Nagydíjat hozott az elmúlt harminc év, ezek közül a 2006-os alapvetően döntő fontosságúnak bizonyult a világbajnokság szempontjából. Az azonos pontszámmal álló Michael Schumacher és Fernando Alonso az utolsóelőtti futamon is öldöklő csatát vívott egymással.

A suzukai időmérő edzés a hétszeres világbajnok német legendának sikerült jobban, Massával kisajátították az első rajtsort, míg Fernando Alonso elé még a két Toyota is befért. A versenyen is Schumachernek állt a zászló, amikor a verseny utolsó harmadának kezdetén egyszer csak vezető helyről elfüstölt a Ferrari. Erre senki nem számított, mivel az olasz versenyautó gyakorlatilag egész évben (de többnyire az egész évtizedben) óramű pontossággal működött.

A rajtnál még kevés reménye volt Alonsónak, mégis tíz pontot verhetett Michael Schumacherre


Bár a rivalizálás ellenére Alonsónak rengeteg német rajongója (is) van, nem tagadja, hogy elképesztő öröm járta át, amikor meglátta, hogy nagy riválisa motorhibával küzd és kénytelen leparkolni a Ferrarit a pálya szélére. Onnantól számára és a német pilóta rajongói számára is nyilvánvaló lett, hogy ha megszerzi a tíz pontot, onnantól szinte lehetetlen feladat előtt áll majd a visszavonulását már korábban bejelentő, kilencvenegyszeres futamgyőztes.

Alonso úgy érezte, generációváltás történik, a tizenkét évvel idősebb Schumachert zsinórban másodszor is legyőzi. Ez a spanyol legjobb emléke Suzukából. „Itt győzni és a dobogó tetején állni azt jelentette, hogy szinte megvan az újabb világbajnoki cím. Michael Schumachernek elszállt a motorja a nyolcas kanyarban, nekem pedig határtalan örömöt okozott megelőzni lerobbant autóját” – fejezte ki nyíltan tizenkét évvel ezelőtti érzéseit a kétszeres világbajnok a Motorsport-total.com szakoldalon.

Érdekes párhuzam a két nagyszerű pilóta között, hogy tizenkét év a korkülönbség köztük Schumacher javára és Alonso éppen tizenkét évvel Schumacher (első) visszavonulása után távozik a Formula-1-ből. De talán még ő sem végleg. Ha megmarad a párhuzam, akkor Fernando Alonsót 2022-ben ismét viszontláthatjuk a száguldó cirkuszban. Az viszont feltétlenül eltérő, hogy míg Schumacher a csúcson hagyta abba (először), a spanyol számára ez nem adatik meg a csetlő-botló McLaren-Renault-val, a patinás istálló sajnos a mezőny végére csúszott vissza.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: