DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

ERC: Paddon nyert, Csomós 10. a sztárparádét hozó szezonnyitón

Több probléma is hátráltatta a Csomós-Nagy párost Portugáliában, végül a tizedik helyen kezdték az ERC-szezont: a WRC-sztárok közül pedig Hayden Paddon tudott nyerni.

Portugáliában rajtolt el az ERC, vagyis a Rali-Eb 2023-as szezonja, az első futamon pedig két magyar páros is rajthoz állt: Csomós Miklós és Nagy Attila, valamint László Martin és Berendi Dávid is a csúcskategóriában számító Rally2-esek között szállt ringbe. A rendkívül nehéz, esős, sáros, néhol egészen embertelen körülmények között zajló futam rengeteg drámát hozott, és közülük az egyiket sajnos éppen Lászlóék szenvedték el, akik egy hatalmas bukást szenvedtek el, és rommá törték a Skoda Fabiát – szerencsére a párosnak semmi baja nem lett, az autó viszont darabokra tört.

Csomóséknak is voltak kalandjaik, az első nap során egy technikai hibával, másnap pedig egy defekttel vesztettek összesen bő másfél percet, ám vasárnap délután ennek ellenére egészen elképesztő tempót diktáltak, és sorozatosan a legjobb ötben tudtak autózni. Ez azért nagy szó, mert a kategóriában több, mint negyven autó indult, köztük 13 olyan pilóta, aki jelenleg valamilyen nemzeti vagy nemzetközi bajnokság címvédője, ott volt több világbajnok, valamint az a Craig Breen is, aki a legutóbbi svéd világbajnoki futamon második lett.

mixi_2



Csomósék minden gondjuk ellenére az utolsó szakasz előtt a kilencedik helyig jöttek fel, és volt esélyük esetleg még egyet előzni, ám a power stage-en hibáztak, megforogtak, így egyrészt nem nyílt sanszuk a pluszpontokra, másrészt végül visszacsúsztak a tizedik pozícióba. A tempó így is ígéretesnek bizonyult ebben a mezőnyben, erre lehet építeni a folytatásban, és bár ha minden tökéletesen alakul, akkor az ötödik hely is reális lehetett volna, de így is sikerült pontokat iszerezniük.

A verseny győzelméért egyébként három pilóta feszült egymásnak, a korábbi WRC2-es világbajnok (és regnáló magyar bajnok) Mads Ostberg, a korábbi abszolút WRC-futamgyőztes Hayden Paddon, valamint a finn bajnoki Mikko Heikkila, akik tizedekre menő küzdelmet folytattak a teljes hétvége során. Vasárnap Paddon óriási erővel rohamozott, délután sikerült megelőznie Ostberget, de Heikkilával nem bírt: a hétvége meglepetésének számító finn pilóta őrizte a vezetését, és 2,8 másodperces fórral vághatott neki az utolsó szakasznak.

erc-paddon-hyundai

Ott azonban jött a dráma: Heikkila defektet kapott, így nem tudta győzelemre váltani elképesztő hétvégéjét, és egészen a nyolcadik helyig csúszott vissza – igazságtalan a sors... A győzelem viszont így Paddoné lett Ostberg előtt, a dobogó harmadik fokára pedig az észt Georg Linnamae állhatott fel a gigászi küzdelem végén. 

A defektet cserélő és ezzel három percet veszítő, a power stag-et viszont Paddon és Linnamae előtt megnyerő Breen hetedik, az Eb-címvédő Efrén Llarena pedig nyolcadik lett.

A végeredmény ezen a linken megtekinthető!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: