DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
Rali

Kettős Hyundai-sikerrel zárult a WRC-szezon

Japánban ért véget a Rali-vb 2022-es szezonja, az utolsó futam viszont végül egy tét nélküli roncsderbivé vált: Thierry Neuville és Ott Tanak révén kettős Hyundai-sikerrel zárult az idény.

Dani Sordo autója porrá égett, Craig Breen hibázott, Gus Greensmith technikai hiba miatt maradt le, Sebastien Ogier pedig defektet kapott – ez csak az első napot összegezte a WRC-szezonzáró Japán Ralin, de később sem teljesített tiszta futamot a mezőny. Ott Tanakot is technikai hibák hátráltatták, majd a világbajnok Kalle Rovanpera is hibázott szombat reggel, így ő is kiszállt a játékból. Az élen így nem sok autó maradt állva, a győzelemért Thierry Neuville és Elfyn Evans csatázott, a vasárnapot négymásodperces Neuville-előnyből kezdhették meg a felek, de Evans kapott egy defektet, amellyel el is dőlt a küzdelem.

A rendkívül leegyszerűsödő végjáték így semmilyen izgalmat nem hozott, Neuville bő egyperces előnnyel nyert, így két futamgyőzelemmel, az összetett harmadik helyén zárta a szezont, Tanak második lett, így kettős sikert könyvelhetett el a nehéz szezont teljesítő Hyundai, míg az észt klasszis egy ezüstéremmel búcsúzott csapatától – azt még nem tudni, hogy ott lesz-e két hónap múlva Monte-Carlóban, és ha igen, akkor melyik csapattal...

-01122013_369



A dobogó alsó fokára a hibátlanul teljesítő Takamoto Katsuta ért fel, aki így beállította idei legjobb eredményét, méghozzá saját országában, hazai közönség előtt, ami még akkor is igaz, ha hosszú évek óta Finnországban él.

A WRC2 világbajnoki címe viszont csak ezen a futamon dőlt el, bár izgalom ott sem nagyon akadt: Andreas Mikkelsen nem indult, Kajetan Kajetanowicz pedig még az első nap során megütötte a Skodát és kiesett, így Emil Lindholmnak csak be kellett érnie ahhoz, hogy meglegyen a vb-cím. A fiatal finn versenyző ezt meg is tette, így pályafutása eddigi legjobb eredményét elérve ő lett a Rally2-es autók világbajnoka – összességében két győzelemmel és három további dobogóval lett a kategória legjobbja.

A Japán Rali végeredménye:

1. Neuville/Wydaeghe Hyundai
2. Tanak/Javeroja Hyundai +1:11,1
3. Katsuta/Johnston Toyota +2:11,3
4. Ogier/Landais Toyota +2:23,6
5. Evans/Martin Toyota +4:05,1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: