DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Rali

Ralis magyar duó is indul a Motorsport Gamesen

Két év kényszerszünet után az idén októberben újra megrendezik a Motorsport Gamest, azaz az autósport olimpiáját, melynek első kiadását még 2019-ben bonyolították le Rómában és Vallelungában.

A Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) szeptember 21-én jelentette be annak a kilenc versenyzőnek a nevét, aki hét kategóriában képviseli majd Magyarországot a franciaországi Paul Ricard versenypályán és környékén sorra kerülő eseményen, most azonban tovább bővült a piros-fehér-zöld csapat, a László Martin, Berendi Dávid duó ugyanis raliban áll majd rajthoz a Motorsport Games-en. A páros a Rally2 kategóriában méreti meg magát és a versenyző „tapasztalt és gyors” ellenfelekre számít.

„Minden versenyre sokat készülünk, belső kamerás felvételekből, illetve edzésekkel, de ezekről a pályáról nem találtam még videókat. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a spanyolországi ERC-futamról érkezünk majd a Motorsport Gamesre, így kilométer lesz bennünk bőven” – nyilatkozta László Martin, aki navigátorával együtt egyedüli magyar párosként vesz részt az október 20-22. között sorra kerülő Európa-bajnoki viadalon, Spanyolországban. A versenyző előzetes esélylatolgatásba nem bocsátkozott a Motorsport Gamest illetően, mert mint mondta, az ő szakáguk „a legösszetettebb és legnehezebb mind közül”, de arra ígéretet tett, hogy gyorsan fognak menni. Hozzátette, dobogóra szeretnének állni a második autósport olimpián.



A magyar színeket a frissen csatlakozott ralis pároson kívül a Forma-4-esek között Kovács Zénó, crosscar juniorban Csuti Kristóf, gokart szlalomban Szabó Ádám és Horn Lilla, gokart sprintben Juráncsik Balázs, szlalomban Bognár Martin és Deák Tünde, driftben Utasi Péter, e-sportban, azaz a szimulátorosok között pedig Artzt Kristóf képviseli Franciaroszágban.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által 2019-ben életre hívott első motorsportjátékokon 51 ország versenyzői mérték össze tudásukat hat kategóriában.

A koronavírus-járvány 2020-ban és 2021-ben nem tette lehetővé, hogy megrendezzék az esemény második kiadását, amelyre viszont az idén sor kerülhet, és az indulók immár 17 kategóriában versenyeznek majd az arany-, ezüst- és bronzéremért október 26. és 30. között.

 

Ami a további – magyar részvétel nélküli – kategóriákat illeti, autókrosszban felnőttek is összemérik tudásukat, valamint lesz GT3-as és LMP3-as versenyautókat felvonultató hosszútávú verseny, GT és GT sprint, illetve hosszútávú gokartverseny és túraautós kategória is. Raliban a Rally2 mellett a Rally4-es géposztály, valamint a klasszikus versenyautókat felvonultató Historic kategória indulói is összecsapnak a franciaországi eseményen.

A második Motorsport Games-re az FIA 80 ország nagyjából ezer indulóját várja, a nagyszabású rendezvény megnyitó ünnepséggel kezdődik majd, október 27-től pedig indulnak a küzdelmek a különböző kategóriákban.

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: