Steward
Balogh Tamás
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. július 2. szombat
Rali

Csomósék Mikkelsen és Lukjanuk szintjét hozták Lengyelországban

Világsztárok tempójára volt képes élete harmadik Eb-futamán Csomós Miklós és Nagy Attila - de pontosan mennyire is voltak gyorsak a Lengyel Ralin?

Nemzetközi szinten is felkapták a fejüket Csomós Miklós és Nagy Attila hétvégi lengyelországi teljesítményére. A magyar páros még csak az ötödik versenyét teljesítette murván az R5-ös Skodával, de a Fafe Rali második napján mutatott parádés tempóra még egy lapáttal képes volt rátenni: a szélvészgyors lengyel pályákon az ERC legszűkebb élmezőnyében autóztak.

csomós2A mély nyomok szombaton ugyan sok helyen lassították Mixiéket és rosszabb körülményeket biztosítottak nekik, mint az élről rajtolóknak, de már az első körben is oda tudtak érni az első hat-hét autó közé, második nekifutásra pedig már a top ötben szerepeltek. Vasárnap délelőtt tovább fokozták a tempót, amikor az egyik gyorsaságin három tizedmásodperc választotta el őket a szakaszgyőzelemtől és második-negyedik időket autóztak, amelynek köszönhetően a szombati hátrány ellenére már az abszolút ötödik helyen álltak. A vége sajnos nem sikerült, hiszen egy mély nyom ledobta a Fabiát az útról és egy fa vetett véget a száguldásnak, de a részeredmények meglehetősen impresszívek...

A kiesés pillanatában egyrészt 8,6 másodpercre volt a dobogótól a páros, másrészt azon az aktuális gyorsaságin addig a pontig két másodperccel gyorsabban haladt, mint az előző körben - ez azt jelenti, hogy ha csak ugyanazt a tempót tartották volna a célig, akkor meglett volna az áhított szakaszgyőzelem és minden bizonnyal a dobogóért támadtak volna a hátralévő két pályán. 

csomós1

A belsőkamerás felvételek elemzése során az derült ki, hogy Mixi ráadásul nemcsak a mostani élmenőkkel vette fel a kesztyűt: a hetedik szakaszon egészen addig tartotta a kétszeres Európa-bajnok Alekszej Lukjanuk tavalyi tempóját, amíg el nem értek a neki már kimélyített részig (sőt, minimálisan még az orosznál is gyorsabb volt azon a szakaszrészen, utána a sokkal mélyebb nyomokban már nem), míg a tizedik, kis híján megnyert gyorsaságin a WRC2-es világbajnok és Európa-bajnok, WRC-futamgyőztes Andreas Mikkelsen tavalyi idejénél is gyorsabb volt két másodperccel addig a pontig, ameddig megegyezett a tavalyi és az idei pálya. 

Ha mindehhez hozzávesszük, hogy a régebbi fejlesztésű Fabia a Skoda mérnöke szerint kilométerenként több tizedmásodperccel lassabb, mint az élmezőny által használt legújabb Evo Fabiák, akkor kijelenthetjük: Csomós Miklós és Nagy Attila berobbant Európa elitjébe. Nem véletlenül ment oda hozzájuk az idén már két futamot is nyerő, a Hyundai gyári támogatását élvező, ezen a versenyen az élről kieső Nil Solans, hogy Mixi elmeállapotáról érdeklődjön...

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: