DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
Rali

WRC: Ogier már féltávnál a vb-cím kapujában

A Hyundai sorozatban harmadszor bukott el győzelmet technikai hiba miatt, most Thierry Neuville az áldozat - Sebastien Ogier ismét nyert, ezzel óriási előnybe került a pontversenyben.

Fordulatból eddig sem volt hiány a kenyai WRC-futamon, a Szafari Ralin, de egy még az utolsó napra is maradt: a gyakorlatilag domináló Thierry Neuville az első szakaszon kiesett, mert megadta magát a Hyundai jobb hátsó felfüggesztése. A csapattal ezzel zsinórban a harmadik győzelmét veszítette el technikai hiba miatt, ebből pedig ismét a címvédő és listavezető Sebastien Ogier profitált: a francia pilóta nagyon hátulról jött fel a verseny során, tegnap már megelőzte Ott Tanakot annak problémái miatt, ma kiesett előle Neuville, csapattársát, Takamoto Katsutát pedig legyőzte, így teljesen reménytelen helyzetből ezt a futamot is megnyerte.

01121006_175



Ogier 22 másodperccel győzött az élete messze legjobb eredményét és első dobogóját szállító Katsuta előtt, Tanaké lett a dobogó harmadik foka, az újonc Adrien Fourmaux pedig a negyedik helyre hozta be a Ford, így ők mind elégedettek lehetnek azzal, amit elértek. A power stage-et végül Tanak nyerte Kalle Rovanpera és Elfyn Evans előtt, de Ogier előnye így is akkorára nőtt az összetettben, hogy a szezon felénél gyakorlatilag a kezében van az újabb vb-cím: hat futamból négyet nyert, a riválisok sorra hullajtják el a pontokat, így csapattársa, Evans 34 pont hátránnyal második, Neuville pedig 56 pontos lemaradással harmadik - Ogier-től nagy csodák már nem kellenek, stabil pontszerzésekkel gond nélkül világbajnok lehet ismét.

A Hyundainál pedig óriási változások szükségesek, az előző két győzelmet Tanak vesztette el az autó sebezhetősége miatt, itt pedig Neuville még úgy kelt fel ma reggel, hogy a kezében van a győzelem, aztán az első gyorsaságin megint megadta magát az i20 WRC - ez így nem mehet tovább, gyakorlatilag a konstruktőri versenyt is elbukják ezekben a hetekben.

A Szafari Rali végeredménye:

1. Ogier / Ingrassia
2. Katsuta / Barrutt +21,8
3. Tanak / Jarveoja +1:09,5
4. Fourmaux / Jamoul +1:44,7
5. Greensmith / Patterson +1:54,6

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: