DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

WRC: Ogier kezdett a legjobban Monzában

Szokatlan helyszínen, a monzai F1-es pályán avat világbajnokot idén a WRC, a csütörtöki bemelegítésen túl is van a mezőny - a tabella második helyén álló Sebastien Ogier volt a leggyorsabb.

Csütörtöktől vasárnapig rendezik a Rali-világbajnokság idei szezonzáróját, a naptárba utólag bekerülő Monza Ralit. A helyszín az F1-ből és más sorozatokból is jól ismert monzai versenypálya, ahol ilyenkor általában egy év végi buliversenyt szoktak rendezni a ralisok számára, 2020 azonban ebben is újat hozott, így a WRC nagyágyúi birkóznak meg egymással a világbajnoki címért. Az első gyorsasági egy rövid bemelegítésnek volt jó, bő négy kilométert kellett megtenni a versenypályán és azok szervizútjain, néha a sárban, néha a füvön.

A pontversenyt vezető Elfyn Evans az egyetlen az élmezőnyből, akinek nem kell kockáztatnia, ráadásul a shakedownon már magára ijesztett és kis híján összetörte a Toyotát, így óvatosan kezdett az első tétre menő szakaszon - aztán egy kisebb megingása itt is volt, de ezúttal nem lett belőle baj, egy negyedik időt tudott autózni. Üldözője és egyetlen igazi kihívója, egyben csapattársa, a hatszoros világbajnok Sebastien Ogier már nem tehet mást, csak akkor van esélye, ha megnyeri ezt a futamot, ennek rendje és módja szerint be is húzta ezt a rövid gyorsaságit - fél másodperccel volt gyorsabb Thierry Neuville-nél, illetve kettővel a 2019-es világbajnok Ott Tanaknál.

ogier2



Egy áldozatot máris szedtek a szokatlan körülmények, a Toyota fiatalja, Takamoto Katsuta hibázott és a füvön nekicsúszott a korlátnak, úgyhogy ő nem tudta teljesíteni a szakaszt.

Pénteken is a monzai pálya ad majd otthont a versenynek különböző szakaszokkal, szombaton a Comói-tó környéki hegyi pályák pedig óriási kihívást jelentenek majd: jelen pillanatban jelentős hó van azokon a szakaszokon, igaz, délelőtt még Monzában is az volt, de ennek nagy része az éles gyorsaságiig elolvadt. Vasárnap aztán visszatér a mezőny az F1-es pályára, hogy ott zárja le ezt a furcsa, két részből álló szezont.

Az eredmények ezen a linken követhetők!

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: