DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Rali

Szakaszt is nyert Bottas élete első raliversenyén

Bár az abszolút győzelem nem jött össze Valtteri Bottasnak, a ralis bemutatkozás során egyáltalán nem vallott szégyent: élete első versenyén hazájában az ötödik helyen zárt.

Több korábbi F1-es versenyző kipróbálta már magát az egyik legismertebb nem világbajnoki ralifutamon, az Arctic Ralin Finnországban, az elmúlt évek során tiszteletét tette itt többek között JJ Lehto, Mika Hakkinen és Mika Salo is. 2019-ben Valtteri Bottas készült arra, hogy megejtse bemutatkozását, ezt végül egy, az M-Sport által a világbajnokságon használthoz hasonló Forddal hajtotta végre.

Bottas kicsit nehezen lendült bele a ralizásba, és csak a hetedik és a kilencedik hely között volt megtalálható a neve, péntek délutánra viszont már fel tudott kapaszkodni egészen az ötödik helyig, ezt a helyezését pedig végül meg is tudta tartani egészen a verseny végéig.

bottasrali



A Mercedes F1-es versenyzője egyébként szakaszt is tudott nyerni, ő volt a leggyorsabb a Mäntyvaara-i, nagyságrendileg 3,5 kilométer hosszú etapon, megelőzve a finn bajnokságban állandó versenyzőnek számító Henrik Pietarinent 2,3 másodperccel. Bottasnak egyébként volt esélye az abszolút negyedik hely megszerzésére is, amelyhez egyébként pont Pietarinent kellett volna valahogy legyűrnie, azonban rutinosabb riválisa végül maga mögött tudta tartani Bottast.

Bottas egyébként rutinos navigátort kapott maga mellé első raliversenyére, segítője ugyanis az a Timo Rautiainen volt, aki Marcus Grönholm segítőjeként 2000-ben és 2002-ben is világbajnoki címet ünnepelhetett. És ha már Grönholm: ott volt a mezőnyben a kétszeres világbajnok versenyző fia, Niclas is, aki az előző években ralikrosszban ért el egyre erősebb eredményeket. Neki is ez volt az első raliversenye.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: