DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 3. péntek
Rali

WRC: Tanak vezet a trükkös német pályákon

Thierry Neuville és Sebastien Ogier is csak a szerencsének köszönheti, hogy még versenyben van, Andreas Mikkelsen viszont a második helyről állt ki - rengeteget hibáznak a pilóták a Német Ralin.

Rögtön drámával indult a Német Rali, hiszen Kris Meeke már az első, szuperspeciál-jellegű, bemelegítő szakaszon hibázott csütörtök este, ezzel azonnal behozhatatlan hátrányba került az összetettben és néhány méter után kiszállt a versenyből. A néha vizes, néha száraz, néha saras, de mindenképpen folyamatosan változó pályák aztán alaposan feladták a leckét a mezőnynek pénteken.

A leggyorsabban a spanyol Dani Sordo kezdett és úgy festett, hogy ez a Hyundai futama lehet, de már a következő pályán visszavágott a Ford: Tanak volt a leggyorsabb, a nyomában Ogier-vel. A világbajok ekkor már túl volt egy meleg pillanaton, de fő riválisa, Thierry Neuville is kis híján összetörte az i20 WRC-t - nekik is meggyűlt a bajuk a körülményekkel. Délelőtt aztán még a citroenes Mikkelsen, valamint az említett Neuville is nyert egy-egy szakaszt, Latvala viszont eközben kiszállt az élmezőnyből, miután több technikai hiba is adódott a Toyotával.

tanak



A délutánt hat másodpercen belül kezdte Mikkelsen, Tanak és Ogier az első három helyen, de az észt fordos az utolsó szakasz előtt már átvette a vezetést, miközben Neuville is megindította a hajrát és feljött a negyedik helyre, megelőzve Elfyn Evanst. A nap zárása aztán neki sikerült jól, mert Ogier ismét hibázott, eldobott újabb húsz másodpercet, így a világbajnoki cím két esélyese (azonos pontszámmal állnak az élen), helyet cserélt - a szombati szakaszokat Tanak-Mikkelsen-Neuville-Ogier sorrendben kezdi majd meg az élmezőny.

A futam vesztese eddig mindenképpen a Toyota, hiszen Latvala technikai hibája mellett a Finn Rali győztese, Esapekka Lappi is komoly hátrányban van már, miután hibázott és kiütötte a Yaris futóművét - jelenleg Hanninen hatodik helye a legjobb a csapaton belül, Latvala nyolcadik. A Hyundai sem ünnepelhet, mert Paddon egyelőre nem tudja felvenni az élmezőny ritmusát, a győzelmi reményekkel érkező Sordo pedig összetörte autóját a negyedik gyorsaságin, ő kiszállt a harcból. A Ford ezúttal is masszív, Tanak az első, Ogier a negyedik, Evans az ötödik, míg a Citroennél Mikkelsen eddig felülteljesít azzal, hogy az első helyért csatázik - Meeke nem faktor, Breen pedig szenved a C3 WRC kezelhetőségével.

Összességében iszonyatosan hosszú lesz még ez a két nap a mezőny számára, mert gyakorlatilag mindenki hibázott már, sőt, a legtöbben nem is egyszer - kinek szerencséje volt, kinek nem, aki viszont óvatosabban vezet, az nagyon hamar behozhatatlan hátrányt szed össze. Vajon mire megy egymással Ogier és Neuville, illetve a Tanak-Mikkelsen páros közül valaki képes lesz megnyerni a futamot?

A Német Rali állása a pénteki napot követően:

1. Ott Tanak                 Ford Fiesta WRC     1:07:23,0

2. Andreas Mikkelsen  Citroen C3 WRC      +5,7

3. Thierry Neuville       Hyundai i20 WRC    +20,2

4. Sebastien Ogier       Ford Fiesta WRC     +30,6

5. Elfyn Evans              Ford Fiesta WRC      +52,1

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: