DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Rali

Meeke nem hibázott, övé a legendás Finn Rali

A Citroen brit pilótája idei második győzelmét aratta, de a legendás verseny harmadik napja sem telt el baleset nélkül. A világbajnok Sebastien Ogier idei leggyengébb futamát teljesítette.

A Finn Rali utolsó napján négy gyorsasági várt a mezőnyre és az első két hely sorsa már korábban eldőlt - ennek megfelelően sem Kris Meeke, sem Jari-Matti Latvala nem kockáztatott sokat, biztos kézzel hozták be a Citroent és a Volkswagent a célba. A brit pilóta idén negyedszer indult és második győzelmét aratta, a VW finn versenyzője pedig szintén nagyon fontos pontokat szerzett a világbajnokság szempontjából.

Mík



Azonban a dobogóért folyó harc is csak egy szakaszig tartott, hiába támadott ugyanis óriási lendülettel Ott Tanak, a mai második gyorsaságin lecsúszott az útról és összetörte a Ford Fiesta WRC-t - fel kellett adnia a futamot. A harmadik helyet így nagy meglepetésre a végig stabilan és gyorsan autózó, szakaszgyőzelmet is jegyző Craig Breen szerezte meg a Citroennel, míg a negyedik helyért tizedekre menő csatát vívott a két Hyundai - végül Thierry Neuville 2,3 másodperccel előzte meg Hayden Paddont.

Andreas Mikkelsen nem igazán találta a ritmust, így nem tudta kihasználni Ogier hibáját és nem csökkentette számottevően hátrányát a pontversenyben, hiszen csak a hetedik helyen fejezte be a futamot. Az R5-ös mezőny eleje ezúttal is befért a legjobb tíz közé, a végig őrült tempót diktáló Esapekka Lappi a nyolcadik pozícióban zárt, de Teemu Suninen is pontot szerzett az abszolút értékelésben. Utóbbi az utolsó kilométereken lélegezhetett fel, hiszen nagy ellenfele, Pontus Tidemand a legutolsó pályán, éppen előtte esett ki a versenyből.

A Power Stage-ért járó extra pontokkal Neuville, Paddon és Latvala gazdagodott ebben a sorrendben, így Sebastien Ogier erről is lemaradt.

A Finn Rali végeredménye:

1 . Kris Meeke Citroen DS3 WRC             2:38,05,8
2 . Jari-Matti Latvala Volkswagen Polo R WRC +29,1
3 . Craig Breen Citroen DS3 WRC +1:41,3
4 . Thierry Neuville Hyundai i20 WRC '16 +1:45,9
5 . Hayden Paddon Hyundai i20 WRC '16 +1:48,2
6 . Mads Ostberg Ford Fiesta RS WRC +2:04,6
7 . Andreas Mikkelsen Volkswagen Polo R WRC +2:22,4
8 . Esapekka Lappi Skoda Fabia R5 +4:53,8
9 . Kevin Abbring Hyundai i20 WRC '16 +5:22,4
10 . Teemu Suninen Skoda Fabia R5 +5:35,5
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: