DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Rali

Portóban most minden a raliról szól

Idén jubilál a többször is a világ legjobb raliversenye címet megszerző Portugál Rali, melyet sok-sok év kényszerű „száműzetés” után tavaly óta újra méltó helyén, Észak-Portugáliában rendeznek meg.

Az 50. futamhoz Porto és a környező városok is kifejezetten pozitívan állnak hozzá, hiszen míg csütörtökön Guinmares szívébe engedték be a mezőnyt egy szemet gyönyörködtető rajtceremónia erejéig, tegnap Porto belvárosában tartottak szuperspeciális szakaszt, amiért a fél várost képesek voltak lezárni a péntek délutáni csúcsforgalom idején.

A nézők egyszerűen megőrülnek a futamért: minden kijelölt nézői ponton (elvileg csak ilyen helyeken tartózkodhatnak) rengetegen várják a versenyzőket, s bár a legtöbb gyorsaságira nem kell belépő, mégis sok-sok ember nyakában ott lóg az egyébként elég borsos árú, 200 eurós rally pass.

 

A versenyzők is minden figyelmet megkapnak a rendezőktől, közlekedésüket óriási lezárások és rendőri felvezetések segítik.

Hogy lehet-e még fokozni ezt az őrületet, mely körülveszi a versenyt, az vasárnap kiderül. Akkor tartják ugyanis a világ egyik leghíresebb gyorsasági szakaszát, Fafét, ahová több tízezer nézőt várnak a rendezők. Az eddigi napos, meleg időjárást a meteorológusok szerint szombatra némi eső válthatja, de vasárnapra újra nézőbarát időjárást jósolnak. Ha így lesz – ha nem, a ralifanokat semmi sem fogja eltántorítani a fafe-i „zarándoklattól.”  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: