DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 9. csütörtök
Rali

ERC: Botka a legjobb magyar a kvalifikáción

Megtartották a lett Eb-futam, a Rally Liepaja kvalifikációját, melyen minimális különbséggel a lett bajnok, Alexey Lukyanuk volt a leggyorsabb, míg Botka Dávid műszaki hibával küzdve is a legjobb időt érte el a magyar versenyzők közül.

Péntek délután egy 3.09 km-es szakaszon megtartották az ERC idei második versenyének, a lett Liepaja Rallynak a kvalifikációját, melyen az orosz nemzetiségű, de a lett bajnokság címvédőjeként futó, Alexey Lukyanuk lett a leggyorsabb 1:35.8 perces idővel.

A murvás, de néhol havas, jeges pályán az ír Craig Breen minimális különbséggel, 5 századmásodperc hátránnyal a második lett, míg a Janner Rallyt megnyerő lengyel Kajetan Kajetanowicz további 1 másodperc hátránnyal a harmadik lett. Az észt Siim Plangi 2.5 másodpercet kapott Lukyanuktól és negyedik lett.



Botka Dávid és Mihalik Péter legjobb ERC2-es eredményt elérve végzett 4.7 másodperc hátránnyal az ötödik helyen, annak ellenére, hogy komoly motorhibát tapasztalt a magyar páros. „A célba érve füst jött ki a motortér elejéből” – állapította meg a célban Botka.

Hideg Krisztián és Kerék István Ausztriával ellentétben, ezúttal kiszorult az első 10-ből 8.8 másodperc hátránnyal a 12. abszolút és 3. ERC2-es időt érte el. Az ERC3-ban szereplő Klausz Kristóf és Kecskeméti Balázs az abszolút 32. idővel ért célba, míg a kategóriában a 14. helyet szerezték meg. „Ez borzasztó volt, teljesen murvás a pálya” – mondta Klausz a célban. 

Holnap öt szakasz vár a lett verseny mezőnyére, várhatóan több hóval, a rajtsorrendet a mai kvalifikáció alapján választhatják ki a versenyzők.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: