DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 17. csütörtök

A Ferrari is leigazolhatta volna Antonellit?

A hétvégi Formula-1-es Olasz Nagydíj pénteki első szabadedzésén Lewis Hamilton autójában mutatkozik be Andrea Kimi Antonelli, aki vélhetően 2025-ben át is veszi a Ferrarihoz távozó hétszeres világbajnok ülését – sőt, a várakozások szerint ezt Monzában meg is erősítheti a Mercedes. A 18. életévét a napokban betöltő olaszt generációja egyik legnagyobb tehetségének tartják, amit igazol is az előző évek eredménysora a juniorszériákban, így nem véletlen, hogy a Mercedes már jó ideje a pártfogásába vette őt.

Ám mint azt a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko most elárulta: akár egy másik élgárda is megszerezhette volna magának Antonellit a gokartos évei alatt/után. „A Tony Kartnál versenyzett. A Tony Kartnak a múltban együttműködése volt a Ferrarival, és persze mi is figyeltük őt valamennyire, de nem szerezhetjük meg az összes pilótát, különösen ha még annyira fiatalok. És nyilván a Ferrari végül nem igazolta le Antonellit, még ha övék is lett volna az első választás, így végül a Mercedes írt alá vele. Aztán most majd meglátjuk. Eddig jól teljesített, de meglátjuk, mire megy a Formula-1-ben” – nyilatkozta az Inside Line podcast adásában Marko, aki hozzátette: túl sok információja ugyan nincs most Antonelliről, de úgy érzi, Max Verstappennel annak idején bizonyították, hogy ha gyors és érett a fiatal versenyzője egy csapatnak, akkor érdemes megadni neki az esélyt az F1-ben.

antonelli-prema

Verstappen is szeretne Afrikában versenyezni

Lewis Hamilton még a Las Vegas-i Nagydíj bejelentése kapcsán mondta el, annak örülne, ha a következőként naptárba kerülő új verseny a Dél-afrikai Nagydíj lenne.

Egy rajongói kérdezz-felekben Max Verstappentől is megtudakolták, a világ mely pontján örülne legjobban egy versenynek, a holland pedig ugyanazt válaszolta, mint 2021-es nagy riválisa. „Szeretnék Afrikában versenyezni, pillanatnyilag Kyalaminak van rá esélye, ez vagy egy másik pálya vagány lenne” – mondta Verstappen.

 

Ralf Schumacher: Vettel használhatta volna a tükrét, de Mick is hibázott

Kettős pontszerzés helyett kettős nullázással ért véget a németek versenye: Mick Schumacher és Sebastian Vettel ütköztek a Miami Nagydíjon, mikor a Haas beszúrt az Aston Martin mellé, utóbbi pedig nem vette észre a támadási próbálkozást. Vettel meglátása szerint mindketten vétkesek voltak a balesetben, amelyért egyikük sem kapott büntetést.

„Mick nem tud köddé válni, Sebastiannak használnia kell a tükrét” – mondta el véleményét Ralf Schumacher, az ifjabb német nagybátyja. „Micknek meg kellett próbálnia, de látszik, hogy hezitál. Erre nem lett volna szükség, hiszen be tudott volna fordulni, ha egy kicsivel később fékez. Továbbra is nagyon jó a kapcsolatuk egymással, Sebastian pedig megerősítette, hogy nem számított rá. Ha látta volna, biztosan nagyobb helyet hagy. Szép lett volna, ha Mick és Sebastian is pontokat szerez.”

Ha lemaradtál az esővel tarkított spái 6 órásról, itt pótolhatod a lényeget

Igencsak kaotikus és eseménydús volt a WEC idei második versenye – ha esetleg nem tudtad végignézni mind a hat órát Spában, az alábbi videóban néhány percben összefoglalták a legfontosabb történéseket:

Miamiban került sor az év második legtöbb előzésére

Az első Miami Nagydíjra valószínűleg nem a 2022-es év legizgalmasabb versenyeinek egyikeként fogunk emlékezni, annak ellenére, hogy a statisztikák szerint 45 előzés történt a pályán, ami a második legnagyobb mennyiség a szezon során. Bahreinben 58 előzést számoltak, a másik három versenyen viszont kevesebbet, mint Miamiban: Szaúd-Arábiában 31, Ausztráliában 27, Imolában 13 előzési manőver történt. Az előzések azonban kevesebb figyelmet kaptak Floridában, mivel nem az élmezőnyben történtek.

Fotó: Pirelli

Perez elmondta, hogyan állnak a hosszabbításáról szóló tárgyalások

Bár továbbra is Max Verstappen a húzóember a Red Bullnál, tagadhatatlan, hogy Sergio Perez sokkal közelebb került a címvédőhöz a 2022-es Formula-1-es szezonban. Az energiaitalosoknál a második szezonját töltő mexikóinak egyelőre nincs érvényes szerződése 2023-ra, de amikor arról kérdezték Miamiban, melyek a legfrissebb fejlemények ezzel kapcsolatban, elárulta, hogy nincs okuk sietni: „Igen, elkezdtük az egyeztetéseket, de nem kell kapkodnunk, hogy bármit is rövidesen lezárjunk” – idézi Perezt a RacingNews365.com portál.

Aggodalomra nincs is oka a pilótának, Christian Horner csapatfőnök ugyanis nemrég elismerően beszélt a teljesítményéről és a kilátásokról: „Nagyszerű munkát végez, mindenki elégedett vele a csapatnál. Ha ma kellene döntést hoznunk, akkor természetesen hosszabbítanánk. Amíg így folytatja, ez nem is kérdés.”

perez-horner-redbull-miami

Durva mozdulattal dőlt el a NASCAR darlingtoni futama

Darlingtonban rendezték meg a NASCAR Cup Series alapszakaszának 12. versenyét, melyen a versenyzők autói igazi retro festéseket kaptak, így több versenygépen is legendás dizájnok jelentek meg az elmúlt hétvégén. A futam első szakaszát Joey Logano, míg a másodikat Ross Chastain nyerte meg, az utolsó rész viszont finoman szólva is fordulatosra sikerült. 33 körrel a leintés előtt Martin Truex Jr. autója állt keresztbe, ami jelentős kavarodást okozott, és többen kiestek a versenyből. A nagyobb nevek közül Kurt Busch, Erik Jones, Bubba Wallace és Cole Custer is emiatt kényszerült hamarabb befejezni a futamot, és jelentős takarításra volt szükség a pályán. 

Az újraindítás után aztán hamar egyértelművé vált, hogy William Byron, Tyler Reddick, és Joey Logano hármasából kerül majd ki a győztes, ám utóbbi egy elég vitatott manőverrel biztosította be sikerét kettő körrel a vége előtt. A Team Penske pilótája ekkor elég közel került Byron autójához, majd egy koccanás után a Chevrolet a falban kötött ki, így Loganónak már csak be kellett érnie a célba. A 31 esztendős pilóta negyven futam után nyert ismételten, így érhetően boldog volt, Byron viszont rettentően dühös volt a leintést követően. „Idióta, hogy mindig ezt csinálja. Annyira erősen jött nekem, hogy a fallal való ütközésnél tönkre ment az autóm jobb oldala. Nem tudtam kanyarodni vele, ez egy hülye!” – mondta bosszúsan a Hendrick Motorsport versenyzője, aki állítólag később még ennél is keresetlenebb szavakkal illette riválisát.

 

A McLaren talált valami egészen lenyűgözőt Miamiban

Első alkalommal látogatott el az F1 mezőnye Miami városába, ám a hangulatra és a látványra senkinek sem lehetett panasza. Az időjárás, a rengeteg világsztár és az impozáns környezet mellett a wokingiaknak jutott még egy kiváló élmény vasárnap estére. A McLarennél ugyanis nagyszerű helyről élvezhették a naplementét, melyről egy gyönyörű fotót készítettek.

 

Max Verstappen egy előkelő társasághoz csatlakozott

A Miami Nagydíjon szerzett futamgyőzelmével karrierje során már 63. alkalommal állhatott dobogóra Max Verstappen, aki ezzel a 10. helyre lépett fel a vonatkozó ranglistán. Ebben az értékelésben jelenleg Lewis Hamilton áll a legjobban, aki 183 alkalommal ünnepelhetett a pódiumon, megelőzve ezzel a második helyen tartózkodó Michael Schumachert, akinek 155 versenyen sikerült mindez, de Sebastian Vettel sem panaszkodhat, akit 122 nagydíjon végzett a legjobb háromban.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

Tassi Attila: Norbi, ezt elcseszted!

Katasztrofális jelenettel indult a WTCR második futama Pau-ban, hiszen Michelisz Norbert és Tassi Attila foglalta el az első sort, de előbbi ráhúzta az autót utóbbira, így mindkettejük versenyét lenullázta. Az eset után Michelisz elnézést kért, elmondta, hogy milyen rosszul érzi magát a történtek miatt és hogy rosszul mérte fel az esetet - ezzel együtt büntetést kapott. Tassi nem haragszik honfitársára, de természetesen nagyon feldúlt volt az eset miatt.

„A verseny leintés után viszonylag hamar találkoztunk. Megkért rá, hogy vegyem le a bukósisakom, mert szeretne beszélni. Engem majd szétvetett a düh, nem azért, mert azt gondoltam, szándékosan szorított bele a falba, hanem mert annyira biztos voltam benne, hogy ezen a futamon legalább dobogóra állhatok” – mondta Tassi az Eurosport Hungarynek.

„Beszéltünk egy rövidet, nagyon sajnálta az esetet, és elmondta, hogy ez az a helyzet, amiben a legkevésbé sem szeretett volna lenni. Ha van valaki, akivel nem akart ilyet, akkor az én. Nagyon dühös voltam, így azt mondtam: ’Norbi, ezt nagyon elcseszted!’ Aztán a végén még hozzátette, hogy borzalmasan érzi magát, és kaphatna-e egy baráti ölelést. Megöleltem, mert tényleg biztos vagyok benne, hogy nem akart szándékosan rosszat nekem. Azt mondta, úgy érezte, nagyjából hasonlóan sikerül a rajtunk, és még befér elém.”

„Már ma is megmondtam Norbinak, hogy ettől ugyanúgy szeretem őt, és emiatt nem lesz feszültség köztünk. Egy szállodában lakunk, egy géppel megyünk haza, és ezután ugyanúgy beszélgetünk majd. Tudom, hogy nem szándékosan csinálta, és hiszek neki, amikor azt mondja, ebben a helyzetben lenne a legkevésbé. Dühös leginkább azért vagyok, mert ma annyira éreztem, hogy bennem van a jó eredmény. Éreztem, hogy jobbat fogok rajtolni, és mikor beszálltam az autóba, meg is mondtam a csapatnak, hogy találkozunk a dobogó tetején. A lámpák kialvásának pillanatában éreztem, hogy jó lesz a start, és vezetni fogok. Mondtam is Norbinak, hogy legjobban azt sajnálom, hogy ha ott simán elfogadja, hogy jobbat rajtoltam, akkor gond nélkül behoztuk volna 1-2-be. És az neki is sokkal jobb lett volna, mint így.”

tassi

fotó: dppi

 

Babonából maradt vörös Alexander Albon haja

A pilóták többsége valamilyen különleges sisakdizájnnal rukkolt elő a Miami Nagydíj hétvégéjére, ám a brit-thai pilóta a frizurájával is elég feltűnő jelenség. Alexander Albon már Ausztráliában is vörös hajjal jelent meg a paddockban, amit még thaiföldi látogatása során festettek be egy jótékonysági rendezvényen, Melbourne-ben pedig pontot szereztek, ezért az amerikai versenyhétvégére ismét újra színezték, hogy szerencsét hozzon. Utólag elmondhatjuk: bejött, hiszen újra pontokat gyűjtött.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Williams Racing (@williamsracing) által megosztott bejegyzés

A Verstappen vs. Leclerc csata újabb felvonása – itt a Miami Nagydíj összefoglalója

Ha lemaradtál vagy csak felelevenítenéd a legfontosabb történéseket, a vasárnapi verseny hivatalos videós összefoglalója IDE vagy a képre kattintva érhető el:

miami-f1-video

Megbüntették Micheliszt a Tassival történt rajtbalesetért – videó

Rögtön a rajt utáni métereken katasztrófába fordult a magyarok kecsegtetően induló második pau-i WTCR-futama, ugyanis a fordított rajtrácsos pole-pozícióból induló Michelisz Norbert és a mellőle startoló Tassi Attila összeért, aminek előbbi számára kiesés lett a vége, s utóbbi is csupán a 13. helyen ért célba. A felügyelők úgy ítélték meg, hogy Norbi volt a hibás, aki ráhúzott hondás honfitársára (aki egyébként már az ütközés előtt nekiért a falnak, az dobta Michelisz Hyundaijának az autóját), emiatt pedig hat rajthelyes büntetést osztottak ki a BRC versenyzőjének a soron következő, a Nordschleifén rendezendő versenyre, valamint három büntetőpontot is kapott emellé. Íme, videón az incidens:

Michelisz egyébként a Facebook-oldalán posztolt egy Tassival közös fotót: „Az bánt a leginkább, hogy egy számomra fontos ember futama is tönkrement, mert nem mértem jól fel a helyzetet” – írta hozzá.

Utólag változott a Miami Nagydíj végeredménye, Alonso bukta a pontjait

Bár Mick Schumacher és Sebastian Vettel esetét nem szankcionálták a felügyelők, volt egy másik eset, amelyet viszont igen. Daniel Ricciardo ugyanis a 12-es kanyart levágva tudott csak Kevin Magnussen előtt maradni a futam hajrájában, ezért pedig a stewardok egy öt másodperces büntetést róttak ki rá. Az indoklás szerint Ricciardo ugyan a Haas előtt ment be a kanyarba, de csak úgy tudta megőrizni a pozícióját a dánnal szemben, hogy levágta a pályát és mellé visszatérve előtte maradt. A McLaren büntetőpontot is begyűjtő ausztrálja két helyet is veszített ezzel, a 11. helyett a 13. pozíció lett az övé, amiből Lance Stroll és Yuki Tsunoda profitált.

Nem ő volt azonban az egyetlen utólag büntetett pilóta. Fernando Alonso már a verseny során begyűjtött plusz öt másodpercet a Pierre Gaslyval történt ütközésért, később viszont egy második öt másodperces szankciót is kapott, mert levágta a 14-es kanyart és ezzel tartós előnyre tett szert. A nyolcadikként beérő, de az első kihágás miatt kilencedikként értékelt spanyol így végül kicsúszott a pontzónából: csak a 11. lett az Alpine pilótája, ami azt is jelenti, hogy Stroll előlépett a tizedik, egy vb-pontot érő pozícióba, Alexander Albon pedig egy helyett két egységet gyűjtött a kilencedik helyen.

Volt egy harmadik utólag szankcionált eset is: Kevin Magnussen is öt másodpercet kapott a Stroll-lal való ütközésért, ám mivel a dán nem ért célba, ez nem változtatott az eredményén.

alonso-dppi-miami-f1

Nem büntették a Vettelt felöklelő Schumachert (videó)

A Miami Nagydíj hajrájában a mezőny két németje összeütközött: a pontszerző helyen haladó Mick Schumacher bevetődött Sebastian Vettel mellé, de a honfitárs zárta az ajtót – az ütközés egy pillanatra levegőbe emelte az Aston Martint. Vettel kiesett a versenyből, Schumacher pedig az utolsó, 15. helyen ért célba – miközben az eset során mögöttük haladó Esteban Ocon végül nyolcadik lett.

Bár első ránézésre Schumacher tűnik hibásnak, a stewardok nem tartották indokoltnak a büntetést az első kanyarban történt ütközésben.

Szankcionálták viszont hasonló – enyhébb következményekkel járó – incidensért a Pierre Gaslyt megpöckölő Fernando Alonsót. A spanyol öt másodperces időbüntetést és két büntetőpontot kapott. Eredetileg ő ért célba Ocon előtt nyolcadikként, de az időbüntetés megcserélte a két Alpine sorrendjét.

Ekström hibátlan mérleggel indította címvédő hadjáratát az ETCR-ben

Az immár világkupa státusszal bíró elektromos túraautós sorozat is a franciaországi Pau-ban kezdte meg 2022-es idényét. A hétvége királya a tavalyi összetett győztes Mattias Ekström, aki hibátlan mérleggel zárt az immár a saját alakulata, az EKS által futtatott Cupra volánjánál: megnyerte a csoportja (ezúttal a Halálos iramban filmek nyomán „Fast” és „Furious” volt a két hatos elnevezése) időmérőjét, a negyeddöntőt, az elődöntőt és a szuperdöntőt is (utóbbin a WTCR-ben futamot nyerő hyundaios Mikel Azcona szorongatta), így a maximális 100 pontot begyűjtve vezeti a tabellát. Az EKS Cupra ráadásul hármas győzelemnek örülhetett Pau-ban, ugyanis a másik csoportban pedig Adrien Tambay és Tom Blomqvist vitték főként a prímet, így összesítésben ők zártak a második és harmadik helyen.

A magyar színeket az idén először dupla szezont és Franciaországban dupla hétvégét is teljesítő Michelisz Norbert képviselte, akinek felemásan alakult az ETCR-es debütálása: csoportjában az ötödik lett a kvalifikáción, ez alapján a gyengébb negyeddöntőbe került, ahol másodikként zárt, az elődöntőt viszont megnyerte. A szuperdöntőn balszerencsés volt a hyundaios pilóta, ugyanis műszaki gondok miatt csak a bokszból tudott indulni, s úgy lett ötödik – ezzel Norbi összesen 38 pontot gyűjtött a hétvége folyamán.

ekstrom-etcr-pau

Leclerc Gilles Villeneuve Ferrariját vezetve tisztelgett a 40 éve elhunyt legenda előtt – videó

Néhány hete már kikerült egy rövid videó arról, ahogy Charles Leclerc Gilles Villeneuve egykori F1-es Ferrariját vezethette Fioranóban. Ma pedig, a kanadai legenda halálának 40. évfordulóján egy hosszabb felvételt is közzétett minderről a Formula-1 YouTube-csatornája, amelyben a monacói többek között Villeneuve-ről és az autók biztonságosabbá válásáról is beszélt – de megemlékezett egykori riválisáról René Arnoux is. A videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

leclerc-gilles-villeneuve-ferrari-video

Jamie Chadwick duplázott a W Series első hétvégéjén

A szombati sikere után vasárnap sem talált legyőzőre a sorozat kétszeres bajnoka. Jamie Chadwick már a futam elején az élre állt, és egészen a leintésig nem engedte ki a kezéből az első helyet. A Williams kötelékébe tartozó versenyző ugyan simán lehozta ezt a versenyt, ám mögötte azért volt mire figyelni. A dobogós helyekért kifejezetten érdekes küzdelem zajlott, így például a verseny 13. percében Emma Kimiläinen és Nerea Martí vívott egy szép csatát.

A folytatásban az első három sorrendje elég biztosnak tűnt, izgalmat pedig leginkább Alice Powel és Belen Garcia Espinar csatája okozott, mely kanyarokon át tartott, végül Powel jött ki belőle győztesen, aki ezzel feljött a negyedik helyre, ám itt ekkor még nem állt meg.

Powel a verseny utolsó szakaszában kiváló tempót ment, és Kimiläinent is utolérte. Kettejük harcából végül egy ütközés lett, előbbi pedig ennek köszönhetően dobogós pozícióban zárt a futamon, ám utólag még vizsgálják az esetet.

A folytatás Barcelonában következik május 20-21 között.

Andretti és Horner aláírtak valamit a paddockban

Több fotó is megjelent vasárnap a Twitteren, melyen az látszik, hogy a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner, valamint Michael Andretti leültek beszélgetni, továbbá aláírtak egy papírt. Arról már hónapok óta tudni lehet, hogy az Andretti család a Formula-1-ben is szeretne csapatot indítani, most pedig a hírek alapján ezért lobbiznak Miamiban. A pletykák szerint egy levélben kérik arra a csapatokat, hogy támogassák pályázatukat, a helyszínen pedig az ehhez szükséges aláírásokat gyűjtik az egyes istállóknál.

Lopez szerint horrorisztikusak voltak a körülmények Spa-Francorchamps-ban

Egy elég kaotikus verseny végén győzött a Toyota #7-es számú egysége a WEC Spa-Francorchamps-ban rendezett hatórás versenyén. A futamot az időjárás, valamint a balesetek miatt többször is megállították, a győztes hármasból pedig volt, aki igazán ijesztőnek titulálta ezeket a körülményeket. Jose Maria Lopez szerint olyan volt, mintha egy horrorfilmben vezettek volna.

„Nagyon nehéz volt figyelni a belsőképeket és hallgatni a rádiót a garázsból. Voltak olyan pontjai a versenynek, ahol Mike (Conway) és Kamui (Kobayashi) úgy néztek ki, mintha utasok lennének az autóban. Akkora volt az aquaplaning, hogy az időnként már túl extrém volt. Kívülről nézve egy horrorfilmre hasonlított, nehéz volt nézni, de még keményebb volt az autóban ülve” – idézte Lopez szavait a Motorsport.

A McLaren rajongói Miamiban is kitettek magukért

Bár az időmérő edzésük nem alakult túl jól, a szurkolóik miatt abszolút nem lehetnek csalódottak a wokingiak. Bár Miamiban először jár az F1, a McLaren fotói alapján ezen a helyen is rengeteg rajongójuk van, akik örülnének a csapat sikerének a hétvégén.