DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Olasz uralom péntek délelőtt Bahreinben

Viszonylag zökkenőmentes délelőttön van túl a száguldó cirkusz mezőnye, Carlos Sainz pedig megfutotta a teszt legjobb idejét.

Pénteken reggel nyolc órakor folytatódott a munka a bahreini aszfaltcsíkon a második tesztnappal. Amíg a csütörtök minden aspektusban a Red Bullról szólt – hiszen végre megláthattuk hús‑vér valójában az RB19-et, Max Verstappen tette meg a legtöbb kört és még a legjobb köridő is a csapathoz fűződik –, addig a pénteki délelőttön inkább csak a megtett körökre mentek az energiaitalosok, Sergio Perezzel a volán mögött.

Valamivel több mint egy óra elteltével Carlos Sainz megfutotta az eddigi leggyorsabb kört a teszten, amit később még tovább javított. A stopper végül 1:32,486-nál állt meg, ami az év eddigi legjobb ideje. A második és harmadik helyen sokáig mindössze egyetlen ezred volt a különbség a Williams újonca, Logan Sargeant és az astonos Fernando Alonso között, az amerikai javára, de Sargeant később egy tizeden belülre került Carlos Sainzhoz.



A legtöbb kört Yuki Tsunoda tette meg az AlphaTaurival, ráadásul magasan! A japán versenyző 85 kört tett meg az első 4 óra 15 percben. Mögötte a legtöbb csapat hasonló mennyiségű kört futott (64-76 kör), csak az Alpine és az Alfa Romeo lóg ki lefelé a sorból, akik még 50-ig sem jutottak ennyi idő alatt.

Ahogyan említettük, mindenféle komolyabb probléma nélkül zajlott le a péntek délelőtt Bahreinben, az egyetlen „komolyabb” incidens Lewis Hamilton és Fernando Alonso között történt. A hármas kanyar utáni egyenesben a Mercedes padlólemezéről lerepült egy darabka, amin nem sokkal később áthajtott a spanyol, ami miatt mindkét autót szerelni kellett, ám nemsokára visszatérhettek a pályára. A piros zászló is csak egy próba erejéig került elő az edzés végén, melyet egy rajtpróbával zártak a versenyzők, ahol volt némi félreértés közöttük.

Ami leszűrhető a ma délelőtt látottakból, az az, hogy a Mercedes hátsó tengelye rendkívül instabil. Sokan küzdenek az autóval kopottabb gumikon a kigyorsításoknál, talán a megszokottnál is jobban, azonban Hamilton mindenki másnál látványosabban szenvedett a W14-gyel, kigyorsításkor rengetegszer kitört az autó hátulja.

A délutáni „műszakra” érkezik Max Verstappen a Red Bullba, Leclerc veszi át Sainztól a Ferrarit, de jön Russell, Gasly, Piastri, Hülkenberg és De Vries is, míg Zhou, Alonso és Sargeant délután is vezetni fognak.

Élő közvetítésünket ide kattintva tudjátok követni!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: