DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Versenyezhet-e Bahreinben Stroll vagy sem?

A tesztet kihagyja, de vajon veszélyben van-e az F1-es Bahreini Nagydíjon való indulása is a kanadainak? És ha igen, ott is Drugovich ugrik-e be?

Hétfőn adta hírül az Aston Martin, hogy Lance Stroll kerékpáros edzés közben balesetet szenvedett és megsérült a keze, ezért elővigyázatosságból kihagyja az e heti bahreini Formula-1-es tesztet. Csütörtökön a csapat egyik tartalékpilótája, a tavalyi Formula-2-es bajnok Felipe Drugovich vezethette a kanadai helyett az AMR23-ast, de felmerül a kérdés, hogy vajon a brazilt láthatjuk-e az autóban a jövő hétvégi idénynyitó Bahreini Nagydíjon is? A kérdést természetesen nekiszegezték a fiatal pilótának a délelőtti tesztetap után tartott sajtótájékoztatón:

„Még nem tudjuk” – felelte arra a kérdésre a Formula.hu jelenlétében, hogy jövő hétvégén versenyen is autóba kell-e majd ülnie. „Tulajdonképpen napról napra vizsgálják a helyzetet, szóval én sem tudom, mi fog történni. Tőle is függ ez. De azt hiszem, Mike Krack fog itt ülni legközelebb, őt talán könnyebb megkérdezni, többet tudhat erről” – tette hozzá mosolyogva a brazil.

f1-drugovich-aston-teszt-bahrein-1



Drugovich később arra is utalt, hogy még ha Stroll nem is épülne fel, akkor sem biztos, hogy ő lesz a beugró a szezonnyitón, mivel az Aston Martin másik tartalékversenyzője, az ezen a hétvégén a Formula-E fokvárosi futamán szereplő, de jövő hétvégén elérhető és jóval több F1-es rutinnal rendelkező Stoffel Vandoorne ugyancsak bevethető lenne:

„Minden nap vizsgálják a helyzetet, nem igazán tudok ennél többet mondani, mert nem is tudok ennél többet. Azt hiszem, engem és Stoffelt is kijelöltek arra, hogy ott legyünk a bahreini versenyhétvégén, úgyhogy mindketten itt leszünk és készen fogunk állni, ha Lance nem gyógyulna fel. De ez a csapat döntése lesz a hétvége előtt – és lehet, hogy gyorsan is kell majd meghozni, mert Lance felépülése folytatódik a jövő hétig, az alapján kell majd dönteni.”

Az F2-es bajnok azt is elárulta, hogy Milánóban érte a hír, hogy részt vesz a teszten: „A lakóhelyem városközpontjában sétálgattam, amikor hívott Martin Whitmarsh, aki mondta, hogy történt valami Lance-szel, és egyből a szimulátorba kellene mennem. Úgyhogy kevesebb mint öt óra múlva már repülőn ültem, hogy egy napot eltöltsek a szimulátorban, úgyhogy minden sietősen történt.”

Nem árul el részleteket Stroll sérüléséről az Aston

Ahogy arra Drugovich fentebb utalt, a pilóták beszélgetését követő csapatfőnöki sajtótájékoztatón Mike Krack is jelen volt. Az Aston Martin vezetőjét természetesen kikérdezték Stroll balesetéről: „Edzett éppen, próbált a fittségén dolgozni a múlt héten. Úgyhogy kerékpározott és elszenvedte ezt a kis balesetet, megsérült, és elővigyázatossági okokból úgy döntöttünk, jobb, ha kicsit várunk, hogy készen álljon a jövő hétvégére.”

A sérülés pontos részleteibe nem akart belemenni Krack: „Ez személyes dolog. A keze, a csuklója sérült meg, de nem akarok részletekbe bocsátkozni a privát szférája miatt.”

Az Aston Martin egyelőre csak a csütörtöki tesztbeosztását ismertette, Krack pedig elárulta, hogy még nem is döntöttek a következő két nap programjáról: „Még nem hoztunk végleges döntést arról, hogyan teljesítjük a következő napokat, a következő órákban fogunk dönteni” – fogalmazott a csapatfőnök, aki arra a kérdésre, hogy ki helyettesíteni Strollt a jövő vasárnapi versenyen, amennyiben a kanadai nem gyógyul meg, röviden így felelt: „Időben értesíteni fogunk titeket róla.”

f1-drugovich-aston-teszt-bahrein-2

Nem volt zökkenőmentes Drugovich napja

Visszatérve még Drugovichra: a teszt eddigi egyetlen műszaki problémája épp az ő autóján jelentkezett, méghozzá rögtön a gyakorlás legelején, amely miatt jó húsz percre piros zászlóval félbe is szakították a munkát. A brazil így nyilatkozott a gondokról:

„Volt néhány elektronikai problémánk – igazából csak egy, de viszonylag sok időbe telt kijavítani. Utána sok dolgot teszteltünk a csapattal, izgalmas időszak ez számomra. Nyilván szeretnék gyors felépülést kívánni Lance-nak, de amíg itt vagyok, szeretnék segíteni a csapatnak” – mondta Drugovich, aki hozzátette: úgy érzi, sikerült előrelépnie az Aston Martinnak a tavalyi autóhoz képest, és ez is volt a fő céljuk.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: