DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Verstappen-vezetéssel és Aston-leállással indult az F1-es teszt

A világbajnok elsőségével indult a bahreini gyakorlás. ahol egyedül az Astonnak adódtak műszaki gondjai, de a Ferrari is furcsa jelenséggel szembesült.

Csütörtök délelőtt kezdetét vette az egyetlen előszezoni Formula-1-es teszt Bahreinben. Mivel mindössze három nap áll a mezőny rendelkezésére, a csapatok nem vesztegették az idejüket, szinte mindenki egyből pályára gurult.

A munkát azonban hamar megakasztotta egy piros zászló: a kerékpárbalesetben megsérült Lance Stroll helyére beugró Felipe Drugovich alatt állt le az Aston Martin rögtön annak első körén. A csapat tájékoztatása szerint elektronikai hiba okozta a leállást, amelyet később sikerült kijavítaniuk, így az AMR23-as visszatérhetett a pályára – igaz, így is messze Drugovich tette meg a legkevesebb kört a délelőtti bő négyórás etap során.

A többi istálló gyakorlatilag probléma nélkül teljesítette a délelőtti szakaszt, egyedül a Ferrarinál szúrt szemet még egy érdekes jelenség: többen észrevették, hogy nagy tempónál behorpadni látszott az SF-23-as orra. Ám mint kiderült, nem valami ügyes műszaki trükkről van szó, a Scuderia ugyanis megerősítette, hogy nem szándékosan idézték elő a furcsa jelenséget, az abból adódott, hogy nem volt elégséges a támasztó szerkezetet az orrkúpon belül, de a vörösök elmondása szerint orvosolták a hibát.

A Ferrari egyébként összességében gyors volt, Carlos Sainz sokáig vezette is az eredménylistát. Végül a spanyolnak be kellett érnie a második hellyel, a délelőtti etapot ugyanis végül Max Verstappen zárta az élen 1:32,959-es idővel a reggel végre tényleges valójában megmutatott RB19-es volánjánál. A két tavalyi élgárda mögött némi meglepetésre Alexander Albon a harmadik a Williamsszel, ráadásul ő teljesítette a legtöbb kört: bár nem érdemes az időkből messzemenő következtetéseket levonni, ez biztató kezdés a grove-i istálló számára.

f1-verstappen-redbull-teszt-bahrein-2023-day1



Mögöttük Guanyu Zhou következett az Alfa Romeóval, majd jött George Russell a Mercedesszel: neki már több mint egy másodperc volt a hátránya Verstappennel szemben. A visszatérő Nico Hülkenberg foglalta el a hatodik helyet a Haasszal, majd jött a legvégén feltörő Drugovich, megelőzve Yuki Tsunodát (AlphaTauri), Pierre Gaslyt (Alpine) és a McLaren újoncát, Oscar Piastrit. A teljes mezőny két másodpercen belül volt egymáshoz képest.

A délelőtti körözés végén virtuális biztonsági autós fázist léptettek életbe, ám nem baleset vagy újabb leállás idézte ezt elő, hanem az FIA is teszteli a különböző procedúrákat a három nap során – ennek is köszönhető a negyedórás megtoldása a szakaszoknak.

A teszt itthoni idő szerint 13:15-től folytatódik, a Red Bull kivételével minden csapatnál beül a másik pilóta is. Folyamatosan frissülő élő szöveges-képes tudósításunk ide kattintva követhető.

A csütörtöki tesztnap délelőtti eredményei:

1. Verstappen Red Bull 1m32.959 - 71 kör
2. Sainz Ferrari 1m33.253 - 72 kör
3. Albon Williams 1m33.671 - 74 kör
4. Zhou Alfa Romeo 1m33.723 - 67 kör
5. Russell Mercedes 1m34.174 - 69 kör
6. Hulkenberg Haas 1m34.424 - 51 kör
7. Drugovich Aston Martin 1m34.564 - 40 kör
8. Tsunoda AlphaTauri 1m34.671 - 46 kör
9. Gasly Alpine 1m34.822 - 60 kör
10. Piastri McLaren 1m34.888 - 52 kör
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: