DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Formula-E

Jaguar-rémálom után Vergne diadalmaskodott

Hihetetlen futamon van túl a Formula-E mezőnye: a dupla Jaguar-kiesés, valamint büntetések és koccanások végtelen sora után Jean-Eric Vergne ünnepelhetett Indiában.

A reggeli időmérőn alaposan meggyűlt a mezőny baja a pálya határainak betartásával, a rengeteg eltörölt köridőnek volt köszönhető az is, hogy most először nem volt továbbjutója egy negyeddöntős összecsapásnak. Az őrült kvalifikációt végül a jaguaros Mitch Evans nyerte, mellőle pedig az eddig gyengélkedő DS Penske franciája, Jean-Eric Vergne indulhatott. Az összetett élén lévő Wehrlein-Dennis páros csak a középmezőnyből várhatta a startot.

A rajt után nem történt változás a mezőny elejében, Wehrlein azonban visszaesett pár pozíciót, csupán a 16. helyen haladt az első pár kanyar után. Meglepő módon csupán egy első szárny hullott el a verseny eleji helyezkedésben: Edoardo Mortara Maseratija ment bele Nick Cassidy autójának oldalába egy ambiciózus előzés közben, a svájci pilóta így hamar a sor végén találta magát. A támadó módot felvevők sorát a rajtnál sokat javító Stoffel Vandoorne nyitotta meg, nem sokkal később pedig Evans is aktiválta a plusz energiát, és esett vissza pár helyet, így időlegesen Sebastien Buemi állt az élre.



Evans balszerencséjére később Buemi és Vergne is pont a Jaguar elé tért vissza a támadó mód aktiválása után. Az új-zélandi futama ezután rosszról borzalmasra fordult, csapattársa, Sam Bird egy rosszul bemért előzés közepette ütötte ki a pole-pozícióból induló pilótát, ez mindkét Jaguar versenyének végét jelentette. A kavarodás legnagyobb győztesei a 12. helyről rajtoló Jake Dennis és Buemi csapattársa, Cassidy voltak, az új-zélandi és a brit pilóta a második-harmadik pozícióba jöttek fel a vezető Vergne mögé.

Dennis aztán a támadó mód felvétele után Buemi után eredt, a dobogó helyett viszont hátrafele kellett tekintgetnie, hiszen az akkumulátor-túlmelegedés miatt lassuló brit nyakára megérkezett René Rast. Kissé fellélegezhetett a mezőny, amikor tíz körrel a vége előtt pályára gurult a biztonsági autó: Jake Hughes rakta falba a McLarent. Az újraindítás után Raston is kifogott az ominózus féktáv: Dennis hátuljába ment bele, mindkettőjük versenyének véget vetve ezzel.

Az élen Vergne hősiesen tartotta a vezetést az energiával sokkal jobban álló Cassidy előtt, viszont nem bizonyult elégnek a plusz három százalék az új-zélandinál, így a DS Penske franciája ünnepelhetett a végén. Egy darabig úgy tűnt, összejött az Envisionnek a dupla dobogó, viszont Buemit nem sokkal a kockás zászló után megbüntették, mert túl sok energiát használt a futam során, így Antonio Felix da Costa jött fel a harmadik helyre. Örülhetett a Porsche is: a portugál csapattársa, a pénteki edzésen elszenvedett balesete után még a kórházat is megjárt Pascal Wehrlein a kavarodás következtében a negyedik helyig jött fel, és Jake Dennis kiesését kihasználva tovább növelte előnyét az összetettben.

A futam végeredménye:

1. Jean-Éric Vergne DS Penske  
2. Nick Cassidy Envision 0.400
3. Antonio Felix da Costa Porsche 1.859
4. Pascal Wehrlein Porsche 2.855
5. Sergio Sette Câmara NIO 3.523
6. Oliver Rowland Mahindra 7.138
7. Norman Nato Nissan 7.318
8. Stoffel Vandoorne DS 7.564
9. André Lotterer Andretti 8.703
10. Edoardo Mortara Maserati 9.073
11. Nico Müller Abt 10.622
12. Sacha Fenestraz Nissan 11.635
13. Max Günther Maserati 15.446
14. Lucas di Grassi Mahindra 15.999
15. Sébastien Buemi Jaguar 17.735
16. Jake Dennis Andretti 1'10.562
Kiesett:    
  René Rast McLaren  
  Jake Hughes McLaren  
  Sam Bird Jaguar  
  Dan Ticktum NIO  
  Mitch Evans Jaguar  
  Kelvin van der Linde Abt  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: