DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 17. csütörtök

A Ferrari is leigazolhatta volna Antonellit?

A hétvégi Formula-1-es Olasz Nagydíj pénteki első szabadedzésén Lewis Hamilton autójában mutatkozik be Andrea Kimi Antonelli, aki vélhetően 2025-ben át is veszi a Ferrarihoz távozó hétszeres világbajnok ülését – sőt, a várakozások szerint ezt Monzában meg is erősítheti a Mercedes. A 18. életévét a napokban betöltő olaszt generációja egyik legnagyobb tehetségének tartják, amit igazol is az előző évek eredménysora a juniorszériákban, így nem véletlen, hogy a Mercedes már jó ideje a pártfogásába vette őt.

Ám mint azt a Red Bull F1-es tanácsadója, Helmut Marko most elárulta: akár egy másik élgárda is megszerezhette volna magának Antonellit a gokartos évei alatt/után. „A Tony Kartnál versenyzett. A Tony Kartnak a múltban együttműködése volt a Ferrarival, és persze mi is figyeltük őt valamennyire, de nem szerezhetjük meg az összes pilótát, különösen ha még annyira fiatalok. És nyilván a Ferrari végül nem igazolta le Antonellit, még ha övék is lett volna az első választás, így végül a Mercedes írt alá vele. Aztán most majd meglátjuk. Eddig jól teljesített, de meglátjuk, mire megy a Formula-1-ben” – nyilatkozta az Inside Line podcast adásában Marko, aki hozzátette: túl sok információja ugyan nincs most Antonelliről, de úgy érzi, Max Verstappennel annak idején bizonyították, hogy ha gyors és érett a fiatal versenyzője egy csapatnak, akkor érdemes megadni neki az esélyt az F1-ben.

antonelli-prema

Már most megnyitották a Spanyol Nagydíjat – Sainz jelenlétében

Bár a nagydíjhétvége csak május 20-22-re esik, már ezen a héten megtartották a verseny nyitórendezvényét, ami a gyakorlatban két sajtótájékoztatót takart: egyet szerdán a barcelonai Tibidabo hegyen, csodás panoráma előtt, egyet csütörtökön Madridban, ahol Carlos Sainz is megjelent.

Testvérpár vezeti a TCR világ- és Európa-kupát

Kiválóan kezdték a Girolami fivérek 2022-es szezonjukat. A Münnich Motorsport argentinja, Nestor Girolami hétvégén az első futamot nyerte Pauban, összesítésben pedig 49 pontot szerzett, amellyel a WTCR-tabella első helyén áll csapattársa, a 42 pontos Esteban Guerrieri előtt.

A TCR Europe szezonja egy héttel korábban, Portimaóban startolt. A Comtoyou PSS Racing Audiját vezető Franco Girolami a második futamon győzedelmeskedett, 68 pontot szerzett a hétvégén, míg a második legeredményesebb Jack Young 59 egységet. Így jelenleg az argentin testvérek állnak a bajnoki vezető pozícióban mindkét szériában – a TouringCarTimes szakoldal szerint még sosem fordult elő, hogy két nagy túraautós szériában testvérek vezessék a bajnokságot.

A lapnak Franco Girolami elmondta, szerinte Nestor, Nestor szerint viszont ő a gyorsabb. Számos versenyen indultak már együtt, a különbség pedig sosem volt egy-két tizednél nagyobb: a kisebb Girolami vágya, hogy a WTCR-ben is összemérhessék tudásukat.

Az egyenesekben nyerheti meg a bajnokságot a Red Bull

Az egyenesbeli tempót látja eddig döntő faktornak a világbajnoki csatában Martin Brundle: a Sky Sports F1-es szakértője szerint ez a terület az, amelyen eldőlhet a vb-cím, hanem válaszol a Ferrari.

"Charles Leclerc és a Ferrari kombinációja Miamiban is a leggyorsabb volt egy körön és elégnek bizonyult ahhoz, hogy megszerezze a pole-pozíciót. Viszont ismét nem volt válaszuk a Red Bull bámulatos egyenesbeli tempójára DRS-sel és anélkül sem. Hacsak nem tudják megoldani ezt a problémák kevesebb légellenállással nagy sebességnél, akkor ezzel fogja megnyerni a világbajnoki címet a Red Bull. Leclerc éretten vezetett, de most nem tudott visszatámadni, ahogy Bahreinben tette korábban, Verstappen és Perez pedig a komfortzónán belül vezethetett, kímélhették a gumikat a kanyarokban, mert tudták, hogy az egyenesben kockázat nélkül behozzák majd az időt" - mondta Brundle.

pf2_18

fotó: dppi

Alig támogatják, két év múlva mégis jönne az Andretti–Renault

A Miami Nagydíjat a helyszínen végigkövető Mészáros Sándor nem csupán a pályán zajló eseményekkel foglalkozott Floridában, hanem megpróbálta a lehető legtöbb információt begyűjteni az esetlegesen érkező új amerikai alakulatról. Hogy mit tudott meg a paddockban, kiderül a Formula Podcast legújabb adásából, 39:27-től.

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Podcast, MotoGP, Rali, Retro, Aréna, Girls, Insta: itt még többet találsz a Formula tematikus tartalmaiból

Formula.hu több mint 150 ezer kedvelővel rendelkező Facebook-oldalát már sokan ismerik olvasóink közül, aki viszont a közösségi oldalon járva-kelve sohasem akar lemaradni az aktualitásokról, annak ajánljuk figyelmébe a Formula alá tartozó tematikus csoportjainkat is, ahol családiasabb körben beszélhetjük ki a témákat, és akár a tagok is megoszthatnak újabb tartalmakat.

Formula Aréna - Egy helyen csak a nap legfontosabb Formula-1-es és autósportos hírei, amiket biztosan nem fog elrejteni a titokzatos algoritmus.

Formula Podcast - A már lassan két éve futó podcastadásunk Facebook-csoportja, még több háttérinformációval és exkluzív tartalommal.

Formula MotoGP - A motorversenyzés igazi szerelmeseinek a weboldal tartalmánál is mélyebb részletességgel. 

Formula Retro - Évfordulók, visszaemlékezések a Formula-1 több mint 70 és az autóversenyzés több mint 100 éves történelméből.

Formula Girls - A csinos járművek és a csintalan hölgyek kéz a kézben járnak - ez ideális szemlegeltető terep mindkettőhöz!

Formula Instagram - A legjobb képek a motorsport világából, exkluzív tartalmakkal!

Formula.hu Rali - Legújabb csoportunk! Minden, ami rali - hírek, információk, pletykák, érdekességek, fotók, videók, háttéranyagok. Csatlakozzatok a Formula.hu ralis Facebook-csoportjához!

Schumacher öklelése, Oconék balesetei – a legjobb onboard felvételek Miamiból

Természetesen az újonnan debütált nagydíjhétvége legjobb belső kamerás felvételeiből sem maradhatott el az összeállítás, a készítőknek pedig ismét volt miből válogatni csaták és balesetek terén egyaránt – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

onboard-miami-video

Barcelonában bemutatkozik a másik F1-es versenyigazgató

Miután Michael Masit leváltották a versenyigazgatói posztból a tavalyi szezonzárón történteket követően, az FIA úgy határozott, hogy két személyt bíz meg a feladattal a 2022-es idénytől kezdődően. Az első öt futamán egyaránt Niels Wittich töltötte be ezt a pozíciót, a Motorsport.com információi szerint azonban a soron következő Spanyol Nagydíjon Eduardo Freitas is bemutatkozik ebben a szerepben.

A főként a WEC-ből ismert szakember a tervek szerint Barcelonában és Monacóban is versenyigazgató lesz, míg Wittich ezen a két helyszínen helyettes szerepkört fog betölteni (az FIA terve eleve az, hogy a két szakember egy csapatot alkotva dolgozzon, csak Freitasnak sokszor adódik kötelessége az Endurance-vb-n – ahogy ez lesz majd a helyzet a júniusi Azerbajdzsáni Nagydíj esetén is, amely a Le Mans-i 24 órással ütközik).

freitas-fia-f1-dppi

Mini Miamiban is Verstappen nyert

Megérkezett az első Miami Nagydíj Mini-összefoglalója. 

22 éves lett a mezőny 22-ese

Ma ünnepli születésnapját a Formula-1-es mezőny legfiatalabb tagja, Yuki Tsunoda. Csapata, az AlphaTauri manga stílusú poszttal köszöntötte a japánt.

Újra meztelenkedett Valtteri Bottas

A Miami Nagydíj után az Alfa Romeo finnje a coloradói Aspenbe utazott, ahol megmártózott egy hegyi patakban – úgy, ahogyan világra jött, nem első alkalommal mutatva meg a nagyközönségnek pucér hátsó felét. Akit a korhatár nélküli verzió is érdekel, a versenyző Instragramján csodálhatja meg.

Két autó is nemzeti színekbe borul az Indy 500-on

Az amerikai zászlót festik fel az AJ Foyt Racing 11-es számú versenygépére a legendás versenyen, melyet JR Hildebrand vezethet majd. Ennek oka, hogy a csapat jótékonykodni szeretne régi partnerükkel, az ABC Supplyvel közösen, ezért a Homes For Our Troops nevű non-profit alapítvány segítségével május 21-30 között várják az adományokat, melyeket a szolgálat közben megsérült veteránok számára ajánlanak majd fel. A céljuk, hogy a kampány időszaka alatt gyűjtsenek legalább egymillió dollárt.

Nem ők az egyetlenek viszont, akik nemzeti színt visznek egy autóra. Rinus VeeKay 21-es számú gépét ugyanis az Ed Carpenter Racing szinte teljesen narancssárgára festi, valamint a holland zászló is megtalálható lesz majd rajra. VeeKay holland származású, a fiatal pilóta pedig a BitNile Holdings támogatását élvezheti, így ő határozhatta meg a dizájn alapvető elemeit.

Charles Leclerc már a Török Nagydíj óta kiváló formában van

A tavalyi török futam óta elképesztően stabil teljesítményt nyújt a Ferrari monacói pilótája. Leclerc a Miamiban elért második helyével már zsinórban a 12. olyan versenyét teljesítette, melyen a pontszerzők között zárt. A 2021-es év utolsó szakaszában a negyedik hely volt a legjobb eredménye, idén viszont mindössze egyszer fordult elő, hogy nem az első vagy a második pozícióban fejezte be az adott futamot.

Versenyző licenszet sem váltott ki eredetileg az idei évre Nagy Dani

Az Autósport és Formula Magazin stúdióvendége két nappal a WTCR pau-i szezonnyitója után Nagy Dániel volt, aki bevallotta: 2022-ben nem tervezett egyetlen szériában sem versenyezni, gyakorlatilag minden előzmény nélkül érte Zengő Zoltán felkésére a WTCR teljes szezonjára röviddel az első verseny előtt. Ennek az ajánlatnak nem tudott nemet mondani – a megállapodás nyélbe ütésétől alig tíz napja volt az első versenyig, hogy a versenyzői engedélytől a versenycipőig mindent elintézzen, majd egyetlen tesztkör nélkül üljön be a versenyhétvégén a Zengő Cuprába. A teljes beszélgetést az AFM júniusi adásában mutatjuk meg a Spíler TV-n.

Az FIA elkerülné a Le Mans és az F1 ütközését

A múltban már több alkalommal is előfordult, hogy ugyanazon a hétvégén rendezték meg a WEC kiemelt eseményét, a Le-Mans-i 24 órást, és a Formula-1 egyik versenyét, ám a Nemzetközi Automobil Szövetség elejét venné ennek a jövőben. Erről nemrégiben az elnökhelyettes, Robert Reid beszélt a Motorsportnak, aki elárulta, különösen jövőre szeretnének változást elérni, mivel akkor lesz a legendás hosszútávú verseny 100. születésnapja.

„Ez egy jó lehetőség számunkra, hogy azt mondjuk, jövőre ne legyen ütközés, és ennek normává kellene válnia. Támogatnám, hogy ne legyen összecsapás, általában, és konkrétan a jövőre nézve is. A WEC úgy működik, ahogy az összes bajnokság az F1 kivételével, ahol a promóter tesz javaslatot a naptárra, és az FIA-n múlik, hogy elfogadja-e vagy sem. A Formula-1 kicsit más, mert nagyjából ők döntik el, hogy milyen legyen a naptár” – mondta Reid.

Így készült az Alpine különleges festése Miamiban

Egyedi dizájnt kaptak az Alpine keréktárcsái, melyek az idei szabályokkal együtt tértek vissza az F1-be. A francia alakulat Miamiban nagyszerűen hasznosította ezt a felületet, mivel a helyszínre jellemző színekkel és elemekkel díszítették fel. Az alábbi videón magát a munkafolyamatot láthatjuk.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

BWT Alpine F1 Team (@alpinef1team) által megosztott bejegyzés

Még a leggyorsabb kerékcserét is a Red Bull produkálta Miamiban

Sőt, a top 3-ban kétszer is feltűntek az energiaitalosok: Sergio Perez kiállásával 2,33 másodperc alatt végeztek a szerelők, de Max Verstappen cseréje is csak 2,49 másodpercig tartott. Kettejük közé az Aston Martin férkőzött be Lance Stroll szervizelésével. A Red Bull ezzel második elsőségét gyűjtötte be ezen a téren, ezzel második helyen állnak a háromszor leggyorsabbnak bizonyuló McLaren mögött. Íme, a leggyorsabb három kerékcsere a Miami Nagydíjról:

Nem lesz újra WTCC a WTCR-ből

A túraautózás nemzetközi csúcssorozata 2017-ben versenyzett utoljára világbajnoki státuszban, 2018 óta a TCR-szabályrendszer szerint épített autók indulnak a WTCR névre keresztelt szériában, amelyben viszont nincs hivatalos gyártói jelenlét, így a vb-státuszt sem kaphatja meg az FIA-tól (emiatt hivatalosan Michelisz Norbert is „csak” világkupagyőztesnek számít). Úgy tűnik, ez nem is fog változni a közeljövőben, Alan Gow, az FIA túraautós bizottságának vezetője szerint ugyanis a TCR-modelleket építő gyártók nem akarnak konstruktőri értékelést, megfelel nekik a jelenlegi ügyfélalapú géposztály és versenyzés:

„Nem akarják a konstruktőrök, hogy hivatalos gyártói bajnokságként élesszük fel a WTCC-t. A gyártók elég egyértelműen kijelentették, hogy azt szeretnék, ha a TCR-kategória ügyfélalapú versenyzés maradna. Évek óta ez a hozzáállás: gyártóként kezdték, majd egyre inkább az ügyfélcsapatok felé tendáltak, hasonlóan a GT3-hoz. Ügyfélprogramként akarnak megmaradni, s ez az FIA részéről, részünkről is rendben van” – idézi Gow szavait a TouringCarTimes.com szaklap. A szakvezető hozzátette: nem aggódik a széria jövője miatt az elektromos irányba elmozdulás ellenére sem – már csak azért sem, mivel a WTCR-ben is hibrid erőforrásokat vezetnek be 2023-ban.

wtcr-pau-1

Perez erőt veszít, Ocont feltartásra kérik – így szólt a rádió Miamiban

Megérkezett a szokásos csapatrádiós válogatás a Formula-1-es Miami Nagydíj hétvégéjéről, amelyből többek között az is kiderül, hogy az Alpine azt kérte Esteban Ocontól Fernando Alonso időbüntetése miatt, hogy tartsa fel a mögötte érkezőket, a francia azonban azt válaszolta, hogy nem tudja ezt megtenni, mert akkor megelőzik – de persze más érdekesség is található a videóban, amely IDE vagy a képre kattintva indul:

radio-miami-f1-video

Női versenyzője is lesz az elektromos Ralikrossz-világbajnokságnak

Bejelentette pilótapárosát a WRX új csapata, a Construction Equipment Dealer Team: a svéd formáció Klara Andersson és a hatszoros futamgyőztes Niclas Grönholm párosával versenyez – előbbi a 2014-ben indult vb első állandó női pilótája lesz. 

A 22 éves Klara Andersson pályafutása gyorsan ível felfelé: 2021-ben svéd bajnoki címet nyert, ugyanebben az évben az RX2e-ben állt rajthoz két alkalommal, idén pedig az Extreme-E-ben is versenyezni fog, bár a szezonnyitón még indult. A versenyzés a génekben van, nővére, Magda Andersson Európa-bajnoki futamgyőztes és összetett ezüstérmes volt a TouringCars kategóriában. Ami Klarát illeti, korábban kijelentette: az első női ralikrossz-világbajnok akar lenni.

Az újonc mellé egy rutinos WRX-indulót szerződtetett a csapat, amelynek hátterét a svéd túraautó-bajnokságból és WTCR-ből ismerős PWR látja el. A tavalyi bronzérmes, Grönholm kapcsán fontos megjegyezni, hogy 2017-től fogva a családi csapatban, a GRX-ben versenyzett: a Grönholm istálló azonban minden jel szerint az első elektromos szezonban már nem lesz a rajtrácson. (A 14 RX1e modellből már csak egy nem került valamely csapathoz.) Grönholm csapattársa 2021-ben Szabó Krisztián volt a finn istállónál.  

Ezzel a körrel gyűjtötte be a bónuszpontot Verstappen Miamiban – videó

Zsinórban második alkalommal futotta meg a verseny leggyorsabb körét Max Verstappen, aki így a győzelmével együtt a maximális 26 pontot gyűjtötte az F1-es Miami Nagydíjon. A Red Bull világbajnoka a futam hajrájában, az 53. körben érte el az 1:31,361-es eredményt használt kemény keverékű gumikon, miközben mögötte Charles Leclerc üldözte őt – íme, onboard felvételen a szóban forgó kör: