DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Formula-E

Drámai futam után Porsche-diadal Fokvárosban

Káoszt és Porsche-győzelmet hozott a Formula-E első dél-afrikai versenye: Antonio Felix Da Costa örülhetett a kiesésekkel tarkított fokvárosi ePrix végén, az éllovas Wehrlein már az elején kiesett.

Eseménydúsan indult a Formula-E első dél-afrikai versenyhétvégéje: Sebastien Buemi pénteki autótörése után az időmérőre is jutott egy hatalmas baleset, Edoardo Mortara és Sam Bird ugyanott csapta falba az autóját. A Jaguar később megerősítette, hogy a brit pilóta versenygépét ért sérülések miatt nem fog tudni rajthoz állni a futamon, így a felfüggesztés meghibásodása miatt visszalépő mahindrás és ABT-os versenyzőkkel együtt már öt fő hiányzott a rajtrácsról. Az első sorból két fiatal, az újonc Sacha Fenestraz és Maximilian Günther indulhatott, az összetettet vezető Pascal Wehrlein a hatodik pozícióból, míg legközelebbi riválisa, Jake Dennis csupán a mezőny második feléből várhatta a rajtot.

Hasonlóan kapta el a rajtot az élmezőny, a második körben viszont rögtön jött a dráma: Günther átugrotta az élen Fenestrazt, Wehrlein pedig belement Buemi hátuljába egy féktávon, a német pedig nem tudta folytatni a versenyt. Mortara Maseratija is megadta magát ugyanazon körben, így pályára gurult a biztonsági autó. Az újraindítás nem hozott sok izgalmat, a német-francia pilóta párosa mögött Cassidy és Evans harcoltak a harmadik pozícióért.

A kilencedik körben a mezőny hátsó fele elkezdte felvenni a támadó módot, rögtön követte a példájukat Fenestraz és Evans is, akik így a harmadik-negyedik helyre csúsztak vissza. Az új-zélandi azonban nem élvezhette sokáig előkelő pozícióját, hiszen áthajtásos büntetéssel sújtotta a versenyirányítás túlzott energiahasználatért. Günther egy körrel később aktiválta az extra energiát, és épphogy a francia elé tért vissza a pályára. Cassidy közben az élre állt, a vezetést pedig a támadó mód aktiválása után is megtartotta, így Fenestraz és Günther elkezdhették levadászni az új-zélandit. Eközben a pontszerző helyen haladó Dennis is Evans sorsára jutott, a brit technikai szabálysértés miatt kapott áthajtásos büntetést.



 

Günther csodálatos hétvégéje aztán nem úgy alakult, ahogy a német szerette volna, ugyanott ért véget a versenye a falban, ahol korábban Wehrlein szállt ki a futamból. Az egész pályás sárga zászlós periódus kezdetekor Antonio Felix Da Costa és Jean-Eric Vergne szemfüles módon átugrotta Fenestrazt, a francia így a pole-pozícióból való indulás után a dobogóról is lecsúszott. Hét körrel a vége előtt Da Costa bátor előzéssel átvette a vezetést Cassidytől, aki aztán Vergne mögé szorult vissza.

Da Costa akár kényelmesen is tarthatta volna első helyét, de nem sikerült aktiválnia a támadó módot, ami aztán jó pár tizedmásodpercébe került. Így aztán Vergne könnyen elment a portugál mellett a következő próbálkozásánál, az utolsó körökben viszont hatalmas csatában visszajött az élre Da Costa, így megszerezte első győzelmét a szezonban. Vergne-nek be kellett érnie a második hellyel, míg Fenestraz hétvégéje nagyszerűből borzalmasba fordult, miután az utolsó körben esett ki a harmadik helyről, a mögötte autózó Cassidy legnagyobb örömére.

Nullázása ellenére továbbra is Pascal Wehrlein áll a bajnokság élén, mögötte Jake Dennis és a mai dobogósok következnek. A Formula-E mezőnye egy hónap múlva tér vissza Brazíliában. 

A futam végeredménye:

1. Antonio Felix da Costa Porsche  
2. Jean-Éric Vergne DS Penske 0.281
3. Nick Cassidy Jaguar 1.808
4. René Rast McLaren 2.208
5. Sébastien Buemi Envision 2.656
6. Dan Ticktum NIO 333 3.209
7. Stoffel Vandoorne DS Penske 4.210
8. Norman Nato Nissan 8.582
9. André Lotterer Porsche 8.755
10. Jake Hughes McLaren 10.475
11. Mitch Evans Jaguar 14.183
12. Sergio Sette Câmara NIO 333 14.914
13. Jake Dennis Andretti 38.846
Nem értékelték:    
  Sacha Fenestraz Nissan  
  Max Günther Maserati  
  Edoardo Mortara Maserati  
  Pascal Wehrlein Porsche  
  Sam Bird Jaguar  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: