DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 25. péntek

„Nem láttam, hogy olyan jól teljesítettek volna…” – Horner megint odaszúrt Wolffnak Verstappen miatt

Hosszú hónapok óta tart a kisebb szócsata a Red Bull és a Mercedes Formula-1-es csapatfőnökei között annak kapcsán, hogy Toto Wolff nyíltan udvarolt többször is Max Verstappennek. Még Zandvoortban is arról beszélt a Mercedes-vezér, hogy csak a nyáron dőlt el, hogy 2025-ben nem érkezik hozzájuk az energiaitalosokkal egyébként 2028-ig szerződéssel rendelkező világbajnok. De vajon aggódott-e Christian Horner Verstappen esetleges elvesztése miatt?

„Nem. Azt találom inkább meglepőnek, hogy ilyen sokat beszéltek erről a médiában. A helyzet mindig is egyértelmű volt köztünk Maxszal, és szerintem beszélhetnek mások, de mi komfortosan érezzük magunkat azzal, ahol állunk” – fogalmazott a Holland Nagydíj után Horner, aki arra is utalt, hogy Verstappen megtartása és maradása függhet a Red Bull teljesítményétől, és egyúttal ennek kapcsán oda is szúrt a Mercedesnek:

„Rajtunk áll, hogy teljesítsünk. Van egy megállapodásunk 2028-ig, szóval tőlünk fog, hogyan teljesítünk. Nem láttam úgy, hogy Toto autói olyan jól teljesítettek volna ma… Minden szerződésnek van teljesítményre vonatkozó része. Nem fogunk ezekről beszélni, de amíg versenyképes az autónk, tudjuk, mi a helyzet. 2028 még nagyon messze van, a mi feladatunk győztes autóval előállni.”

f1-horner-verstappen-redbull

Ha kipróbálnád magad az „Egy lány, egy autó” sorozatunk fotózásán, várjuk jelentkezésed!

Az Autósport és Formula Magazin állandó és népszerű rovata az „Egy lány, egy autó”, amelyben csinos hölgyek és dögös autók párosaival kedvezünk elsősorban férfi olvasóinknak (itt összeállítást és szavazást is találtok a tavalyi galériákból). Mint az a lenti montázson látható, a korábbi lapszámok modelljei rendre büszkén veszik kezükbe a róluk készült fotósorozatot tartalmazó magazinjainkat.

Ha esetleg kedvet kaptál, hogy modellként részt vegyél egy ilyen fotózáson, valamint lehetőleg Miskolcon vagy annak környékén élsz, várjuk jelentkezésedet referenciákkal az info@formula.hu címen!

elea-magazinokkal-pf

Mercedes, Szilveszter és Luigi – visszanézhető a februári AFM

A műsor tartalmából:

- A stúdióban Luigi, a hazai ralikrossz egyik főhőse.

- Bemutatkozik a Mercedes F1-es marketingigazgatója.

- A Szilveszter Ralival ért véget a hazai raliszezon.

A Jaguar lesz az Envision Racing új beszállítója

Több ismert gyártó is kiszállt a Formula-E-ből, ez pedig azokat a csapatokat is érzékenyen érintette, melyek beszállítóként számíthattak rájuk. Ezek közé tartozik az Envision Racing is, mely egykor a DS támogatását élvezhette, később viszont az Audi hajtásláncait kezdték el használni. A Gen2-es szabályrendszert a németek támogatásával fejezhetik be, az új Gen3-as korszakra viszont új partnert kellett találniuk. Ezt a szerepet a jövőben a Jaguar töltheti be, melyről a hivatalos bejelentést egy látványos videón és egy ehhez tartozó közleménnyel jelentették be február 8-án.

„Hatalmas örömmel erősíthetem meg, hogy az Envision Racing elkötelezte magát a Formula E Gen3-as ciklusa mellett. Ehhez fantasztikus partnerséget kötöttünk a Jaguarral, ami igazán izgalmas a csapatnak. Számomra az volt a legfontosabb, hogy ha már elköteleztük magunkat a sportág mellett, akkor megtaláljuk a módját annak is, hogy a rajtrács élmezőnyében maradjunk, majd rendkívül versenyképesek legyünk. A Jaguar több okból is abszolút tökéletes partner. Nem meglepő, hogy az elmúlt években szuper és versenyképes hajtáslánc-technológiát fejlesztettek ki, amit az adatainkból is láthatunk. Igazán hasonló gondolkodású vállalatok vagyunk, nagyon hasonló módon dolgozunk, földrajzilag is nagyon közel vagyunk egymáshoz, emberileg pedig nagyszerűen jövünk ki egymással, így mindennek van értelme” – mondta Sylvain Filippi, az Envision csapatfőnöke.

Alaposan átverte rajongóit a Ferrari

Úgy látszik a csapatok tényleg nem bíznak semmit sem a véltlenre az új szabályrendszer kapcsán. A Haas ugyan bemutatta idei autóját, ám a lényeges részeket eltakarta, a Red Bull részéről szintén hasonlóra készülnek, a maranellóiak pedig kifejezetten vicces kedvükben voltak. Nemrégiben ugyanis megosztottak egy sejtelmes képet a bemutatóra készülődve, melyről természetesen sokan hitték azt, hogy a Ferrari új versenygépéről látszik egy kisebb részlet, de mint kiderült, ez csak egy figyelemfelkeltés volt. Az olaszok ugyanis egy üzenetet rejtettek el, melyen az alábbi üzenet olvasható: 

„Ez még nem a 2022-es autónk. 17.02.22. Maradjatok velünk” – írták a képen.

 

Érkezik a Lego új McLarenje, csak az nem világos, milyen autó

 A közismert játékcég új F1-es témájú modellt dob piacra: a McLaren Lego Technic-változatát, egy alaposan kidolgozott – még a dugattyúk is mozognak a motorban! –, 1432 darabból álló játékot. Az első képek már tegnap kiszivárogtak, és mindjárt felkapta őket az új autókra szomjazó F1-es média, azzal a felkiáltással, hogy a Lego buktathatta le a 2022-es McLaren MCL36-ot.

Egy nappal később a képek és videók hivatalosan is kijöttek, és kiderül, hogy a fentiről szó sincs – sőt, az sem teljesen világos, milyen McLarent ábrázol a játék. A reklámfilmben szereplő James Key (a csapat műszaki igazgatója) elmondása szerint a termék a 2021-es festést hordozza, „a 2022-es új F1-es autódizájn gyakorlati értelmezésével.” A zavart fokozza, hogy a hírről beszámoló egyes külföldi oldalakon a 2021-es MCL35M-ként hivatkoznak a modellre – de könnyen lehet, hogy csak elírásról van szó (a tavalyi McLarenből egyébként annak idején már készült Lego-verzió). A játék dobozán a „McLaren Formula 1 Team 2022” felirat áll, azaz gondosan kerülik, hogy a tényleges MCL36-tal azonosítsák a Lego-verziót.

 

A játék március 1-től kerül a boltokba – azután, hogy már láthattuk a valódi 2022-es McLarent és a tényleges festését. Persze, ha eltekintenek attól, hogy nem a valósághű F1-es autót vásárolják meg 60 ezer forint körüli áron, nem kételkedünk benne, hogy az idősebb Lego-rajongóknak igazi kihívást és élvezetet jelent majd a 65 centiméteres modell összeszerelése.

A Lego-McLarenről több jópofa reklámfilm is kikerült a csapat közösségi oldalaira Key, Ricciardo és Norris szereplésével, az ausztrál például elmondja: „nem mondom, hogy jó vagyok ebben, de annyira nem is rossz, kábé hat hétig tartana összerakni.”

 

A Williams is elárulta a bemutatója időpontját – teljes a lista

A Williamsre kellett a legtovább várni, hogy elárulja, mikor leplezik le a 2022-es Formula-1-es versenyautójukat. A grove-i gárda most elárulta, hogy jövő kedden, azaz február 15-én, konkrétan délután 14 órakor mutatják be digitális úton az új gépet. A Nicholas Latifivel és Alexander Albonnal felálló istálló időpontjával teljessé vált a bemutatók sora, amely már pénteken megkezdődött a Haas révén, s már holnap folytatódik a Red Bull eseményével – íme, az összes dátum egy helyen (érdekesség, hogy mindegyik istálló eltérő napot választott a maga prezentációjára):

Február 4.: Haas

Február 9.: Red Bull

Február 10.: Aston Martin

Február 11.: McLaren

Február 14.: AlphaTauri

Február 15.: Williams

Február 17.: Ferrari

Február 18.: Mercedes

Február 21.: Alpine

Február 27.: Alfa Romeo

williams-f1-dppi

Hamilton visszatérésének a Mercedes is örül

Hosszú idő után tett közzé bejegyzéseket a közösségi média oldalain Lewis Hamilton. A hétszeres világbajnok a tavalyi szezonzáró után jelentős időre eltűnt, így sokan már a visszavonulásáról beszéltek, ám legutóbbi posztja alapján erre egyre kevesebb esély mutatkozik. Csapata egy elég sokatmondó képpel köszöntötte újra a brit versenyzőt, melyen Hamilton az elmúlt napokban érkező üdvözlő üzenetek előtt áll.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Mercedes-AMG PETRONAS F1 Team (@mercedesamgf1) által megosztott bejegyzés

Áron alul kelt el Michael Schumacher autója

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, több ismert pilóta autója került eladásra az utóbbi egy évben. Ez a tendencia idén is folytatódott, így például Michael Schumacher egykori szolgálati autójával, melyre a Bonhams árverésén lehetett licitálni. Mivel a járművet a hétszeres világbajnok is használta, ráadásul a felszereltsége és állapota is kiváló volt, így korábban arról szóltak hírek, hogy körülbelül 110 ezer dollárért vihetik el, ám végül mindössze 31 600 dollárt, vagyis durván 9,7 millió forintnak megfelelő összeget fizettek érte.

Haas a pole-ban? Ilyen meglepetés történt 13 éve!

Képzeljétek csak el, hogy az elmúlt másfél évben nulla pontot szerző csapat egyszer csak a pole-ban találja magát! Ez történt a Force Indiával a 2009-es Belga Nagydíjon, melyet nagyon előkelő helyre tettünk a Formula Podcast legutóbbi, az elmúlt negyedszázad legnagyobb meglepetéseit sorra vevő adásában – e szakaszt 01:10:36-tól hallhatod!

 

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Minden, ami rali: csatlakozzatok a Formula.hu új csoportjához

Minden, ami rali - hírek, információk, pletykák, érdekességek, fotók, videók, háttéranyagok. Csatlakozzatok a Formula.hu ralis Facebook-csoportjához ezen a linken, vagy a képre kattintva!

5s3jytr9827173t1lkum_lg

Mi Russell első F1-es emléke? Melyik volt legkínosabb pillanata?

Ismerd meg George Russellt – ez a Petronas videójának címe, a főszerepben a maláj vállalat partnere, a Mercedes új igazolásával. Mivel három szezont töltött az F1-ben, Russellt nem igazán kell bemutatni, de a pörgős kérdezz-felelekben így is találni pár érdekes választ.

Néhány kérdés és válasz a teljesség igénye nélkül:

Kedvenc pálya? Silverstone.

A legkínosabb pillanat az F1-ben? Valószínűleg a baleset Valtterivel Imolában, 2021-ben.

Kedvenc verseny? Kétségtelenül az, amikor a Mercedesnél versenyeztem a Szahíri Nagydíjon.

Legkorábbi F1-es emlék? A 2009-es Ausztrál Nagydíj, Jenson Buttonnal a fehér és neonsárga Brawnban, amelyből a Mercedes lett.

Esős vagy száraz verseny? Szeretem az esőt, az első F1-es dobogóm is így értem el, pontosabban egy esős időmérőn.

Szerinted hol fogod megszerezni első mercedeses dobogód? Az első versenyen, Bahreinben!

Minihíradó: Hamilton visszatért

Eltelt egy újabb hét az uborkaszezonban, de már érezhetően közelítünk a 2022-es szezon kezdetéhez, amit az is jelez, hogy bemutatták az első idei autót és persze az is, hogy megjelent a Minihíradó újabb része, melynek fő témája Lewis Hamilton visszatérése a közösségi médiába.

 

Büszkén pózol magazinunkkal az „Egy lány, egy autó” rovat szereplője

Az Autósport és Formula Magazin 2022. februári lapszámában a népszerű Egy lány, egy autó rovatban Nikolett szerepelt egy Chevrolet társaságában. A fiatal hölgy az alábbi fotó tanúsága szerint büszkén kapta kézhez a lapot:

elea-nikolett

Amennyiben valaki Miskolcról vagy környékéről jelentkezne modellnek lapunk rovatába, szívesen fogadjuk – a jelentkezést referenciákkal az info@formula.hu címre várjuk.

Hova tűnt Damon Hill? A legismertebb magyar F1-es mondat története

A Formula Podcast legutóbbi adásában az elmúlt negyedszázad legnagyobb meglepetéseit vettük sorra, köztük azt a Magyar Nagydíjat, melyen egy féldolláros alkatrész fosztotta meg az Arrowst és Damon Hillt az F1 történetének egyik leghihetetlenebb győzelmétől. Az adás e szakaszában, melyet 48:52-től hallhatsz, természetesen a legendássá nemesedett kommentátori felhördülés mellett se mehettünk el szó nélkül…

 

 

A Formula Podcast az alábbi felületeken érhető el – iratkozz fel, kövess minket!

spotify

rss-logo

 applepod2


stitcher

castbox

buzz3

google-pc

rp 

deezer

addict

Túlsúlyban a Red Bull-os manőverek a hibridéra legszebb előzései között

A Formula-1 közösségi oldalai különböző válogatásokat tesznek közzé a 2014 és 2021 közötti időszakból: ezúttal mindegyik évből kiválasztották a legszebbnek ítélt előzéseket, és bizony nyolcból hat esetben Red Bull-versenyző (ha Max Verstappen Toro Rossó-s megmozdulását is beleszámítjuk) mutatta be a szóban forgó manővert. A videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

elozesek-f1-video

Három új autó érkezik a héten: Péntek este is lesz kire figyelni

Már múlt pénteken elkezdődött a 2022-es autóbemutatók sora, mikor a Haas képeket tett közzé a (nem végleges) VF-22-ről és festéséről. A felvezető után ezen a héten nagyobb fordulaton beindul a bemutatók sora: három csapat, a Red Bull, az Aston Martin és a McLaren is megtartja prezentációját – és nem kizárható az sem, hogy valaki meglepetéssel készül, például a Williams, mely csapat egyedüliként nem jelölt ki bemutatóidőpontot.

Szerdán 17 órakor érkezik meg a Red Bull RB18: az autót, amellyel Max Verstappen címvédésre készül, online formában mutatják be a csapat közösségi csatornáin.

Csütörtök délutánra, 15 órára időzítette saját eseményét az Aston Martin, amelyet már nagyobb felhajtás övez: a gyártó főhadiszállásán, Gaydonban tartanak ceremóniát az AMR22 főszereplésével.

A McLaren péntek estére, 20 órára időzítette saját show-ját, amelyben a Formula-1-es MCL36 mellett szerepet kap a csapat IndyCar, Extreme-E és e-sport divíziója is.

Jövő hétre három csapat ütemezte bemutatóját, az AlphaTauri (február 14.), a Ferrari (február 17.) és a Mercedes (február 18.). Az Alpine február 21-én, két nappal a barcelonai teszt előtt érkezik, az Alfa Romeo viszont csak utána, február 27-én.

Nem egymással, hanem a pezsgősüveggel vívták a legnagyobb harcot Vettelék a Bajnokok Tornáján

Mint arról beszámoltunk, Sebastien Loeb nyerte a Race of Champions idei kiírását, miután a fináléban 3-1-re legyőzte Sebastian Vettelt. A két döntős aztán pezsgőzni szeretett volna a verseny után, ám ez nem várt nehézségekre ütközött: vélhetően a svédországi hidegnek köszönhetően is nagyon meggyűlt a bajuk az üvegek kinyitásával. Végül ebben is Loeb volt a jobb, sőt Vettel a dugót is beletörte – a német a tőle megszokott humorral ütötte el a jelenetet:

Hamilton tényleg visszatért: kora reggel kocogott Londonban

Úgy tűnik, a szombati Nagy Visszatérő Poszt után visszaáll minden a régi kerékvágás Lewis Hamilton közösségi oldalain: hétfőn reggel már arról posztolt Instagram-sztoriban, hogy fizioterapeuta-edzőjével, Angela Cullennel együtt London utcáin kocogtak edzés gyanánt. A tény, hogy a hétszeres világbajnok (újra?) edz, aligha arra utal, hogy visszavonulni készül...

Norrist és Verstappent is díjazták Nagy-Britanniában

A szakmában legrangosabb elismerések egyikének tartott Autosport Awards díjátadójára vasárnap este került sor. Az Autosport szaklap olvasói szavazták meg a díjazottak többségét, köztük az Év nemzetközi autóversenyzőjét, aki Lewis Hamiltont, Alex Palout és Nyck de Vriest legyőzve első alkalommal Max Verstappen lett. A holland nevében Christian Horner csapatfőnök vette át a díjat, egy másikkal egyetemben: a Red Bull RB16B lett az Év nemzetközi versenyautója.

Az Év brit autóversenyzőjét is megválasztották: Lando Norris kapta a legtöbb voksot honfitársait, George Russellt, Mike Conway-t és Jake Dennist megelőzve. Szintén a közönség döntött az Év újoncáról, aki Oscar Piastri lett, valamint az Év raliversenyzőjéről, mely díjat már hetedik alkalommal nyerte Sebastien Ogier.

A fentiekkel ellentétben szakmai zsűri választotta ki az Aston Martin és BRDC nevével fémjelzett Év fiatal versenyzője díj nyertesét fizikai felmérésekből és több autó vezetéséből álló próbákat követően: ez az az elismerés, amelyet számos brit tehetség, mint David Coulthard, Jenson Button, Russell vagy Norris megkapott pályafutása kezdetén. Az 2021-es nyertes Zak O’Sullivan lett, a GB3 (brit F3-as széria) bajnoka, akinek legértékesebb jutalma egy tesztlehetőség az Aston Martinnal – a fiatal egyébként csak pár napja csatlakozott a Williams versenyzői akadémiájához.

Hungaroringen készült fotókkal nosztalgiázik a Red Bull

Formula-1-es szerepvállalását elevenítette fel pár fotó formájában a világbajnokságon 2005 óta szereplő Red Bull Racing: az RB1 és az RB16B között eltelt 16 év, változatlan viszont a háttér: mindegyik kép a Magyar Nagydíjon készült.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Red Bull Racing (@redbullracing) által megosztott bejegyzés