DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Alpine: Nem lesz dráma Gasly és Ocon között

Nem lesz dráma a két francia csapattárs, Pierre Gasly és Esteban Ocon között – jelentette ki az Alpine csapatfőnöke, Otmar Szafnauer a szombati bejelentést követően Suzukában.

Mint ismeretes, Gasly és Ocon között már a gokartos korszakuk óta feszült a viszony, a paddockban hosszú évek óta szolgáltat csemegét az a tény, hogy a két francia versenyző nem túlságosan szívleli egymást. Bár sokan emiatt elképzelhetetlennek tartották, az Alpine Suzukában tett bejelentésével biztossá vált, hogy 2023-tól a két normandiai pilóta alkotja majd a nemzeti különítmény versenyzőpárosát, s Otmar Szafnauer csapatfőnök szerint nem kell háborúskodástól tartani.

„Az egész csapattal beszéltünk a döntés előtt, beleértve Estebant is, hiszen ez egy csapatsport, tudnunk kell együtt dolgozni. Esteban roppant támogató volt, Pierre is, hiszen mindketten profik és nincs gondjuk azzal, ha együtt kell dolgozniuk. Remélhetőleg egy ponton majd a barátság is helyreáll közöttük, de professzionális tekintetben biztosan nincs gond, örömmel dolgoznak majd együtt” – fogalmazott a szakvezető az FIA suzukai sajtótájékoztatóján, amelyen online formában jelen volt a formula.hu is.

gasly-ocon



Szafnauer tájékoztatása szerint Gasly volt az Alpine elsődleges választása, mivel „fiatal, tapasztalt és gyors”. A szakvezető tájékoztatása szerint Fernando Alonso távozásának bejelentése után nagyjából egy héttel már elkezdték a tárgyalásokat az új szerzeménnyel: a döntés elhúzódott, amiben fontos szerepe volt annak, hogy az Alpine vezetésének meg kellett állapodnia a Red Bull-lal abban az összegben, amelynek fejében az energiaitalosok neveltje egy évvel a szerződése lejárta előtt elhagyhatta a nevelőközegét. A pénzügyi részleteket – ahogyan az ilyenkor lenni szokott – homály fedi, arról csak pletykákat hallani, azonban Szafnauer rámutatott, hogy mindvégig korrekt mederben zajlottak az egyeztetések a Red Bull képviselőivel, Helmut Markóval, Christian Hornerrel és Franz Tosttal.

Egy darabig a közvélekedés úgy tartotta, hogy esélyes lehet Alonso helyére Daniel Ricciardo is: az ausztrál 2020 végén nem a legelegánsabb módon távozott a Renault-tól a McLarenhez, ahonnan az idei év végén menesztik, s a jövőjével kapcsolatban az tűnik a legvalószínűbbnek, hogy csupán tartalékpilóta lehet valahol – állítólag a Mercedesnél – 2023-ban. Az ausztrál pilóta rajongói arra számítottak, hogy lehet esélye visszatérni az előző munkaadójához, azonban Szafnauer szerint érdemben nem merült fel ilyen lehetőség. „Az elején több pilótával is egyeztettünk, közöttük volt Daniel is. Gasly megfelelt az összes kritériumunknak, hiszen tapasztalt is, gyors is és fiatal is, így amikor nyilvánvalóvá vált, hogy van érdemi esélyünk a megszerzésére, a rövid kívánságlistánk még rövidebb lett” – fogalmazott a csapatfőnök.

gasly-ocon-alpine

A Szingapúri Nagydíj előtti napokban az Alpine a Hungaroringen bonyolított egy tesztet, amelynek keretein belül kipróbálták Antonio Giovinazzit, Nyck de Vriest és a saját nevelésű Jack Doohant is. Noha ekkor már javában Gasly állt az érdeklődés középpontjában, Szafnauer szerint mindenképpen meg akarták tartani a tesztet, képességfelmérő jelleggel, arra az esetre, ha mégsem jött volna össze a tervezett megállapodás a francia pilótával. A szakvezető utalt rá, hogy a három pilóta közül Doohannek biztosan szánnak szerepet a jövőben is. 

„Most, hogy tisztáztuk a versenyzői összeállításunkkal kapcsolatos kérdéseket, nagyobb figyelmet fordítunk a fiatal pilótákkal kapcsolatos programunkra. Jack áll a középpontban, jövőre meg kellene nyernie az F2-es bajnokságot, támogatni fogjuk őt ebben és adunk majd neki időt is az autóban, hogy fel tudjon készülni az F1-re. Most, hogy mindezen túl vagyunk, át fogjuk tekinteni a lehetőségeket és meg is tesszük majd a következő lépést” – mondta a csapatfőnök.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: