DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 15. kedd

„Fernando is faster than you” – Ez volt Massa egyik legszomorúbb napja

A 2009-ben Magyarországon rendkívül súlyos sérüléseket szenvedő Felipe Massa az elmúlt másfél évben a 2008-as világbajnoki cím visszamenőleges megszerzéséért vívott reménytelen küzdelmével került a reflektorfénybe. A Motorsport brazil kiadása azonban most kivételesen nem erről, hanem a 2009-es balesetről és annak utóhatásairól kérdezte. „Soha senki nem mondta nekem, hogy nem vagyok ugyanaz, mint előtte” – kezdte a brazil.

massa-2010

„Természetesen sokat kritizáltak a sajtóban, mert a balesetem után nem nyertem több versenyt az F1-ben, pedig többször is közel jártam hozzá! Sajnos nem sikerült győznöm Németországban, azon a versenyen, melyet pontosan egy évvel a balesetem után, 2010. július 25-én rendeztek” – utalt vissza az akkoriban nagy vihart kavart csapatutasításra („Fernando is faster than you”), mely elvette tőle a győzelem lehetőségét.

„Ez volt életem egyik legszomorúbb napja. Utána egy más időszakot éltem, mert már nem volt versenyképes autóm, amivel a győzelmekért küzdhettem volna, ahogy korábban” – folytatta Massa. „De nem érzem, hogy bármi is változott volna abban az értelemben, hogy milyen voltam korábban és milyen vagyok ma. Azt elmondhatom, hogy ma már sokkal jobban tisztelem az életet, a sajátomat és másokét is. Mert sosem gondolod, hogy bármi is történhet, de amikor mégis megtörténik, utána sokkal jobban megbecsülöd az életet. Én száz százalékig értékelem az enyémet, és minden nap hálás vagyok érte.”

massa-2010-2

Jégpálya-karbantartó gépekkel feszült egymásnak Perez és Tsunoda – videó

F1-es pilóták a világ leglassabb járműveivel: így harangozta be alábbi friss videóját a Red Bull, amelyben két versenyzőjük a jégkorongpályán karbantartására szolgáló gépekkel – amelyek a leírás szerint maximum 15 km/h-s sebességre képesek – teljesítettek egy akadálypályát. Ismerve az energiaitalosokat, mókából természetesen nem volt hiány:

Két pilóta is megrovásban részesült a kvalifikáció után

Több versenyzőt is vizsgáltak az időmérő edzést követően Kanadában. A szombati nap végén Charles Leclerc, Carlos Sainz és Alex Albon ellen is vizsgálat indult, mivel a stewardok úgy érezték, feleslegesen lassan vezettek az időmérőn, azért, hogy tiszta kört kezdhessenek meg. A vádak alól végül mindegyik versenyzőt felmentették, náluk viszont valamelyest rosszabbul járt Guanyu Zhou és Pierre Gasly. Őket azért vették elő, mert a 9-es kanyarban hibájukat követően nem a megfelelő módon, a narancssárga bóját megkerülve tértek vissza a pályára. A két pilótát végül megrovásban részesítették.

Sergio Perezt Kanadában is imádják a szurkolók

Különleges videót töltött fel Twitter-oldalára a mexikói pilóta, melyen az látható, ahogyan Christian Horner és Adrian Newey társaságában megérkezik az egyik szállodához Kanadában. A felvételen jól látható, hogy a rajongók megőrülnek Perezért, aki igyekezett eleget tenni a kéréseknek, így osztott néhány aláírást, és megállt pár fotóra. A Red Bull versenyzője nemrégiben tette ezt közzé, amihez az alábbiakat fűzte hozzá: „Köszönjük mindenkinek a támogatást! Remélem, hogy holnap egy nagyszerű versenyt tudok nektek biztosítani!” – írta még szombat este.

Verstappen és Alonso szárnyalása, Perez hibája – ez történt a montreali időmérőn

Ha esetleg lemaradtál a Kanadai Nagydíj kvalifikációjáról vagy csak felelevenítenéd a legfontosabb történéseket, IDE vagy a képre kattintva nézhető a hivatalos videós összefoglaló:

perez-crash-montreal

Este jön az F1-es Kanadai Nagydíj, előtte MotoGP és túraautó – itt a vasárnapi program

Reggeltől estig lesz mit néznünk, ha autó-motorsportra vágyunk, hiszen Montrealban az F1, a Sachsenringen pedig a MotoGP mezőnye csap össze, de emellett lesz DTM és ETCR is – mutatjuk a menetrendet a közvetítésekkel együtt:

9:05-9:29 ETCR, A csoport, elődöntők
10:05-10:25 DTM, második időmérő
11:00-11:45 Moto3, futam (Aréna4)
12:05-12:29 ETCR, B csoport, elődöntők
12:20-13:05 Moto2, futam (Aréna4)
13:30-14:30 DTM, második futam
14:00-14:45 MotoGP, futam (Aréna4)
15:06-15:21 ETCR, A csoport, szuperdöntő (17:30-tól Eurosport 1)
16:40-17:05 ETCR, B csoport, szuperdöntő (17:30-tól Eurosport 1)
20:00 Formula-1, futam (M4 Sport)

montreal-f1-dppi

Újabb komponenseket cserél a Ferrari, Leclerc a mezőny végéről indul!

Az már péntek este eldőlt a harmadik vezérlőelektronika beszerelésével, hogy Charles Leclerc rajthelybüntetéssel vág neki a vasárnapi Formula-1-es Kanadai Nagydíjnak. A harmadik szabadedzés során pedig az is kiderült, hogy a Ferrari úgy határozott, hogy belsőégésű motorból, turbófeltöltőből, MGU-H-ból és MGU-K-ból pedig a negyediket kapja meg a monacói, ez pedig azt jelenti, hogy a vb-címért harcoló versenyző a rajtrács végéről fog startolni Montrealban.

Leclerc mellett egyébként Yuki Tsunodát is hasonló okokból kifolyólag sorolják majd a mezőny végére a szezon kilencedik futamán.

leclerc-montreal-dppi-2

Friss híreket közöltek a nemrég műtött Marquez állapotáról

Marc Marquez jobb felkarját bő két héttel ezelőtt műtötték meg negyedik alkalommal a két évvel korábbi jerezi balesete óta, mivel a korábbi operációk ellenére sem gyógyult meg rendesen a csont. A nyolcszoros világbajnok motoros szombaton a madridi kórházban járt felülvizsgálaton, a Repsol Honda közleménye szerint pedig eddig biztatók a jelek a doktorok szerint, jól halad a gyógyulás. Marquez a következő négy hétben irányított gyakorlatokat fog végezni, amelyekkel passzív módon „mozgatják” majd a vállát, hiszen a karja továbbra is rögzítve lesz.

„Ma orvosi ellenőrzésen voltam, az orvosok pedig elégedettek” – mondta el a 29 éves motoros. „Rögzítve van a karom, és ez a következő négy hétben is így lesz. Az érzéseim eddig biztatók, mert nincsenek fájdalmaim, és ez rendkívül fontos. Ez lehetővé teszi, hogy pihenjek és kövessem az orvosok utasításait: egészséges diéta, sok folyadék és sokat legyek a kutyáimmal, mert fontos, hogy a testem ne legyen inaktív. A legfontosabb az orvosok szerint, hogy nyugodt és türelmes legyek.”

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Marc Márquez (@marcmarquez93) által megosztott bejegyzés

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Megrovást és pénzbírságot is begyűjtött Vettel

A német egyike volt azon három versenyzőnek – Pierre Gasly és Lance Stroll mellett –, akik hivatalos megrovásban részesültek, mert a második szabadedzésen nem a versenyigazgatói utasításnak megfelelően, balról kerülték meg az utolsó sikánnál levő bóját pályaátvágás során.

Vettel ezenkívül egy pénzbírságot is begyűjtött csapata számára: már szombaton érkezett a hír, hogy az Aston Martin 5000 eurós csekket kapott a stewardoktól, amiért Vettel az első edzésen a csapat utasítására Kevin Magnussen elé hajtott ki a bokszutcában. A dánnak vészfékeznie is kellett. Ezek ellenére Vettel mégis elégedetten tekinthet vissza pénteki napjára, hiszen negyedik legjobb köridőt futott meg.

Elhunyt munkatársa előtt tiszteleg a Mercedes

Paul Sims – ez a név került fel a W13 orrkúpjára Kanadában, két szponzori felirat közé. Paul Sims a csapat régi kollégája volt, aki 20 éven keresztül dolgozott Brackley szélcsatornájában technikusként és csoportvezetőként. A megbecsült szakember a héten hunyt el, csapata pedig ezzel a gesztussal emlékezik rá a hétvégi nagydíjon.

DTM: Rast visszatérése óta először nyert, óriási felzárkózás a dobogóra

A 2021-es szezont kihagyó háromszoros DTM-bajnok idén visszatért a sorozat rajtrácsára, az Abt Audi versenyzője azonban lassan vette fel a GT3-as autókból álló mezőny tempóját, a portugál szezonnyitón még a pontzónába sem fért be. A Lausitzringen aztán harmadik hellyel már dobogóra állt, Imolában pedig minden összejött neki: sem az időmérőn, sem a futamon nem talált legyőzőre, a 2020-as hockenheimi szezonzáró óta először nyert. Éppen egykori fő kihívója és márkatársa, Nico Müller lett második a kvalifikáción és versenyen is.

A két Audi meglehetősen unalmas futamot szolgáltatott, egyedül a rajtnál volt köztük kisebb összecsapás, az izgalmak zöméről Mirko Bortolotti gondoskodott. Az olasz lamborghinis a 16. helyről rajtolt – a GRT csapat rosszul jelölt gumikat használt a szabadedzésen, emiatt sorolták hátra tíz hellyel –, ezért alternatív stratégiával próbálkozott, későre hagyta kötelező kiállását. A nyolcadik helyre tért vissza, majd friss gumijain leggyorsabb köröket szórva vadászta le ellenfeleit. A számláló utolsó percében a derekasan védekező Thomas Preininget is megelőzte: az osztrák újonc a korábbi két fordulón még pontot sem ért el, Imolában azonban új szintre lépett, harmadik rajthelyet szerzett a Porschéval, és a legvégéig úgy tűnt, dobogóra áll.

Helyette hazai pályán Bortolotti szerezte negyedik DTM-dobogóját – mindössze hét rajtból – Preiningnek negyedik hely jutott, Kelvin van der Linde lett az ötödik. A sorozat vendégversenyzőként visszatérő veteránja, Timo Glock már az első körben kiesett ütközés következtében.

Ekkor dönthet a Ducati Miller utódjáról – ketten vannak a kalapban

Bő egy héttel ezelőtt vált hivatalossá, hogy Jack Miller 2023-ban már a KTM versenyzője lesz, hosszú évek után elhagyva a Ducati kötelékeit. Azt még egyelőre nem jelentették be, hogy ki foglalhatja el a helyét a gyári csapatban, de régóta egyértelmű, hogy a szatellit csapataiknál pallérozódó Jorge Martin és Enea Bastianini közül kerül ki a befutó. Paolo Ciabatti, a Ducati sportigazgatója ezt meg is erősítette a Sachsenringen a MotoGP hivatalos közvetítésében nyilatkozva, de azt is elmondta, hogy még kivárnak a döntéssel:

„Alighanem várni fogunk az augusztusi második versenyig, hogy kicsit még mérlegeljük a helyzetet. A célunk az volt, hogy Enea és Jorge is maradjon velünk jövőre. Ezt szerintem elértük, most pedig el kell döntenünk, ki menjen a gyári csapatba, Jorgének pedig szeretnénk több esélyt adni, hogy fizikai problémák nélkül motorozhasson” – utalt Martin néhány héttel korábbi kézműtétjére Ciabatti. Jelenleg amúgy Bastianini áll a legjobban az összes ducatis közül, hiszen három futamot is nyert már 2022-ben, de akárcsak Martin, neki is sok bukás miatti nullázás van a neve mellett.

ducati-martin-bastianini

Nemrég az a pletyka is felröppent, hogy esetleg a Suzuki távozása miatt egyelőre üléssel nem rendelkező Joan Mir is esélyes lehet a Ducatinál, de ezt Ciabatti cáfolta: „Joan Mir egy nagyszerű motoros, de soha nem vettük fel vele a kapcsolatot. Jorge és Enea között fogunk dönteni a gyári csapatot illetően, és más versenyző nem lesz érintett. Johann Zarcóval pedig hosszabbítani fogunk a Pramacnál” – tette hozzá. Mir egyébként továbbra is leginkább a Repsol Hondánál köthet ki Pol Espargaro helyén.

Ahhoz, hogy mégsem dőlt még el, hogy Bastianini megy a gyári Ducatihoz, köze lehet annak is, hogy csütörtökön a pletykákkal ellentétben mégsem jelentették be, hogy a KTM-től távozó Miguel Oliveira a Gresini Racinghez igazol, éppen az olasz helyére. A The Race információi szerint egyébként Oliveira az Apriliára váltó RNF Racingnél is esélyes lehet. S ha már RNF: velük korábban Alex Rinst hozták szóba, nemrég pedig felröppent a Moto2-es vb-esélyes Celestino Vietti neve is, ám Razlan Razali csapatvezető az olasz érkezését határozottan cáfolta.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Hajszálon múlt egy mormota élete a szabadedzésen

A montreali Notre-Dame-szigeten számos mormota él, és a kis állatok időnként bejutnak az aszfaltcsíkra is. Volt már, akinek földi pályafutása szomorú véget ért, de a 2022-es versenyhétvége első hívatlan látogatója, a közvetítésben Gary névre keresztelt mormota szerencsésebb volt. Az egyik legforgalmasabb pillanatot választotta a pályán való átkelésre, három autó is érkezett, de szerencsére át tudott csusszanni köztük – a fedélzeti kamerás felvételen látható, Carlos Sainz Ferrarija mennyire is közel volt.

Rajztudásukat csillogtatták az F1-es versenyzők

Különleges feladat elé állították az Alpine, az AlphaTauri és a Haas versenyzőit, akiknek a csapattárs rajzait kellett felismerniük. Volt néhány egészen egyszerű feladvány, amikor viszont személyeket kellett lerajzolniuk, gyakran némi csaláshoz folyamodtak a pilóták – az pedig külön megér egy misét, Sebastian Vettelt hogyan ábrázolta Fernando Alonso vagy épp Kevin Magnussen. Az F1 videója IDE vagy a képre kattintva indul:

rajz-f1-video

Három versenyzőt is figyelmeztettek, a futamon óvatosnak kell lenni az utolsó sikánban

Sebastian Vettel, Pierre Gasly és Lance Stroll kapott hivatalos megrovást a Kanadai Nagydíj versenyfelügyelőitől a pénteki második szabadedzés után. Az ok azonos: az utolsó sikánban pályaelhagyásnál nem tartották be az Eduardo Freitas versenyigazgató jegyzeteiben szereplő utasítást, amely arról szól, hogy a narancssárga bóját balról megkerülve, az aszfaltos bukótér legvégén lehet újra csatlakozni a pályára.

A három versenyző jobbról kerülte meg a bóját, ezért részesültek figyelmeztetésben. Érdekesség, hogy Vettel – akinek 2019-ben is meggyűlt a baja a montreali sikánokkal, abban az évben épp egy átvágás és veszélyes visszatérés miatt bukta a futamgyőzelmet – azzal érvelt, az első szabadedzésen még nem állították fel a bóját, de ezt a stewardok nem fogadták el, mivel a versenyigazgatói jegyzet egyértelműen fogalmaz. Figyelni kell a futamon is a Gilles Villeneuve pálya ezen pontján, ugyanis három sikánátvágás után fekete-fehér zászlót kap a vétkes versenyző.

Öt megrovás (ebből négy vezetéshez kapcsolódó) után tízhelyes rajtbüntetés jár a szabályok értelmében. Vettelt és Gaslyt idén először, Strollt másodszor figyelmeztették az illetékesek.

Nizzai utcai pályára költözhet a Francia Nagydíj?

Az egyre több érkező helyszín miatt néhány jelenlegi futam sorsa egy ideje már kérdőjeles a Formula-1-ben: a leginkább a Francia Nagydíj helye forog veszélyben. Ahogy az a Formula Podcast friss adásában elhangzott, a tervek szerint kétévenkénti rendezést vállaló Le Castellet nem is szerepel a 2023-as versenynaptár nagyon előzetesnek nevezhető verziójában.

Ugyanakkor mint arról a Formula Podcast Facebook-csoportban már írtunk, elképzelhető, hogy rövidesen már nem is a Paul Ricard ad otthont a Francia Nagydíjnak: Stefano Domenicali, az F1 vezérigazgatója ugyanis a L’Equipe-nek adott interjúban arról beszélt, hogy folyamatban van egy projekt, miszerint egy új nizzai városi pályán rendezhetnének versenyt. Domenicali szerint jelenleg vizsgálják a lehetőségeket, s azt ígérte, hogy július végére tisztább képet kaphatunk a francia futam jövőjéről – egyúttal várhatóan a jövő évi F1-naptár első változatát is akkor ismerhetjük majd meg. Nizza egyébként nem messze fekszik Monacótól, amelynek nagydíja kapcsán szintén felmerült, hogy épp a Francia GP váltótársa lehet.

f1-francia-start-dppi_1

fotó: DPPI

Jön az időmérők napja Montrealban és a Sachsenringen – itt a szombati menü

Folytatódik az F1-es Kanadai Nagydíj és a motorosok Német GP-jének programja, de lesz emellett még túraautó is bőséggel – mutatjuk a mai felhozatalt a közvetítésekkel együtt:

9:30-10:10 ETCR, A csoport, időmérők
9:55-10:40 MotoGP, harmadik szabadedzés (Aréna4)
10:05-10:25 DTM, első időmérő
12:30-13:05 ETCR, B csoport, időmérők
13:30-14:30 DTM, első futam
13:30-14:00 MotoGP, negyedik szabadedzés (Aréna4)
14:10-14:50 MotoGP, időmérő (Aréna4)
15:40-16:04 ETCR, A csoport, negyeddöntők
18:30-18:54 ETCR, B csoport, negyeddöntők
19:00-20:00 Formula-1, harmadik szabadedzés (20:40-től M4 Sport)
22:00-23:00 Formula-1, időmérő (M4 Sport)

f1-montreal-szombat-program-dppi

Tsunoda megy a rajtrács végére, Leclerc megúszta – egyelőre

A Formula-1-es Kanadai Nagydíj első szabadedzése során érkezett a hír, miszerint lesz legalább egy versenyző, aki motorcsere miatti rajthelybüntetést kap a hétvégén. Yuki Tsunoda autójába ugyanis a negyedik belsőégésű motort, turbófeltöltőt, MGU-H-t és MGU-K-t szerelik be Montrealban (a szabályok három használatát teszik lehetővé), ez pedig automatikus rajtrács végére sorolással jár az AlphaTauri számára.

A vb-harc szempontjából persze a legfontosabb kérdés az volt, mi lesz Charles Leclerc-rel, főleg azok után, hogy a Ferrari elárulta, hogy kukázniuk kell a Bakuban meghibásodott motort. Nos, a monacói valóban kap új belsőégésű motort, MGU-H-t, MGU-K-t és az akkumulátort, ám ezekből ez még csak a harmadik lesz – nem kell viszont a negyedik turbófeltöltőt beszerelniük az F1-75-ösébe, egy korábbit vetnek be abból, így egyelőre elkerüli a rajtbüntetést a pilóta.

Rajtuk kívül egyébként Esteban Ocon, Kevin Magnussen, Lance Stroll és Nicholas Latifi ugyancsak kap új erőforráselemeket, de mindegyük még a megengedett kvótán belül marad ezzel.

tsunoda-ferrari-montreal-rb

Hamilton nem bírt volna időben kiszállni az autóból, ha baj történik

Emlékezhetünk, milyen nehézkesen kecmergett ki Lewis Hamilton a W13-ból az Azerbajdzsáni Nagydíj leintése után: az 51 körön keresztül zajló pattogás olyan hátfájdalmakat okozott számára, hogy a kanadai versenyhétvége előtt rengeteg nyújtásra, akupunktúrára és krioterápiára (hidegterápia) volt szüksége a renegerálódáshoz – derült ki egy közösségi médiás posztjából. A kanadai hivatalos sajtótájékoztatón egy érdekes kérdést is kapott: el tudta volna-e hagyni az autót az FIA által megszabott 10 másodperces menekülési idő alatt, ha baj történik?

„Hát, nem hiszem” – válaszolta Hamilton a Formula.hu részvételével zajló sajtótájékoztatón. „Gyötrelmesen fájdalmas volt akkor, annak is örültem, hogy egyáltalán ki tudtam szállni. Egyértelműen nem olyan gyorsan, mint kellene” – folytatta a Mercedes sztárja, hozzátéve, hogy a pattogás néha 10 G erőhatást mért testére. Elmondta azt is: mostanában sokkal többet fáj a feje, de a problémát eddig fájdalomcsillapítókkal kezelte, specialistánál nem járt miatta.

Kukába dobták Leclerc bakui motorját

A Ferrari megerősítette, hogy a motorhiba folytán, amely következtében Charles Leclerc az élről adta fel az Azerbajdzsáni Nagydíjat, használhatatlanná vált az F1-75 legutóbbi versenyen használt erőforrása. A meghibásodás a korábbi, Barcelonában történt motorhibához is kapcsolódhat.

„A vizsgálat megerősítette, hogy Charles bakui erőforrása javíthatatlan. A meghibásodás egy lehetséges oka, hogy a spanyolországi motorprobléma következményeként történt. Jelenleg óvintézkedéseken dolgozunk, hogy megerősítsük a csomagot, és a helyzet irányítás alatt van” – áll a Ferrari közleményében.

A csapat mostani bejelentése még mindig nem válasz arra a sajtót foglalkoztató kérdésre, beszerelik-e a negyedik turbófeltöltőt Charles Leclerc autójába Kanadában, ami tízhelyes rajtbüntetést jelentene – számos Formula-1-es médium erre számít.

Charles Leclerc tényleg jól érzi magát az esős körülmények között

Azt már régóta tudjuk, hogy a Ferrari monacói pilótája nem ügyetlen a pályán, ha nedves körülményekről van szó, de az alábbi videóból az is kiderült, hogy autó nélkül is kellemesen érzi magát az esőben.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Scuderia Ferrari (@scuderiaferrari) által megosztott bejegyzés