DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 12. szombat

„Őrület, kibe futhat bele az ember a nyaralásán!”

George Russell posztolta a fenti szöveget az Instagramon: a fotó tanúsága szerint épp egyszerre gondolták úgy Daniel Ricciardóval (és a párjaikkal), hogy kilátogatnak Martin Garrix fellépésére – illetve a Mercedes-versenyzőt valószínűleg hívta is, legalábbis a bejegyzés szövege erről árulkodik.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

George Russell (@georgerussell63) által megosztott bejegyzés

 

Érdekesség, hogy a nyári szünet első napjaiban pedig két másik F1-es pilóta, Max Verstappen és Lando Norris fotózkodott együtt a világhírű holland DJ-vel:

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Max Verstappen (@maxverstappen1) által megosztott bejegyzés

Erővesztés Vettel autójában és De Vries vállában – így szólt a rádió Monzában

Az Olasz Nagydíj csapatrádiós válogatásában hallhatunk többek között forgalomra panaszkodó versenyzőket, fékekkel küzdő Perezt, de mind közül a legérdekesebb a beugróként debütáló Nyck de Vries kimerültsége a verseny végén, amely után segítség nélkül az autójából sem tudott kiszállni. A videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

radio-monza-1

Albont hazaengedték a kórházból

Jó hírek érkeztek az Olasz Nagydíjat vakbélműtét miatt kihagyó Alexander Albonról: a Williams kedd este a BBC Sportnak és a PA hírügynökségnek is megerősítette, hogy versenyzőjüket kiengedték a kórházból és immár a monacói otthonában folytatja a rehabilitációt. Albon a monzai hétvége szombat reggelére lett rosszul, amely után vakbélgyulladás miatt meg is kellett műteni a brit-thai pilótát. Mint az később kiderült, az operáció után ritka komplikáció lépett fel: az altatás miatt légzési elégtelenség jelentkezett a 26 éves versenyzőjénél, ezért légzést segítő gépre is kellett tenni.

Szerencsére már vasárnapra javult Albon állapota, így az intenzív osztályról is kiengedték, kedden pedig a friss fejlemények alapján már a kórház is elhagyhatta. A cél továbbra is az, hogy a pilóta rajthoz tudjon állni a két és fél hét múlva esedékes Szingapúri Nagydíjon. Monzában Nyck de Vries helyettesítette őt, méghozzá nem is akárhogy, hiszen rögtön első F1-es versenyén pontot szerzett.

albon-williams-monza

Jean Alesi csak csodálni tudja Mattia Binotto őszinteségét

Többet várt a Ferraritól Monzában Jean Alesi, aki maga is megtapasztalhatta már annak idején, hogy milyen élmény a maranellóiak versenyzőjeként jelen lenni az Olasz Nagydíjon. A korábbi F1-es pilóta szerint a csapatfőnöknek erősítésre lenne szüksége a jövőben, ugyanakkor pozitívumokat is ki tudott emelni a hétvégével kapcsolatban. „Hittem benne, hogy Leclerc győzhet Monzában a kvalifikáción futott őrült köre után. Nem így történt, de van néhány kedves gondolat, amit szeretnék átadni Mattia Binottónak. Csodálom az őszinteségét, mert mint egy igazi vezető, megvédi az embereit. Szurkolóként én is meg vagyok győződve arról, hogy Binotto erősítést kereshet a jövőre nézve a stratégia tekintetében, ahol talán egy agresszívabb megközelítés hasznosabb lenne, továbbá a beállítások gyorsabb megértése tekintetében, amit a Red Bull úgy tűnik, jobban csinál” – árulta el Alesi a Corriere della Sera számára adott interjúban.

Megcélozza a második helyet a Mercedes

Csak 35 pont a Mercedes hátránya a Ferrarihoz képest a konstruktőri tabellán, így szoros lehet a bajnokság vége a második helyért. Toto Wolff, a csillagosok vezére is arról beszélt, hogy ha már így alakult, megpróbálják megszerezni ezt a pozíciót.

„Szerintem ez egy nyílt küzdelem. A legjobbunkat kell hoznunk minden hétvégén, aztán meglátjuk, hogy az elég lesz-e a második helyhez. Most Monzában a pálya nem feküdt nekünk, egyértelműen csak harmadikak voltunk csapatként, ahhoz képest a harmadik-ötödik hely a végén nem rossz eredmény. Hogy az év végi második hely enyhítené-e az év fájdalmait? Talán egy kicsit igen, de vannak olyan fájdalmak is, hogy 30 másodpercet kapunk a győztestől és ez az, amit szeretnénk ledolgozni” – mondta Wolff.

farkas_1

fotó: dppi

Jól ismert whiskey neve tűnik majd fel a McLaren autóin

Úgy látszik továbbra is jó munkát végeznek a wokingi istállónál marketing szempontból, hiszen egy újabb ismert márkát köszönthettek partnerként. A McLaren kedden hivatalos közleményében erősítette meg, hogy csatlakozott hozzájuk a Jack Daniel's, amely 2023-tól kezdve több éven át támogatja majd a csapatot. Az istálló állítása szerint a cég 155 éves örökséggel rendelkezik a whisky készítésében, általuk pedig először szerepelnek majd a Formula-1-ben. „Nagy örömmel üdvözöljük a Jack Daniel's-t a McLaren F1 csapatában. Együtt igyekszünk majd új közönséget elérni, valamint különböző közös rendezvényeket szervezni. 2023 fontos év a McLaren számára, mivel megemlékezünk a 60. születésnapunkról, és izgatottan várjuk, hogy egy olyan ikonikus márkával ünnepelhessünk, mint a Jack Daniel's, amely mellettünk áll” – idézte a közlemény a vezérigazgató, Zak Brown szavait.

NASCAR: Új csapathoz szerződik Cup Series kétszeres bajnoka

Véget értek a találgatások, miután hivatalosan is megerősítést nyert, hogy Kyle Busch 2023-tól a Richard Childress Racing tagja lesz. A 37 esztendős pilóta 2008 óta kötődik a Joe Gibbs Racing 18-as számú autójához, a csapattal pedig két alkalommal, 2015-ben és 2019-ben is bajnok lett a Cup Seriesben. A váltásról egy ideje már pletykáltak a sajtóban, főként miután kiderült, hogy korábbi szponzoruk, az M&M's/Mars helyére új partnert kell találniuk. Magyar idő szerint kedden délután jelentették be végül, hogy Busch az RCR-hez távozik, ahol a 8-as rajtszámú versenygép lesz az övé, így Tyler Reddick helyét veheti át.   

„Kyle Busch csatlakozása a Richard Childress Racinghez jelentős számunkra és a sportág egésze számára is. Bizonyított versenyző a sportág legmagasabb szintjén, és úgy gondolom, hogy tapasztalata, valamint a motorsport iránti elkötelezettsége az egész versenyprogramunkat fel fogja dobni. Mindig is csodáltam Kyle vezetési stílusát, valamint a győzelmeket és bajnoki címeket érő képességeit, amióta csak belépett a sportba. Ki ne akarná, hogy egy bizonyított NASCAR Cup Series bajnok vezesse az autóját?” – mondta el a bejelentés során a csapat tulajdonosa, Richard Childress.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kyle Busch (@rowdybusch) által megosztott bejegyzés

A Williams csapatfőnöke szerint De Vriesnek már nem kell tennie semmit

A Motorsport.com kérdezte meg a Williams csapatfőnökét, Jost Capitót arról, hogy mit kell még tennie Nyck de Vriesnek azért, hogy jövőre ülést kapjon az F1-ben:

„Nem, neki már nem kell tennie semmi mást. Vannak más elkötelezettségei is, igaz? Abszolút kiemelkedő munkát végzett és nagyon magasra értékelem őt. Emiatt az elvárásaim is nagyon magasak voltak, de ő azt is túlteljesítette. Hogy nálunk fog-e versenyezni? Nem tudom, őt kell megkérdezni a szerződéseiről. Éppen most láthattuk, hogy ezek milyen zavarosak tudnak lenni, mi pedig nem erről vagyunk ismertek. Én nem beszélek elméleti dolgokról, csak a tények érdekelnek és ha vannak tények, akkor megoldás is lehetséges” – mondta a hollandról Capito.

jost

fotó: dppi

A kör, ami pluszpontot ért Pereznek

Sergio Perezé lett az Olasz Nagydíj leggyorsabb köre, ezzel szerzett egy pluszpontot: íme az erről megjelent belsőkamerás felvétel. A videó ezen a linken vagy a képre kattintva megtekinthető!

pf2_25

 

Max Verstappen Magyarországon próbálta ki az új Hondát – videó

Még augusztusban forgatott promóciós videót a Honda Racing Max Verstappennel: az F1-es világbajnok a Magyar Nagydíj után hazánkban maradt, hogy felvegyenek pár jelenetet az összeállításhoz. Christian Horner hívja, hogy Budapestről nagyon gyorsan oda kellene érni az Örkényben található Euroringre, hogy kipróbálja a 2023-ra szánt Honda Civic Type R-t. Spoiler: sikerül neki.

Megadták a módját Rossiék Giulietta keresztelőjének

Hétvégén megkeresztelték Valentino Rossi és párja, Francesca Sofia Novello féléves kislányát. A kilencszeres motoros világbajnok közösségi médiában publikált képei és a sajtóbeszámolók szerint megadták a módját az ünneplésnek: kibérelték a Castello di Granarola kastélyszállót, feldíszítették lufikkal és plüssökkel, a ceremóniára pedig számos vendéget meghívtak.

Az Italy 24 News a keresztszülőkről is említést tesz: a keresztanya a színésznő Nicole Fornaro, a keresztapa pedig a MotoGP-versenyző Luca Marini, Rossi féltestvére lett.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FRANCESCA SOFIA NOVELLO (@francescasofianovello) által megosztott bejegyzés

Kiválasztotta jövő évi japán versenyzőjét az LCR Honda

A VR46 Ducati múlt heti és tegnapi bejelentései után már csak két ülés maradt szabadon a MotoGP 2023-as rajtrácsán, az egyiknek a sorsa azonban most eldőlt, hiszen az LCR Honda bejelentette, ki lesz a frissen igazolt Alex Rins csapattársa. A cím megfogalmazása azért indokolt, mert Lucio Cecchinello csapatának egyik motorja a Honda és a névadó szponzor Idemitsu révén konkrétan egy japán vagy esetleg szélesítve a spektrumot, egy ázsiai versenyzőnek van fenntartva. Éppen ezért az opciók is szűkösek voltak: egyrészt ott volt a kalapban a jelenleg is náluk szereplő Takaaki Nakagami, aki nem mutat túl acélos formát idén; másrészt felmerült a Moto2-ben a vb-címért harcoló Ai Ogura felléptetése; harmadrészt pedig halovány esély volt utóbbi csapattársának, a thaiföldi Somkiat Chantrának a leigazolására is, ám borítékolható volt, hogy ha újoncot igazol a Honda és az LCR, akkor a jobban teljesítő Oguráé lesz a lehetőség.

Végül azonban az övé sem lett, az LCR és a Honda ugyanis úgy döntött, egy évvel meghosszabbítja Nakagami szerződését 2023-ra. A japán zsinórban a hatodik szezonját fogja teljesíteni a királykategóriában a csapatnál, eddig egy pole-t tud felmutatni, legjobb eredménye pedig a negyedik hely, 2022-ben viszont márkatársaihoz hasonlóan az átlagosnál is jobban szenved, a hetedik pozíciónál egyszer sem végzett előrébb. Némileg talán meglepő Nakagami maradása, de ha azt vesszük, hogy Ogura már néhány hete jelezte, hogy még egy évet fog valószínűleg maradni a Moto2-ben, mégsem annyira váratlan a bejelentés – pedig egy ideig az is felmerült, hogy a HRC tesztversenyzőjeként fogja folytatni a 30 éves motoros.

Mindenesetre így már csak egyetlen hely kiadó hivatalosan a 2023-as mezőnyben, de sajtóhírek szerint már eldőlt, hogy a középső kategóriában vb-éllovas Augusto Fernandez érkezik Pol Espargaro mellé a Gas Gas Tech3-hez.

nakagami-lcr-honda-motogp

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Még mindig nem tett le az F1 vezetése a fordított rajtrácsos sprintfutamról

A Formula-1 elnök-vezérigazgatója, Stefano Domenicali újra előadta korábban már felvázolt tervét: a versenyhétvégéket úgy színesítené, hogy minden nap tétre menne, pontokat vagy díjakat osztanának.

„Minden egyes szakasznak vagy pontokat kellene érnie, vagy egykörös kvalifikációt lehetne beiktatni vagy külön kvalifikációt egy eltérő és rövidebb szombati versenyre a harmadik szabadedzés helyett, talán a fordított rajtrács intézményével” – mondta a Corriere della Sera lapnak Domenicali. Az F1-főnök a Belga és Olasz Nagydíj büntetések miatt felkavart rajtsorrendjéből adódó izgalmas futamokkal érvelt: „Megvan a maga szépsége a futam felkavarásának, több előzéssel. Kötelességünk, hogy legalább egy próbát tegyünk.”

Fotó: Pirelli

Újra a Red Bull nyerte a kerékcsereversenyt, de ezúttal a Ferrari is gyors volt a bokszban

A DHL bokszutcai különdíját a szezon során hetedszer a Red Bull szervizcsapata nyerte az Olasz Nagydíjon: Sergio Perez abroncsait 2,10 másodperc alatt cserélték le. Ez csupán egy századdal marad el a szezon leggyorsabb, 2,09 másodperces bokszkiállásától, melyet szintén a konstruktőri bajnokságot vezető istálló ért el Zandvoortban. A DHL Pit Stop Award nyertes idejeiből látszik, mennyit gyorsultak idén a csapatok a bokszban, ahogy megszokták az új gumikat: az év elején még 2,2-2,4 másodperces időkkel meg lehetett nyerni a különdíjat.

Visszatérve a bokszmunkára, a Ferrari is meglepően jól muzsikált, Charles Leclerc (2,21 másodperc) és Carlos Sainz (2,39 másodperc) kiállása érte a dobogó második és harmadik fokát. A szezont tekintve a Red Bull már 409 pontot gyűjtött a különversenyben, jelentősen lemaradva, 311 ponttal követi őket a McLaren, majd hasonlóan nagy szakadék után következik a 211 pontos Ferrari.

Fotó: ATP

Ha lemaradtál az IndyCar szezonzárójáról, most pótolhatod!

Alex Palou óriási fölénnyel győzött Laguna Secában, Will Power pedig 2014 után jutott csúcsra az amerikai formaautós széria idei utolsó futamán, ahol matematikailag összesen öt pilótának volt még esélye a bajnoki címre, melyet végül a Team Penske pilótája szerzett meg. Az alábbi videóban megtekinthetők a futam legérdekesebb momentumai.

Így ünnepelt Nyck de Vries Monzában

Kiválóan alakult karrierje első Formula-1-es versenye Nyck de Vries számára. A Formula-E 2021-es világbajnoka Olaszországban Alex Albont kellett helyettesítse, miután a brit-thai pilóta vakbélgyulladás miatt nem állhatott rajthoz az elmúlt hétvégén. Bár a holland versenyző korábban mindössze egyszer próbálhatta ki a Williams autóját és Monzában is csak egy szabadedzés állt a rendelkezésére, végül nagyszerűen helyt állt, és a 9. pozícióban zárt, amivel értékes pontokat szerzett a csapat számára. A váratlan eredményt természetesen megünnepelték a leintés után, amiről az alábbi felvételt tették közzé az Instagramon.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Williams Racing (@williamsracing) által megosztott bejegyzés

Luca Marini jövőre is a VR46 csapatát erősíti

Ahogyan arra számítani lehetett a 2023-as szezonra is megtartja jelenlegi párosát a MotoGP királykategóriájában a Mooney VR46 Racing Team. Az alakulat nemrégiben Marco Bezzecchi maradását egy humoros videóval jelentette be, most pedig ahhoz hasonlóan szintén egy jó hangulatú felvételen keresztül erősítették meg, hogy az alapító Valentino Rossi féltestvére, Luca Marini is a csapat tagja marad a következő idényre is. „Nagyon boldog vagyok, hogy bejelenthetem, a szerződésem 2023-ra is megújul a Mooney VR46 Racing csapattal. Fontos, hogy folytonosságot biztosítsunk ennek a munkacsoportnak és a Ducati projektnek, amely jó eredmények eléréséhez és a dobogóért való küzdelemhez vezethet bennünket az idei szezon végén”  - idézte a bajnokság hivatalos oldala a legutóbbi két futamon egyaránt negyedikként célba érő, de egyébként is top 10-es helyezések sorát szerző Marini szavait.

Ezzel már csak két ülés maradt szabadon a MotoGP 2023-as rajtrácsán: az LCR Hondánál kérdés, hogy Takaaki Nakagami marad-e vagy jön a Moto2-ben vb-címért harcoló Ai Ogura a már leigazolt Alex Rins mellé, míg a Gas Gas Tech3-nél sem ismert Pol Espargaro csapattársának személye, bár sajtóhírek szerint már megszületett a megállapodás a középső kategóriában éllovas Augusto Fernandezzel.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Rob Huff lett a WTCR Trophy győztese 2022-ben

Azt már egy ideje tudni lehet, hogy a koronavírus-járvány miatti utazási korlátozásoknak köszönhetően változtatni kellett a Túraautó-világkupa idei versenynaptárán, a szezon pedig két közel-keleti pályán zárul majd Bahreinben és Szaúd-Arábiában. Ennek köszönhetően a korábban tervezett tíz forduló helyett csak kilencet tartanak meg, amivel az is biztossá vált, hogy a WTCR Trophy értékelésben már nem lehet utolérni a Zengő Motorsport pilótáját. Erről a széria hivatalos közleményt adott ki, melyben megerősítették, hogy Huff jelenleg 124 ponttal állt a független versenyzők tabelláján, jelenlegi előnye pedig 50 pont a második helyen álló Mehdi Bennanival szemben, a folytatásban viszont már csak 46 egység szerezhető, vagyis a naptár módosításával eldőlt a dolog.

„Először is nagyon örülök, hogy megnyertem a WTCR Trophy-t. Ez egy igazi kiváltság és elképesztő teljesítmény, tekintve, hogy két héttel a szezon kezdete előtt még nem ülhettünk autóba, és két versennyel a vége előtt elnyerni egy ilyen címet nagyszerű dolog. Kemény csatát vívtunk, és tisztában voltunk Tom Coronel, Mehdi Bennani, valamint a csapattársam, Nagy Dani szintjével. Végső soron azért vagyunk a WTCR Trophy-ban, mert nincs gyártói támogatásunk, így ez a bajnoki cím tényleg annak a bizonyítéka, amit a csapatnak sikerült elérnie. Fizikailag és anyagilag is mi vagyunk a legkisebb alakulat a rajtrácson, ezért elképesztő, hogy az összesített tabellán az első háromban vagyunk” – idézte Huff szavait a bajnokság hivatalos oldala.

 

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FIA WTCR (@fia_wtcr) által megosztott bejegyzés

De Vries: Adtam egy puszit apámnak és elsétáltam

Érzelemdús debütáláson van túl Nyck de Vries, a holland pilóta Alexander Albon helyére ugrott be a Williamsnél Monzában és rögtön legyőzte az időmérőn a csapattársát, Nicholas Latifit, a versenyen pedig azonnal szerzett két pontot, szinte tökéletes munkát végzett. Arról már itt írtunk, hogy mit nyilatkozott többek között a Formula.hu-nak a futamot követően, de megkérdezték arról is, hogy milyen interakciója volt az útját egyengető édesapjával:

„Amikor megláttam őt, csak adtam neki egy puszit és elsétáltam. Tudtam, hogy ha akkor több időt töltünk együtt, akkor mindketten sírni kezdünk. Kemények vagyunk egymással, de ilyen helyzetben mindketten nagyon érzelmessé válunk. Csak köszönöm, hogy tanúja lehetett itt ennek.”

devr

fotó: dppi

NASCAR: Bubba Wallace fontos győzelmet aratott a Kansas Speedwayen

A kansasi pálya adott otthont a Hollywood Casino 400 elnevezésű futamnak, amely a Cup Series rájátszásának második versenye volt. Azok, akik tagjai a playoffnak, egy győzelemmel már automatikusan kvalifikálják magukat a következő körbe, ám ahogyan egy héttel korábban Erik Jones, úgy most Kansasben Bubba Wallace személyében ismét egy olyan pilóta győzött, aki már nincsen harcban az egyéni címért. A futamot Tyler Reddick és Joey Logano kezdhették meg az első sorból, mögöttük pedig Alex Bowman és Christopher Bell foglalhattak helyet a rajtnál, utóbbiak végül masszívan az élmezőnyben tudtak maradni, miután az első szakaszt Bell, a másodikat pedig Bowman zárta az élen, ráadásul ők ketten még az utolsó etapban is esélyesek maradtak a győzelemre.

A futamon ezúttal nem sok alkalommal volt szükség a sárga zászlóra, a legtöbbször inkább defektek miatt került elő, de Kevin Harvick falazása, valamint Aric Almirola, Corey Lajoie és Harrison Burton ütközése szintén okozott még némi gondot. A verseny legfontosabb jelenete 68 körrel a vége előtt jött el, amikor Wallace és Bowman küzdött meg egymással, végül a 23XI Racing versenyzője vette át a vezetést, aki innentől kezdve már megállíthatatlan volt és megszerezte karrierje második futamgyőzelmét. Noha Wallace az előzés után eléggé meglógott, a végén így is izgulnia kellett, hiszen a lekörözöttek miatt jelentős időt veszített, ezáltal Denny Hamlin elég közel került hozzá. Mostani győzelme lényeges volt a csapata számára, mivel az általa átvett 45-ös autó továbbra is versenyben van a csapatok értékelésében, igazi eredeti pilótája, Kurt Busch továbbra sem lehet itt egészségügyi gondjai miatt.

A harmadik helyen Bell ért célba, aki ezzel boldog lehetett, hiszen pontjainak köszönhetően már biztosan továbbjutott a legjobb 12 közé, vagyis számára nem lesz igazi tétje a következő futamnak, melyet Bristolban rendeznek szeptember 17-én.

A MotoGP bajnokesélyese a Mercedes vendége volt Monzában

Az Olasz Nagydíj VIP-vendégei között szerepelt Francesco Bagnaia, a Ducati motorosa, aki Max Verstappenhez hasonlóan nagy győzelmi szériában van a MotoGP-ben, az előző négy futamot megnyerte.

Bagnaia a Mercedes vendége volt, Lewis Hamiltonnal is találkozott – érdekesség, hogy fő riválisa, Fabio Quartararo, akit Bagnaia 30 pont lemaradással üldöz a bajnokságban, szintén a brackley-i istálló meghívására vett részt a Francia Nagydíjon.