DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. szeptember 20. péntek
F1

Hamilton törte derékba Albon karrierjét – Marko teóriája szerint

Red Bull-os időszaka kezdetén kétszer is megfosztotta első dobogójától – akár győzelmétől – a thaiföldit a világbajnok. Innentől már nem volt ugyanaz az önbizalma.

2019, Brazil Nagydíj: az emlékezetesen eseménydús verseny hajrájában, az utolsó előtti körös biztonsági autós újraindítás előtt két Red Bull haladt az első két helyen, a későbbi nyertes Max Verstappen, valamint Alex Albon. Az elsőéves thaiföldi a nyári szünetet követően csatlakozott csak a csapathoz Pierre Gaslyt váltva, negyedik, ötödik és hatodik helyek sorozata után pedig úgy tűnt, Sao Paulóban, nyolcadik nekifutásra a csapattal megszerzi első dobogóját.

Reményei azonban meghiúsultak az újraindítás után RB15-öt megpöckölő és kiforgató Lewis Hamilton jóvoltából – az egyértelműen vétkes brit később meg is kapta öt másodperces időbüntetését.

Hamilton és Albon csatája a Red Bull Ringen


2020, Osztrák Nagydíj: a következő év megkésett szezonnyitóján Albon ugyancsak a második helyért támadta Hamiltont a hajrában, de a brit ismét a kavicságyba forgatta, amiért szintén őt találták vétkesnek a felügyelők. Albonnak így még jó pár hónapot, a Toszkán Nagydíjig kellett várnia első F1-es dobogójáig, de már nem tudott olyan erős nagydíjakat produkálni, mint Brazíliában és Ausztriában, ami az ülés elvesztését és a 2021-es szezon kihagyását eredményezte.

Letörte Albon önbizalmát a két eset

A Red Bull-tanácsadó Helmut Marko meggyőződése, hogy a brazíliai és ausztriai incidens, így közvetve Hamilton az oka, hogy Albon lendülete megtört, így a kezdetben nagyon meredeken felfelé ívelő pályafutása sem úgy alakult, ahogyan a thaiföldi remélte.

„Azt kell mondanom, hogy Alex nagyon balszerencsés volt. Brazíliában a második helyezésért harcolt, mikor Hamilton megforgatta. Így veszítette el a dobogós pozíciót. A következő eset pedig még súlyosabb volt Ausztriában. Itt Alex győzelemért küzdött, és megint Hamilton forgatta ki” – idézte fel Marko az Inside Line podcastnek.

„Ez masszív, masszív érvágásként érte az önbizalmát. Második helyezés vagy akár győzelem volt az asztalon, valaki más pedig elvette a dicsőséget. Ez a dolog tette nehézzé a helyzetet innentől, az önbizalma lent volt, nekünk pedig olyasvalakire volt szükségünk, akiről tudtuk, hogy harcolhat a bajnokságért. Két erős versenyző kellett” – folytatta Marko: végül ő hozta meg a döntést Albon leváltásáról Sergio Perezre.

Albon jó kapcsolatban maradt Markóval

A thaiföldi egy szezont töltött a partvonalon a Red Bull tartalékpilótájaként, aztán második esélyt kapott a Williamsnél – ahol azóta remekel, bebizonyítva, hogy a két megvillanás a Red Bullnál nem volt ok nélküli. Albon még egy tavaly év végi interjúban beszélt arról, a történtek ellenére jó a viszonya a tanácsadóval.

„Az emberek meglepődnének, de nagyon jó kapcsolatban áll az összes versenyzővel, akivel együtt dolgozik. Mindig érdekli, hogy megy nekem, hogy érzem magam idén. Persze kevésbé folyik bele, mint az előző években, de még mindig beszélünk” – mondta akkor Albon.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: