DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 11. péntek

Michelisz: Nem vagyok hajlandó feladni a harcot!

„Azt reméltem, hogy nagyobb mértékben tudom csökkenteni a hátrányomat a bajnokság első helyezettjéhez képest a Slovakia Ringen, de annak ellenére, hogy sokkal jobban is alakulhattak volna a dolgok, mégis alapvetően pozitívnak értékelem a mögöttünk hagyott hétvégét. Felszabadító volt újra azt érezni, hogy nemcsak szenvedünk az autóban, hanem képesek vagyunk a mezőny elejében harcolni” – írta Michelisz Norbert az Indexen vezetett blogjában a WTCR szlovákiai hétvégéjéről.

Az első versenyen kockázatott, ami nem jött be, a másodikon okosan kimaradt egy balesetből, a harmadikon viszont a vezetésért csatázva lökték meg. „A pole-ból induló Berthon elé kerültem, enyém volt a belső ív, és már Catsburg volt mellettem kívül. Tudtam, hogy semmi más dolgom nincs, mint a második kanyarban is a belső íven folytatni, mert utána a harmadikban már nem tud mellettem maradni kívül. Csakhogy a második kanyar előtt hátulról éreztem egy lökést, ami enyhén kibillentett az egyensúlyból, majd egy-két másodperc múlva egy újabbat, ami után keresztbe csúszott az autóm. Örültem, hogy nagy szerencsével meg tudtam fogni, és nem lett baleset a vége, mert oldalról kaphattam volna további ütéseket, ami a legkiszolgáltatottabb helyzet. Miután megfogtam az autót, hamar alábbhagyott az örömöm, mert már azon bosszankodtam, hogy mennyire hátraestem. Pedig jó eséllyel enyém lett volna az első hely az első három kanyar után, onnantól pedig a győzelemért mehettem volna. Kicsit dühből is vezettem ezután, mentem előre.”

A Slovakia Ring után most a hazai forduló következik Michelisz számára, erről így írt: „Az erőviszonyokat és a teljesítményt tekintve azt kaptam a Slovakia Ringtől, amit vártam, és azért vagyok pozitív, mert a Hungaroringen is ugyanide várom a Hyundait, tehát a top ötbe. Egy szlovákiai győzelemmel most sokkal komfortosabban érezném magam, de még mindig több futam van előttünk, mint mögöttünk, úgyhogy megvárnám, mi történik Magyarországon. Nem vagyok hajlandó feladni a harcot!”

michelisz-wtcr-skring

De Vries nyomdokain? Vandoorne nem annyira hisz az újabb F1-es esélyben

Stoffel Vandoorne nyerte a Formula-E 2022-es világbajnoki címét a Mercedesszel. A belga korábban két teljes szezont futott az F1-ben is, de felmerülhet, hogy a siker után akár újra megnyílnak az ajtók előtte – ahogy csapattársa és az egy évvel korábban az elektromos világbajnokságon szintén révbe érő Nyck de Vries előtt meg is nyíltak 2023-ra. Az Aston Martin le is igazolta őt teszt- és tartalékpilótának, de Vandoorne nem annyira hisz benne, hogy versenyzési lehetőséget is kap újra a Formula-1-ben:

„Nehéz ezt megítélni. Nyilván jó szezonom volt, és hirtelen az emberek újra elkezdtek rólam beszélni” – mondta el a pilóta az FIA gáláján a Formula.hu online jelenlétében. „Megvolt a lehetőségem az F1-ben, és úgy gondolom, hogy nemcsak én, hanem rengeteg más pilóta – akár a Formula-E-ből, akár más bajnokságokból – megérdemelne egy esélyt a Formula-1-ben. De ez nem mindig rajtunk áll, hogy így mondjam. Sok múlik a csapatokon, hogy mit keresnek, mit akarnak. Szóval a magam részéről annyit tehetek, hogy továbbra is jól teljesítek a pályán, és szerintem ez a legjobb eszköz.”

Vandoorne 2023-ban az astonos feladatok mellett a DS Penske színeit fogja képviselni a Formula-E-ben, de elmondása szerint hozzászokott már, hogy egyik szimulátorból ül át a másikba, így ez nem jelent komolyabb nehézséget majd számára – sőt, úgy érzi, hogy bár régóta nem vezetett F1-es autót, néhány kör alatt abban is felvenné a ritmust.

vandoorne-fia-gala-2022

fotó: DPPI

Kiss Norbert átvette a TOP 50 Magyar Autóversenyző első helyéért járó díjat

Szombat délután Nyíregyházán közönségtalálkozó keretében rajongókkal beszélgetett Kiss Norbert, aki a minap még az FIA gáláján vett részt. A négyszeres Európa-bajnok kamionversenyző a mai eseményről sem távozott üres kézzel, hiszen átvehette a szerkesztőségünk által immár hagyományosan összeállított TOP 50 Magyar Autóversenyző lista első helyéért járó trófeát kiadónk vezetőjétől, Bethlen Tamástól.

kiss-norbert-top50-1

kiss-norbert-top50-2

A Zengő Motorsport pilótája volt a leggyorsabb idén a versenyeken a WTCR-ben

Közzétette a 2022-es szezon statisztikáit a WTCR, amelyből kiderült, hogy Rob Huff rendelkezik a legtöbb versenyen elért leggyorsabb körrel idén: a Zengő Motorsport pilótája összesen négy alkalommal futotta meg a legjobb kört a Cuprával. Ezzel a bajnok Mikel Azconát és az audis Gilles Magnust is megelőzte, akik egyaránt három leggyorsabb körrel rendelkeztek. Michelisz Norbert kettőt tudott felmutatni ebből, akárcsak Nathanael Berthon.

A futamgyőzelmi listán is feltűnt egyébként Huff és Michelisz: előbbi két, utóbbi egy versenyt nyert a Túraautó-világkupa utolsó idényében.

huff-wtcr-zengo-2022

Két versenyzőt is jobbnak láttunk idén a világbajnoknál a MotoGP-ben

A Formula Motocast idei utolsó, nagy szezonértékelő adásában szokásunkhoz híven ismét összeállítottuk az idény tíz legjobb MotoGP-versenyzőjének toplistáját. Amelyen azonban a Ducatival világbajnoki címet ünneplő Francesco Bagnaia csak a harmadik helyre szorult – hogy kik előzték meg az olaszt és miért, 37:48-tól hallgatható:

 

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Több mint kétezer toxikus posztot tiltott le az FIA

A Formula-1 és az FIA felvették a kesztyűt az online gyalázkodás ellen – a szezon folyamán többször olvashattunk arról, hogy a sport szereplői elítélték az ilyen jellegű megnyilvánulásokat, mint azt a gyűlölethullámot, amely a Red Bull vezető stratégája, Hannah Schmitz ellen irányult. Most az FIA elnöke, Mohammed ben Sulayem árulta el, a szervezet mesterséges intelligencia szoftvert vetett be, hogy kiszűrje a gyalázkodó posztokat – rövid idő alatt 2400 hozzászólás akadt fenn a rostán.

„Gondoskodnunk kell arról, hogy a motorsport és a mobilitás mindenki számára vonzó legyen. Ennek érdekében lépéseket tettünk az online gyalázkodás ellen mesterséges intelligencia használatával, hogy megtisztítsuk közösségi médiás csatornáinkat” – idézi a Motorsportweek az FIA bolognai közgyűlésén felszólaló Ben Sulayemet.

„Mióta használni kezdtük októberben, 2400 erősen toxikus üzenetet blokkolt azonnal.” Az elnök hozzátette: „Azt akarom, hogy az FIA vezető szerepet játsszon az online gyalázkodás visszaszorításában világszerte. Ennek érdekében kutatásokat végzünk és kapcsolatot építünk az EU-val, sportszervezetekkel és közösségi médiás vállalatokkal egy csúcstalálkozó összehívása céljával.”

Rajthoz áll az egyik legpatinásabb 24 óráson Kevin és Jan Magnussen

A mostani hétvégén is együtt indul a Gulf 12 órás endurance-futamon Abu Dhabiban Kevin Magnussen és F1-et szintén megjárt édesapja, Jan – egy Ferrari 488 GT3-as volánjánál láthatjuk őket –, de ennél is nagyobb fába fogják vágni a fejszéjüket másfél hónap múlva, hiszen a páros elindul a Daytonai 24 óráson. Az IMSA január végi nyitányán az MDK Motorsports Porsche 911 GT3-asát fogja vezetni a két Magnussen, valamint a csapattulajdonos Mark Kvamme.

Jan számos sportautóversenyen indult már, de Kevin számára sem újdonság a műfaj: korábban indult apjával a Le Mans-i 24 óráson, ahova a Peugeot pilótájaként is visszatérhetett volna, ha a Haas nem igazolja le Nyikita Mazepin kirúgása után, de Daytonában is versenyzett már két korábbi alkalommal. Ezúttal viszont aktív Formula-1-es pilótaként fogja ezt megtenni, amire Fernando Alonso 2018-as szereplése óta nem volt példa (a spanyol egy évvel később meg is nyerte a legendás viadalt, ám akkor már „szabadságát” töltötte az F1-ből).

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

MDK Motorsports (@mdkmotorsports) által megosztott bejegyzés

Videó: A dupla előzés, amely díjat ért Hamiltonnak az FIA gáláján

Az FIA év végi díjátadóján immár hagyományosan kiosztják az Év akciója díjat: a rajongók a Formula-1 és szinte minden más szakág egy-egy emlékezetes jelenetére szavazhatnak az adott szezonból. Idén a legtöbb voks Lewis Hamilton silverstone-i dupla előzésére érkezett, így a hétszeres F1-es világbajnok annak ellenére is részesült díjban, hogy idén futamgyőzelem nélkül és csak a vb-tabella hatodik helyén zárt. Íme, a valóban emlékezetes kettős manőver az egymással vívó Charles Leclerc és Sergio Perez ellen:

Kiss Norbert és Hideg Ádám is jelen volt az FIA gáláján

Idén is voltak magyar résztvevői az FIA hagyományos év végi díjátadójának: a már negyedik kamionos Európa-bajnoki címét szerző Kiss Norbert, valamint a gokart-világbajnokságon az OK Junior kategóriában parádés ezüstérmet szerző Hideg Ádám egyaránt részt vett az eseményen. A két versenyző egymással is készített fotót, de Kiss Norbi és párja a kétszeres F1-es világbajnok Max Verstappen is készített közös képet a versenyző Instagram-sztorija alapján:

kiss-norbert-fia-gala-3

kiss-norbert-fia-gala-2kiss-norbert-fia-gala-1

Kiss Norbinak egyébként sűrű napjai vannak, hiszen míg péntek este még Bolognában volt jelenése, szombat délután már Nyíregyházán vesz részt egy közönségtalálkozót a Formula.hu szervezésében mint a TOP 50 Magyar Autóversenyző 2022-es első helyezettje – részletek ITT.

Kínos közjáték Horner és Ben Sulayem között: az FIA-elnök a csapatokra tolta a suzukai káoszt – videó

Több érdekes jelenet is lejátszódott az FIA díjátadó gáláján Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner és a Nemzetközi Automobil Szövetséget egy éve irányító Mohammed ben Sulayem között. Mint arról már írtunk, az esemény előtti sajtótájékoztatón is feljött viccelődve a költségsapkabotrány, amely után újra előkerült magán a díjátadón is: amikor Horner átvette a konstruktőri vb-címért járó trófeát, Ben Sulayem viccesen megjegyezte, hogy nem kell aggódniuk, nem fogják levonni a költséglimitből az értéket, amit a csapatfőnök nagylelkűnek nevezett.

Ennél is érdekesebb és kissé kínos volt az a jelenet, amely Horner köszönőbeszéde – amelyben a nemrég elhunyt Red Bull-alapító Dietrich Mateschitznek ajánlotta a 2022-es sikereiket – után történt. Az FIA elnöke ugyanis reagált Horner azon megjegyzésére, hogy a Japán Nagydíjon történt bajnoki koronázás zavaros volt amiatt, hogy sokáig nem lehetett tudni, hogyan számolják a pontokat és ezáltal megvan-e a kellő előnye Max Verstappennek.

„Azt mondtad, Japán ellentmondásos volt. Nem. Az FIA-t hibáztatták a pontok miatt, de nem az FIA hozta a szabályokat. A csapatok hozták őket, mi pedig csak alkalmaztuk” – mondta Ben Sulayem, majd ezen a ponton vágott közbe a szintén a színpadon álló F1-vezér, Stefano Domenicali: ’Oké, srácok, koncentráljatok!’. Videón a jelenet:

Pourchaire szerint az F2-es bajnoki cím sem segített volna rajta

Theo Pourchaire üstökösként robbant be az utánpótlás-kategóriák világába, az utóbbi időben azonban mintha megrekedni látszana a fejlődése. A francia pilóta 2021-ben 17 évesen tudott F2-es főfutamot nyerni Monacóban, Oscar Piastri távozását követően pedig egyértelműen őt kiáltották ki a bajnoki cím legnagyobb esélyesévé, idei szezonja azonban csalódást keltően alakult. A Sauber Akadémia üdvöskéje a második helyen végzett az egyéni tabellán, ám tetemes, 101 pontos hátrányban zárt a bajnoki címet elhódító Felipe Drugovich mögött. Mindeközben a Sauber által működtetett Alfa Romeo egy újabb évre szavazott bizalmat Guanyu Zhou-nak, így egyelőre távolinak tűnik Pourchaire számára az F1-es lehetőség, noha az USA Nagydíj pénteki szabadedzésén hivatalos versenyhétvégén is bemutatkozhatott már. A 2003-as születésű versenyző azonban továbbra sem adja fel F1-es álmát.

„Őszintén szólva, azt hiszem, akkor sem kaptam volna lehetőséget az F1-ben, ha megnyerem a bajnoki címet. Több dolog miatt is így van, de ilyen ez a sport napjainkban, én pedig elfogadom” – magyarázta a francia. „Fiatal vagyok még, és készen állok rá, hogy fejlesszem önmagam, hogy aztán 2024-ben enyém lehessen az egyik ülés. Az álmom, hogy Formula-1-es versenyző és világbajnok legyek, egyéb kategóriák egyelőre nem érdekelnek.”

Korábban beszámoltunk róla, hogy Pourchaire nem teljesít újabb szezont az F2-ben, most azonban másképp fogalmazott: „Néhány napja beszéltünk erről a Sauber Akadémiával, tehát határozottan lehetőségként kezelem, mert az F1 után az F2 a legjobb bajnokság. Egy hétvégén versenyzünk az F1-gyel és minden csapat figyel minket. Képes vagyok megnyerni a bajnokságot, de meglátjuk, mit hoz a jövő” – zárta a francia.

„Alonso vissza fog térni a Dakarra”

Az FIA évzáró gáláján hangzott el a fenti mondat Nasszer Al-Attiyah szájából. A Dakart idén már negyedszer is megnyerő versenyző beszélt arról, hogy korábban ő tanította a tereprali fortélyai, a dűnék kezelésére Fernando Alonsót, amikor a spanyol az F1-es szünete alatt megpróbálkozott a sivatagi száguldással. Al-Attiyah szerint Alonso szenzációs munkát végzett, és egyértelmű, hogy komoly tehetsége van ehhez is – ugyan nem ért el nagy eredményt, de ő tudja, hogy micsoda tapasztalatra van szükség egy ilyen versenyen, és öt-hat év is kell ahhoz, hogy valaki győzni tudjon. Végül azonban megkérdezték arról is, hogy szerinte látjuk-e még Alonsót a Dakaron...

„Erőltetem, hogy jöjjön megint! Még ma is beszélünk egymással, várjuk vissza. Szerintem jönni is fog, szereti a Dakart, biztos vagyok benne, hogy egy, esetleg két év múlva újra el fog indulni. Ez biztos”– mondta Al-Attiyah az eseményen, amelyen a Formula.hu is részt vett.

alonso-dakar-toyota

fotó: dppi

Az Andretti megtette a következő lépést az F1 felé

Továbbra sem tett le az F1-es szerepvállalásról az Andretti család, így vélhetően többek között ezért is döntöttek úgy, hogy egy új főhadiszállás megépítésére vállalkoznak. Az Andretti Global hivatalos sajtóközleményében kiemelték, hogy a floridai Fishersben épülő 53 000 négyzetméteres létesítmény az Andretti Autosport versenyprojektjeinek ad majd otthont, ezek között pedig a közeljövőben akár a Formula-1 is helyet kaphat. „Az új globális központunk tervezése izgalmas folyamat volt, ezért örülünk, hogy most megtesszük az alapkőletételt és azokat a lépéseket, melyekkel valóra válthatjuk a terveinket” – írták sajtóközleményükben.

Ez volna minden idők legrosszabb bokszkiállása?

A YouTube-on is kezd teret hódítani a maximum egyperces rövid videók hada, s az F1 sem akar lemaradni a legújabb őrületről. Még szerencse, hogy belefért ebbe az időkeretbe Esteban Tuero és a Minardi bokszkiállása az 1998-as Argentin Nagydíjról. Szerintetek ez rosszabb volt, mint Bottas monacói, a Mercedes hockenheimi, vagy épp az Ezüst Nyilak bahreini mutatványa? Esetleg a Ferrari valamelyik bénázása viszi a pálmát? A videó a képre kattintva tekinthető meg!

Az F1 idén sem szűkölködött a különleges sisakfestésekben

A 2022-es idényben jó néhány egyedi dizájnt láttunk a pilótáktól, az F1 Instagram-oldalán pedig közzétettek ebből egy válogatást. A tíz fotót tartalmazó posztban ott van Lando Norris kosárlabdára emlékeztető sisakja, de Sebastian Vettel utolsó festése, vagy éppen Esteban Ocon Pókemberre utaló mintázata sem maradhatott ki a legjobbak közül.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

FORMULA 1® (@f1) által megosztott bejegyzés

A Cupra beszállt a Formula-E-be

Csupán napokkal a 2022/23-as szezon hivatalos téli tesztje előtt – a valenciai körözés jövő keddtől csütörtökig tart – egy új gyártó jelentette be csatlakozását a Formula-E-hez: a Cupra a sorozatba visszatérő Abt istálló partnere lesz, melynek Gen3-as modellje a márka színeibe öltözik. Az Abt egy szezon kihagyása után indul újra a sorozatban – korábban a Cuprához hasonlóan Volkswagen Csoporthoz tartozó Audi gyári formációja volt, a 2016/17-es szezonban az egyéni, egy évvel később a csapatbajnoki címet szerezte meg.

A Cupra tovább bővíti már eddig is széles elektromos programját: a márka érdekelt az ETCR-ben, ahol Adrien Tambay és az EKS csapat révén bajnoki címet nyertek, valamint az Extreme-E-ben is, mely sorozat szezonzáróján szereztek győzelmet – utóbbi szériában ugyancsak az Abt partnereként.

Az Abt Cupra két versenyzője Robin Frijns és Nico Müller lesz a 2022/23-as szezonban, a hajtásláncot pedig a Mahindra szállítja – azaz a Cupra szerepvállalása főszponzori jellegű, egyelőre nincs szó arról, hogy saját erőforrást fejlesztenének.

Montreal jelentette a fordulópontot Mick Schumacher számára

Nem igazán érezte magát jól a Haas 2022-es autójában a fiatal német versenyző, aki nemrégiben az Auto Motor und Sportnak adott interjúban beszélt arról, hogy mikor kezdtek el jóra fordulni a dolgok a mögötte hagyott idényben. „Visszatekintve, valószínűleg rossz volt a megközelítésem. Az elején eltévedtünk az autó beállításaival, de aztán viszonylag gyorsan elkaptuk a fonalat, és meghoztuk a helyes döntéseket. Újra a nulláról kezdtük. A Kanadai Nagydíjtól kezdve olyan autóm volt, ami megfelelt nekem, és amivel folyamatosan fejlődtünk” – mondta Schumacher, aki az idény végén távozott az amerikai csapattól.   

Szigorúbb ellenőrzéseken mennek át a padlólemezek 2023-ban

Jövőre már sokkal szigorúbban fogja vizsgálni a padlólemezeket az FIA, ahogyan arról már szezon közben is szó volt. A WMSC legutóbbi ülésén született meg ezen döntés, ahol többek között az is kiderült, hogy a Mercedes trükkös első szárnya szabályellenes, így azt nem használhatják jövőre.

A padlólemezekkel az volt a gond, hogy rossz nyelvek szerint a sarkallatos pontokon úgy tervezték meg a csapatok azt, hogy megfeleljen az FIA előírásainak, azonban más helyeken meghaladják a maximum nyolc milliméterben megszabott rugalmasságot, amivel extra leszorítóerőt nyerhetnek. A szigorúbb ellenőrzéssel egyúttal a delfinezésnek is gátat szabhat a Nemzetközi Automobil Szövetség.

Sainzék nyerték a Ferrari házi bajnokságát

Miközben a ferrarisok Fioranóban segédkeztek a Pirellinek, nem felejtették el megtartani az éves labdarúgó kupájukat sem, amelyben Carlos Sainz Facebook-története alapján a spanyol csapata győzedelmeskedett. "Mindig öröm veletek játszani" - írta a 2022-ben első futamgyőzelmét is megszerző Sainz.

 

Alonsót és Hamiltont megreptetik, Leclerc eldobja az élről – a 2022-es F1-es szezon legdrámaibb pillanatai

Ütközések, balesetek, sorsfordító kiesések, csapaton belüli csörte és Magnussen interlagosi pole-pozíciója is szerepel a Formula-1 legújabb top 10-es gyűjtésében, amelyben a 2022-es idény szerintük legdrámaibb momentumait szedték össze – a videó IDE vagy a képre kattintva nézhető:

f1-2022-drama-moments-video

Vettel Magnussen elleni előzését szavazták meg az év legjobbjának

Rajongói szavazás alapján választotta ki az F1.com a 2022-es szezon előzését – a győztes Sebastian Vettel megmozdulása lett Kevin Magnussen ellen az USA Nagydíj utolsó körében: a német és a dán három kanyaron át haladt egymás mellett, mielőtt a négyszeres világbajnok megszilárdította a pozíciót. Ez nyolcadik helyezést ért másodpercek múlva a kockás zászlónál.

A legjobb előzésre a szezon összes versenyét követően szavazni lehetett: ezek közül a két legnépszerűbb között dőlt el az év előzése a mostani szavazásban. 31 ezer rajongó voksolt, 57 százalékuk Vettel megmozdulására, 43 százalék Lewis Hamilton kettős előzésére Charles Leclerc és Sergio Perez ellenében Silverstone-ban.