DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Az AlphaTauri és Hamilton rajongói klubja is Hannah Schmitzt védi

A Holland Nagydíj vasárnapi futama óta különböző összeesküvés-elméletek láttak napvilágot a közösségi médiában, miután Yuki Tsunoda bizarr kiesése Max Verstappen győzelmét eredményezte. Hannah Schmitz bántó kommentek alanya lett, de az F1-es közösség beállt a Red Bull stratégája mögé.

Az eset óta a Milton Keynes-i alakulat stratégiai főnöke, Hannah Schmitz online bántalmazás áldozata lett, mivel a 22-es számú versenyző furcsa dupla leállását követő VSC kedvezett az „ingyen” kerékcseréhez jutó Max Verstappennek. Ennek is szerepe volt a holland győzelmében, akire a VSC-t nem sokkal követő biztonsági autós fázis során felkerültek a lágyak, ezután pedig mint kés a vajon előzte meg Lewis Hamiltont a verseny utolsó köreiben. Az elsőség tehát ismét a taktikán dőlt el. 

Maga a főstratéga a Magyar Nagydíj után került be a rajongók köztudatába azt követően, hogy a Red Bull elárulta: főként a 37 éves brit hölgy miatt győztek a Hungaroringen, ahol Max Verstappen a tizedik helyről rajtolva, a jó stratégiának és a jókor időzített kerékcserének köszönhetően ért be elsőként a célba. Mivel az akkori győzelem is részben Hannah Schmitz döntésének következménye volt, és a mostani Holland Nagydíjon aratott sikerben is döntő részt játszott, továbbá mivelhogy az AlphaTauri a Red Bull testvércsapata, ezért néhányan egyből úgy vélték, a két együttes összedolgozhatott azért, hogy a regnáló világbajnok megelőzhesse a 44-es számú brit versenyzőt.



„Rendkívül elkeserítő olvasni azokat a kommenteket és megnyilvánulásokat, melyek csapatunk ellen és a Red Bull stratégiai főnöke, Hannah Schmitz ellen irányulnak. Ilyenfajta viselkedés egyáltalán nem tolerálható, és a csalás vádja teljes mértékben elfogadhatatlan, hamis és tiszteletlen mind velünk szemben, mind Hannah-t illetően” – kezdte közleményében az AlphaTauri, a főstratéga és saját maguk védelmének érdekében. „Mi mindig is független módon, becsületesen, tisztelettudóan és sportszerűen versenyeztünk. Yukinak egy olyan meghibásodása volt, melyet a csapat nem tudott egyből kideríteni és megoldani, így félre kellett állnia a pályán. Ezen kívül bármilyen kitaláció sértő, és ellentmondást nem tűrően helytelen.”

Az egész gyűlöletkampány ellen felszólalt Twitteren a TeamLH hivatalos rajongói oldal is, akik a következőt írták: „100 %-ig megértjük, hogy milyen erősen dúlnak most az érzelmek mindenkiben. Senki nem várta, hogy az események ilyen fordulatot vesznek, azok után, hogy milyen közel voltunk a győzelemhez. Ennek ellenére a legfontosabb, hogy továbbra is terjesszük a szeretetet és együttérzést a keményen dolgozó, szorgalmas, paddockban munkálkodó emberek felé, legyenek ők akár a mi csapatunk (Mercedes) tagjai, vagy ellenfeleinké, beleértve ebbe a női alkalmazottakat is” – kezdték abban a bejegyzésben, melyet még Hamilton is retweetelt. „A gyűlölködő nyelvhasználat és kommentek a Red Bull stratégiai főnöke, Hannah Schmitz felé tűrhetetlenek és nem megbocsájthatók. Ez a sport kegyetlen tud lenni, így előre fel kell készülni bármilyen eshetőségre, és ő (Hannah Schmitz) pont ezt tette ma. Rengeteg pozitívum található Lewis mai versenyében, és ez az, amire inkább fókuszálnunk kellene. Köszönjük a folyamatos támogatásotokat LH felé! Együtt győzünk, és együtt veszítünk!”

Az általuk kiadott közlemény azonban visszafelé sült el, és olyan indulatokat gerjesztett Hannah Schmitz személye ellen, hogy az eredeti posztot törölniük kellett, majd hétfőn újat publikáltak a következőkkel: „Megértjük, hogy a korábbi írásunk több rosszat tett sajnos, mint jót, sőt olyan kommenteket generált, amelyekkel a TeamLH alapjaiban véve teljesen szemben áll, így őszintén, tiszta szívből bocsánatot kérünk. Tisztázni szeretnénk, hogy senkit nem ösztönöztünk a bántó megnyilvánulások semmilyen formájára” – olvasható.

Az online és személyes bántalmazás ellen maga a Formula-1 is felszólalt már a pilóták, csapatok és az FIA első emberének segítségével. A Drive it out together!, vagyis Vezessük ki együtt! elnevezésű kampány, pont arról szól, ami most Hannah Schmitz ellen zajlik. Az akció célja, hogy a rajongók közös segítségével együtt legalább a száguldó cirkusz berkein belül megszüntessék ezt a fajta erőszakot. Mint mondják: „A Formula-1 a versenyzésről és a rivalizálásról szól, de emellett a tiszteletről is. Tisztelet a pilótáknak, tisztelet a szurkolóinknak és tisztelet az egész F1-es családnak. A bántalmazás bármilyen formája elfogadhatatlan. Ha nem tudsz tisztelettudóan viselkedni, akkor ne legyél a sportágunk része.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: