DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Motor

Martin nyert, Acosta a dobogón, Bagnaia és Marquez ütközött Portimaóban!

A Pramac spanyolja magabiztosan nyert, mögötte viszont drámaian alakult a Portugál GP: ütközött a két többszörös világbajnok, Acosta újoncként a harmadi!

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Vasárnap délután rendezték a 2024-es MotoGP-szezon második futamát, a Portugál Nagydíjat. A pole-ból Enea Bastianini várhatta a 25 körös portimaói verseny startját, és bár a sprint rajtjával ellentétben most nem adódott gondja az összeültető rendszerrel, ezúttal sem tudta megtartani a vezetést: Jorge Martin tört az élre. Kettejük mögött a sprintgyőztes Maverick Vinales jött harmadikként, majd az egymással kemény csatát vívó Francesco Bagnaia és Marc Marquez.

motogp-martin-portimao-futam



Vinales hamar megelőzte Bastianinit, így feljött második helyre az apriliás, aki nem hagyta Martint se elszakadni – igaz, a gyári Ducatikat sem tudta lerázni magáról. Az ötödik Marquez mögött pedig ismét Pedro Acosta villogott: a Gas Gas Tech3 újonca két KTM-es márkatársával vívott, sőt néhány kör után át is hámozta magát Jack Milleren, majd Brad Binderen is. És itt nem is állt meg a 19 éves spanyol, hamarosan Marquezt is újfent megelőzte egy kemény manőverrel.

A táv harmadánál a Martin, Vinales, Bastianini trió már ellógott némileg Bagnaiától, akire megérkezett Acosta. Sőt, a debütáns be is próbálkozott a címvédő mellett, de ezúttal elmérte az 1-es kanyar féktávját, így Bagnaia azonnal visszavette tőle a pozíciót. Az élen viszont a „második félidőre” fordulva Martin is megnyújtotta a távolságot, hét-nyolc tized környékére növelte előnyét Vinalesszel szemben.

motogp-acosta-portimao-1

A futam hajrájában is a második csoport szolgáltatta az izgalmakat, de nem az újonc, hanem a világbajnok tempója esett vissza: Bagnaiát kemény manőverrel utasította maga mögé Acosta, aki ezzel már feljött negyediknek, majd az olaszt Marquez is szorongatni kezdte. Három körrel a vége előtt támadásba is lendült a nyolcszoros világbajnok, Bagnaia pedig egyből igyekezett aláfordulni – ennek azonban koccanás és kettős bukás lett a vége!

motogp-bagnaia-marquez

Martin eközben végig menedzselte az előnyét és magabiztosan húzta be idei első nagydíjsikerét a Pramac Ducatival, s ezzel az összetettben is magához ragadta a vezetlést. Mögötte viszont a végére is maradt dráma: Bastianini az utolsó kör elején előzte Vinalest, aki az 1-es kanyarban el is esett, vélhetően technikai (az Aprilia gyanúja szerint váltó)gondok miatt – ezzel pedig Acosta karrierje második MotoGP-versenyén a dobogóra állhatott! Mögötte a két gyári KTM jött Binder, Miller sorrendben, míg a top 10-be Marco Bezzecchi, Fabio Quartararo, Aleix Espargaro, Miguel Oliveira és Fabio di Giannantonio fért még be.

A futam végeredménye:

1. Jorge Martín Pramac Ducati  
2. Enea Bastianini Ducati Team 0.882
3. Pedro Acosta Gas Gas Tech3 5.362
4. Brad Binder Red Bull KTM 11.129
5. Jack Miller Red Bull KTM 16.437
6. Marco Bezzecchi VR46 Ducati 19.403
7. Fabio Quartararo Monster Yamaha 20.130
8. Aleix Espargaró Aprilia Racing 21.549
9. Miguel Oliveira Trackhouse Aprilia 23.929
10. Fabio Di Giannantonio VR46 Ducati 28.195
11. Augusto Fernández Gas Gas Tech3 28.244
12. Joan Mir Repsol Honda 29.271
13. Alex Rins Monster Yamaha 31.334
14. Takaaki Nakagami LCR Honda 34.932
15. Johann Zarco LCR Honda 38.267
16. Marc Márquez Gresini Ducati 40.174
17. Luca Marini Repsol Honda 40.775
18. Franco Morbidelli Pramac Ducati 52.362
Kiesett:    
  Maverick Viñales Aprilia Racing  
  Francesco Bagnaia Ducati Team  
  Álex Márquez Gresini Ducati  
  Raúl Fernández Trackhouse Aprilia  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: