DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

Ducati-elsőséggel zárult a sepangi shakedown

Michele Pirro egyedüliként jutott két perc alá a MotoGP „bejárató tesztjén”, ahol a fő hangsúly az új aerodinamikai csomagok próbálgatásán volt.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A gyártók tesztversenyzői és az újoncok – vagyis idén csak egyetlen újonc, név szerint Augusto Fernandez – részvételével lezajlott shakedown-teszt utolsó napján végre kegyesek voltak az égiek a MotoGP-mezőnyhöz, ugyanis egész nap száraz pályán körözhettek a motorosok. Ezt ki is használták a csapatok, akik mindenekelőtt különböző új aerodinamikai csomagokat próbálgattak: a Ducatinál már az F1-ből ismert ground-effect kihasználását célozza a továbbfejlesztett oldaldoboz, de a KTM-nél is jelent meg újítás az utolsó napon.

motogp-pirro-ducati-shakedown-day3



A Ducati emellett az eredménylistát is az élen zárt: állandó tesztelőjük, Michele Pirro volt az egyetlen, aki befért két perc alá a háromnapos bejárató gyakorlás során. A Yamahánál motorra ült immár Cal Crutchlow mellett Katsuyuki Nakasuga is, szokás szerint felváltva használták a rendelkezésre álló motorokat. A hangvillásokat bizakodással töltheti el, hogy Crutchlow neve mellett 335 km/h-s végsebesség tűnt fel, ami 5 km/h-val magasabb érték, mint amit a tavalyi Malajziai GP-n bármelyik yamahás produkálni tudott, azaz reményeik szerint valóban előreléptek az egyik fő gyenge pontjukon.

motogp-crutchlow-yamaha-shakedown-day3

Az állandó mezőnyből egyedül jelen lévő Fernandez a negyedik helyet csípte el a Tech3 Gas Gas színeiben, szűk hét tizeddel elmaradva Pirrótól. Láthattuk még a Honda részéről Stefan Bradlt, az Apriliától Lorenzo Savadorit, míg a KTM-nél Jonas Folger mellett Dani Pedrosa is körözött, csak az előző két naphoz hasonlóan időmérő transzponder nélkül.

Ezzel a shakedown véget ért, péntektől viszont már a teljes mezőny ott lesz Sepangban, hiszen kezdődik az első előszezoni kollektív teszt. Néhány versenyző egyébként már kedden is kilátogatott a pályára, így a helyszínről követte az eseményeket többek között a 2021-es világbajnok Fabio Quartararo is.

A shakedown harmadik napjának eredményei:

1. Michele Pirro Ducati Test Rider 1:59,803s 23
2. Michele Pirro Ducati Test Rider +0.315s 28
3. Yamaha Test Bike T3 Yamaha Test Rider +0.550s 54
4. Augusto Fernandez Tech3 GASGAS +0.679s 19
5. Lorenzo Savadori Aprilia Test Rider +0.920s 63
6. Stefan Bradl Honda Test Rider +1.326s 75
7. Augusto Fernandez Tech3 GASGAS +1.336s 28
8. Yamaha Test Bike T1 Yamaha Test Rider +1.445s 12
9. Lorenzo Savadori Aprilia Test Rider +2.015s 3
10. Yamaha Test Bike T2 Yamaha Test Rider +2.308s 43
11. Jonas Folger KTM Test Rider +3.820s 10

* Mivel mindenki több motorral körözött a nap során, ezért szerepelnek a nevek többszörösen a listában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: