DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
Motor

VR46-os versenyző a leggyorsabb Marquez előtt

Meglepő név végzett az élen a mandalikai teszt második napján Luca Marini személyében. Marc Marquez egyre erősebb az új Hondával, továbbra is remekel az Aprilia – ez történt szombaton.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Szombaton folytatódott a MotoGP második előszezoni tesztje az indonéz Mandalika International Street Circuit pályán. A helyszín önmagában elnyerte a versenyzők nagy részének a tetszését, a körülmények azonban nem: pénteken többen is a roppant piszkos aszfaltra panaszkodtak, s a helyszíni tudósítások szerint a második napra sem javult sokat a helyzet, a motorosok elmondása szerint ugyanis továbbra is gyakorlatilag csak a versenyív tiszta, azon kívül rendkívül poros a pálya.

marini-mandalika-teszt



Ennek ellenére sokat gyorsult a mezőny az első felvonáshoz képest: már a nap nagy részében élen álló Brad Binder ideje is jobb volt Pol Espargaro pénteki eredményénél, de az utolsó órában még többen veselkedtek neki egy-egy gyorskörnek. Végül az első helyet némileg meglepetésre Luca Marini kaparintotta meg: az olasz 1:31,289-es időt ért el a VR46 Ducati színeiben – ne felejtsük el, hogy Valentino Rossi féltestvére a legfrissebb, GP22-es Desmosedicivel köröz, ellentétben újonc csapattársával, Marco Bezzecchivel.

marquez-teszt-mandalika

Marini mögött Marc Marquez lett a második, aki már pénteken is úgy fogalmazott, hogy először kezdte el igazán jól érezni magát a teljesen megújult Hondán – amely szemlátomást a márkatársaknak is jobban fekszik a korábbi verzióknál, a másik repsolos Espargaro ugyanis noha csak kilencedik lett a tegnapi elsősége után, de Marqueztől alig egy tizeddel maradt el. Az Aprilia is tartja meglepően biztató formáját: Maverick Vinales a harmadik pozícióban végzett, míg kollégája, Aleix Espargaro egy eséssel a 14. lett. Őt Fabio Quartararo követte a Yamahával, de a hangvillásokra továbbra is igaz, hogy voltaképpen csak a címvédő francia tud igazán erős köröket futni: Franco Morbidelli 12. lett, az RNF egyaránt bukó duója, Andrea Dovizioso és Darryn Binder a mezőny hátsó részében.

vinales-teszt-mandalika

A Suzukit ezúttal Joan Mir képviselte az élbolyban, bár az ötödik helyet elcsípő 2020-as világbajnok is begyűjtött egy esést szombaton. A top 10-ben az említetteken kívül még Ducatikat láthatunk: Johann Zarco ezredre azonos időt futott Mirrel, Enea Bastianini pedig a jelek szerint Sepang után az új mandalikai helyszínen is érzi a GP21-es Desmosedicit, ezzel a gyári specifikáción ülő Jorge Martint és Francesco Bagnaiát is megelőzte. A bolognaiak gyári alakulata egyébként továbbra is kissé haloványan szerepel, hiszen a vb-ezüstérmes olasz tizedik helye mellett Jack Miller csak egy huszadik pozíciót tud felmutatni – érdekesség, hogy a MotoGP.com bokszutcai riportere, Simon Crafar arról számolt be, hogy a csapat már nem csak a hosszú kipufogóját próbálgatja.

quartararo-mandalika-teszt

A gyártók közül amúgy végül ismét a KTM szerepelt a leggyengébben, ugyanis Binder kiszorult az első tízből a nap végére, de még így is a dél-afrikai az egyetlen, aki életjeleket mutat az osztrák márka részéről – bár a mezőny szokásos szorosságát jelzi, hogy még a 18. helyezett Miguel Oliveira hátránya is egy másodpercen belüli volt. Ami pedig az öt újoncot illeti: Fabio di Giannantonio volt a legjobb közülük, a másik négy debütáns az utolsó pozíciókat foglalta el – pedig a Gresini Ducati motorosa is bemutatott egy esést, ahogy egyébként Raul Fernandez és Bezzecchi is. Az indonéziai teszt vasárnap folytatódik és egyben zárul.

A mandalikai teszt szombati időeredményei:

1. Luca Marini ITA Mooney VR46 Ducati 1m 31.289s
2. Marc Marquez SPA Repsol Honda +0.192s
3. Maverick Viñales SPA Aprilia Racing +0.227s
4. Fabio Quartararo FRA Monster Yamaha +0.275s
5. Joan Mir SPA Suzuki Ecstar +0.297s
6. Johann Zarco FRA Pramac Ducati +0.297s
7. Enea Bastianini ITA Gresini Ducati +0.310s
8. Pol Espargaro SPA Repsol Honda +0.316s
9. Jorge Martin SPA Pramac Ducati +0.376s
10. Francesco Bagnaia ITA Ducati Lenovo +0.436s
11. Brad Binder RSA Red Bull KTM +0.525s
12. Franco Morbidelli ITA Monster Yamaha +0.560s
13. Alex Rins SPA Suzuki Ecstar +0.595s
14. Aleix Espargaro SPA Aprilia Racing +0.617s
15. Takaaki Nakagami JPN LCR Honda +0.629s
16. Alex Marquez SPA LCR Honda +0.691s
17. Fabio Di Giannantonio ITA Gresini Ducati +0.758s
18. Miguel Oliveira POR Red Bull KTM +0.911s
19. Andrea Dovizioso ITA WithU Yamaha RNF +1.014s
20. Jack Miller AUS Ducati Lenovo +1.029s
21. Raul Fernandez SPA KTM Tech3 +1.112s
22. Marco Bezzecchi ITA Mooney VR46 Ducati +1.182s
23. Remy Gardner AUS KTM Tech3 +1.309s
24. Darryn Binder RSA WithU Yamaha RNF +1.764s
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: