DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Pol Espargaro nyitotta az élen az indonéz tesztet

A Repsol Honda spanyolja volt a leggyorsabb a MotoGP-mezőny számára ismeretlen mandalikai pályán zajló teszt első napján, megelőzve apriliás testvérét és a KTM-es Brad Bindert.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Néhány nappal a sepangi teszt vége után Indonéziába, a tavaly átadott Mandalika International Street Circuit felé vette az irányt a MotoGP mezőnye a második, egyben utolsó előszezoni kollektív gyakorlás céljából. A vadonatúj helyszínnel való ismerkedés nem indult zökkenőmentesen pénteken: részben a korábbi esőzések és a piszkos aszfaltfelület miatt alig egy órával a tesztnap kezdete után előkerültek a piros zászlók, hogy letakarítsák a pályát. Ezzel rengeteg időt veszítettek a csapatok, éppen ezért a tervezetthez képest 45 perccel meg is hosszabbították a programot – igaz, az utolsó szűk félórában az újra rákezdő eső miatt ismét a bokszba kényszerültek a motorosok.

Jól mutatja, hogy egyelőre csak ismerkednek a versenyzők a pályával, amely korántsem volt tökéletes állapotban, hogy egyedül az éllovas tudott a Superbike-világbajnokság 2021-es idényzárón felállított körrekordon belüli időt futni. Ennek köszönhetően az eredménylistának még egy átlagos tesztnaphoz képest is kevesebb a jelentősége, de azért érdemes megemlíteni, hogy az a bizonyos éllovas Pol Espargaro volt a Repsol Hondával, ami arra utalhat, hogy a HRC radikálisan átalakított 2022-es versenygépe valóban vezethetőbbé válhatott Marc Marquez márkatársainak is. Maga a nyolcszoros világbajnok egyébként csak a 17. idővel zárt.

pol-espargaro-repsol-mandalika-1



A repsolos spanyol mögött testvére, Aleix Espargaro végzett a második helyen közel fél másodperces lemaradással. Nagy kérdés volt a malajziai teszt után, hogy vajon az ott remeklő Aprilia át tudja-e menteni a formáját Mandalikára is, de egyelőre jól muzsikálnak az új pályán is, hiszen Maverick Vinales pedig a hetedik helyet kaparintotta meg. Életjelet adott magáról a KTM is a halovány sepangi gyakorlás után, hiszen Brad Binder lett a harmadik. A dél-afrikai ezzel a suzukis Alex Rinst, aYamahával címvédő Fabio Quartararót és a gyári Ducatit erősítő Jack Millert előzte meg – azaz a hat gyártó egy-egy képviselője foglalta el az első hat pozíciót.

A top 10-be Joan Mir, az RNF Yamahával meglepően elöl szereplő Andrea Dovizioso, valamint a Pramac Ducatinál versenyző Jorge Martin fért még be. Szokatlanul hátul láthatjuk Francesco Bagnaia nevét, de a tavalyi vb-ezüstérmes alighanem nem futott gyorskört a hajrában az eső visszatérte előtt. Viszonylag sok esést könyvelhettünk el egyébként a mandalikai teszt első napján: Martin, Bagnaia, a legjobb újoncként záró Fabio di Giannantonio, valamint Marco Bezzecchi és Takaaki Nakagami is feliratkozott a bukók listájára. A teszt szombaton és vasárnap folytatódik a szezon második futamának is otthont adó pályán.

A mandalikai teszt első napjának eredményei:

1. Pol Espargaro SPA Repsol Honda 1m 32.466s
2. Aleix Espargaro SPA Aprilia Racing +0.471s
3. Brad Binder RSA Red Bull KTM +0.477s
4. Alex Rins SPA Suzuki Ecstar +0.592s
5. Fabio Quartararo FRA Monster Yamaha +0.642s
6. Jack Miller AUS Ducati Lenovo +0.648s
7. Maverick Viñales SPA Aprilia Racing +0.681s
8. Joan Mir SPA Suzuki Ecstar +0.778s
9. Andrea Dovizioso ITA WithU Yamaha RNF +0.779s
10. Jorge Martin SPA Pramac Ducati +0.892s
11. Takaaki Nakagami JPN LCR Honda +0.928s
12. Franco Morbidelli ITA Monster Yamaha +1.052s
13. Johann Zarco FRA Pramac Ducati +1.126s
14. Fabio Di Giannantonio ITA Gresini Ducati +1.217s
15. Alex Marquez SPA LCR Honda +1.234s
16. Miguel Oliveira POR Red Bull KTM +1.282s
17. Marc Marquez SPA Repsol Honda +1.393s
18. Enea Bastianini ITA Gresini Ducati +1.488s
19. Raul Fernandez SPA KTM Tech3 +1.500s
20. Luca Marini ITA Mooney VR46 Ducati +1.699s
21. Marco Bezzecchi ITA Mooney VR46 Ducati +1.707s
22. Francesco Bagnaia ITA Ducati Lenovo +1.852s
23. Darryn Binder RSA WithU Yamaha RNF +2.029s
24. Remy Gardner AUS KTM Tech3 +2.137s
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: