Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2021. október 19. kedd
Motor

„A motorozás Michael Jordanje” – a társak Rossiról

Gyerekkori példakép, utánozhatatlan versenyző, akit mindenki ismer a világon: a visszavonulását 26 évnyi versenyzés után bejelentő kilencszeres világbajnokról beszéltek a versenytársak.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Bombahírrel tért vissza a nyári szünetről a MotoGP: a Stájer Nagydíj csütörtöki napján Valentino Rossi bejelentette, hogy az idény végén visszavonul. Ezzel több mint negyed évszázadnyi karrier ér majd véget – pedig az a lehetősége is meglett volna, hogy akár a királykategóriába jövőre érkező csapatánál, a VR46-nál szerepeljen. Hogy miért nem tette, azt a The-Race.com újságírójának válaszolta meg, többek között kiemelve, hogy ott Ducatira kellett volna átülnie a Petronas SRT Yamahájáról:

„Hivatalos ajánlatom volt a csapatomtól a következő évre!” – nevetett Rossi. „Alaposan átgondoltam, mert szerettem volna folytatni és a saját csapatomnál versenyezni. Remek alakulatunk van a Moto2-ben is, és sokan dolgoznak ott, akiket nagyon régóta ismerek: például vannak szerelők, akik 1998-ban és 1999-ben velem dolgoztak még a 250-esek között. Szóval nagyszerű lett volna, de végül úgy döntöttem, mégsem teszek így, különböző okok miatt. Egyrészt motort kellett volna váltanom: két-három éves projekt esetén ez jó, de egy évre szerintem ez inkább kockázatos.”

rossi-dppi-2021-1Rossi elmondta: két éve, de még tavaly sem érezte magát késznek arra, hogy távozzon a MotoGP-ből, mostanra viszont már nyugodt lett ezzel kapcsolatban, s úgy érzi, ez a megfelelő pillanat a búcsúra. Persze csak a MotoGP-nek int búcsút, a versenyzésnek nem, elmondása szerint ugyanis jövőre már négy keréken szeretne száguldani – a korábbi pletykák szerint elsősorban a GT- és az endurance-versenyzés felé veheti az irányt a „Doktor”.

A 42 éves olasz klasszis egy külön sajtótájékoztatóján jelentette be a döntését, de utána a szokásos médiaeseményen is ez volt a fő téma, így több versenytársa és riválisa is elmondta erről a véleményét. A regnáló világbajnok, Joan Mir például így fogalmazott: „Egyértelműen ő a motorok Michael Jordanje. Nehéz lesz egy újabb Valentino Rossit produkálni a történelemben. Úgyhogy sok szerencsét kívánok neki, és remélhetőleg látjuk még őt itt a paddockban a következő években!”

A jelenlegi éllovas, Fabio Quartararo, aki idén épp Rossi helyét vette át a gyári Yamahánál, a következőket mondta: „Nehéz elhinni, hogy őszinte legyek. Rossi már azelőtt kétszeres világbajnok volt, hogy én megszülettem, és szomorú belegondolni, hogy jövőre már nem lesz itt velünk. Valentino az a versenyző, aki miatt a MotoGP-be akartam jönni: órákat vártam a pályán, hogy autogramot kaphassak tőle, amikor gyerek voltam, és azóta is a példaképem és egy legenda.”

Cal Crutchlow a sérült Franco Morbidellit helyettesítve tér vissza Spielbergben a mezőnybe (apró mellékág, hogy lesz egy másik beugró is a hétvégén Dani Pedrosa révén, aki a KTM-nél fog szabadkártyázni), ráadásul épp Rossi oldalán a Petronasnál: „Nagyszerű sztori, hogy visszatérek, az pedig még nagyobb, hogy Rossi csapattársakként fogom ezt megtenni” – mondta el a brit. „Gyerekkorom óta néztem Rossi futamait, és mindig szerettem őt nézni versenyezni. Amikor idejöttem, a Yamahánál volt, és rengeteg dolgot meg kellett osztanom vele. Remek móka volt versenyezni. Ha bárhova mész a világon, és azt mondod, hogy motorversenyző vagy, de ezt nem értik, akkor csak be kell mondani Valentino nevét, máris tudni fogják, miről van szó. Mindenki imádja őt, hihetetlen a motivációja, a mentalitása mindenki számára példa lehet. Fantasztikus volt vele lenni az évek során.”

Maverick Vinales, az olasz volt yamahás kollégája így nyilatkozott: „Rossi mindig referencia volt számomra gyerekként, és akkor kezdtem el érezni a motorok iránti szenvedélyt, amikor láttam a győzelmeit és az ünnepléseit. Az, hogy egy garázson osztozhattam Rossival, lehetőséget adott nekem a tanulásra. Szerencsés voltam, hogy egy csapatban lehettem vele és harcolhattam ellene. Különösen a Malajziában és Thaiföldön rendezett eseményeink emlékezetesek. A pályán kívül egy nagyszerű személyiség, és ő minden idők legnagyobbja. Szomorú, de rengeteget nyert, és hálásnak kell lennünk neki.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal:
Olvastad már?