DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

Quartararo a hajrában robbantott Dohában

Hiába vezetett szinte végig a pole-ból induló Jorge Martin, ismét Yamaha-győzelem született Katarban, csak ezúttal a gyári csapat új szerzeménye révén. Két pramacos a dobogón, Miller és Mir ütközött.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Moto3-asok és a Moto2-esek viadala után – előbbit a 16 éves újonc, Pedro Acosta nyerte, méghozzá a bokszutcából startolva, míg utóbbiban a múlt héten is diadalmaskodó Sam Lowes duplázott – következett a MotoGP második katari versenye, a Dohai Nagydíj. A pole-pozícióból karrierje második királykategóriás hétvégéjén Jorge Martin várhatta a piros lámpák kialvását, s a start után is megőrizte a vezetést pramacos csapattársa, Johann Zarco előtt. A gyári Ducatik viszont nem tudták megismételni múlt heti parádés rajtjukat, így a harmadik helyre Aleix Espargaro jött fel az Apriliával, megelőzve a parádésan elrugaszkodó Miguel Oliveira KTM-ét.

quartararo-yamaha-doha-futam-1



Kifejezetten jól kezdtek a Suzukik is, akik az első kanyarok után az ötödik-hatodik helyen haladtak már. És itt nem is álltak meg: különösen Alex Rins remekelt, aki gyakorlatilag körről körre vadászta le az előtte haladókat – igaz, Zarcón már kissé megakadt, vele többször is oda-vissza előzgették egymást. A gyári Ducatik és Yamahák ezzel egyidejűleg csak a top 10 második felében tanyáztak, és az is időbe telt nekik, mire Oliveirát átlépték – igaz, még a kilencedik pozícióban haladó Maverick Vinales sem szakadt le az élbolyról.

A verseny feléhez érve Martin, Zarco, Rins volt az első három sorrendje, mögéjük viszont Espargarót és Joan Mirt lehagyva már Francesco Bagnaia és Jack Miller motorozott a Ducatival. Utóbbit viszont egy kemény manőverrel visszaelőzte Mir – erre válaszul az ausztrál a célegyenes elején nekiment a regnáló világbajnoknak, aminek köszönhetően mindketten több helyet hátracsúsztak. Miller megmozdulását pedig a felügyelők is vizsgálni kezdték, de végül úgy döntöttek, hogy nem büntetnek senkit az ütközésért.

A hajrához közeledve a másik három Ducati állt az élre, Bagnaiát viszont elkapta a közben Rinst is megelőző Fabio Quartararo. A Yamahák egyértelműen a fináléra tartogatták a puskaporukat, a francia ugyanis nem is állt meg itt: előbb Zarcót, majd négy körrel a vége előtt az addig végig vezető Martint is megelőzte, s ezzel az élre állt! Quartararo tempójára pedig már senki nem tudott válaszolni, így a 21 éves versenyző megszerezte első győzelmét gyári színekben.

A második helyért az utolsó körig zajlott a két szatellit ducatis között, s végül Zarco megelőzte Martint: előbbi ezzel az összetettben az élre állt (s neki köszönhetően 1954 óta először volt két francia motoros a dobogón), míg utóbbi első MotoGP-s pódiumát jegyezte. Rins lett a negyedik, Vinales az ötödik, majd jött Bagnaia és Mir. Brad Binder nyolcadik helyre hozta be a KTM-et, Miller ismét csak kilencedik lett, a top 10-et pedig Espargaro zárta. Valentino Rossi a 21. helyről indulva pontot sem szerzett.

A futam végeredménye:

1. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 42'23.997
2. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +1.457
3. Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +1.500
4. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +2.088
5. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +2.110
6. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +2.642
7. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +4.868
8. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +4.979
9. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +5.365
10. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +5.382
11. Enea BASTIANINI ITA Avintia Esponsorama Ducati +5.550
12. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +5.787
13. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +6.063
14. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +6.453
15. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +8.928
16. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +14.246
17. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +16.241
18. Luca MARINI ITA SKY VR46 Avintia Ducati +16.472
19. Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +16.779
20. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +38.775
Nem ért célba:        
  Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda  
  Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: