DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
Motor

Martin nem győzni megy, Rossi nagyon szenved

Már a második futamán pole-t szerzett a Pramac újonca, de így sem feltétlenül a győzelem a célja a Dohai GP-n. Miller ijesztő pillanatot élt át, Rossi karrierje mélypontján – szombati értékelések.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Nem kellett csalódniuk a Dohai Nagydíj időmérőjén (sem) azoknak, akik izgalmakra és meglepetésekre vágynak, hiszen a MotoGP-idény második fordulóján egy újonc, nevezetesen Jorge Martin szerezte meg a rajtelsőséget. Korábban olyan nevek mondhatták el magukról, hogy már a második futamukon pole-ból indultak a legnagyobbak között, mint Casey Stoner és Marc Marquez, míg Jorge Lorenzo már a debütálása alkalmával elérte ezt a bravúrt – nem rossz társaságba keveredett tehát a korábbi Moto3-as világbajnok spanyol! A Pramac Ducati versenyzője érthetően boldogan nyilatkozott, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy nem feltétlenül ő számít a verseny esélyesének is:

motogp-1-szombat-martin



„Nehéz leírni az érzéseimet” – idézi Martint a Motorsport.com szaklap. „Az első körömön Joan mögött voltam, és nagyon magabiztosnak éreztem magam, folyamatosan értem utol, ezért éreztem, hogy gyorsabb motort kell követnem. Reméltem, hogy Pecco mögött mehetek, de ő egyáltalán nem javított, szóval úgy voltam vele, hogy ’oké, itt az ideje megmutatnom, milyen fából faragtak’. Nyilván nem számítottam pole-ra, az első négybe-ötbe vártam magam. Amikor befejeztem a körömet, első voltam, hihetetlen érzés volt. Vasárnap tovább tanulhatunk, mert nyilván nem nekem kell győzni. Ha harcban tudunk lenni egy top 6-os helyezésért, már roppant boldog leszek.”

A Pramac örömét Johann Zarco második rajthelye tette teljessé, ráadásul a múlt héten a futamon is másodikként befutó francia tempója kifejezetten biztató volt a szabadedzéseken. „Nagyon boldog vagyok. 1:53 elejét céloztam be az első sorhoz: amikor megláttam az 1:53,2-t, azt hittem, pole-ban leszek. Amikor megtudtam, hogy a csapattársamé a rajtelsőség, kicsit meglepődtem. De így is elégedett vagyok, ez tökéletes így a Pramac Racingnek” – nyilatkozta Zarco. Hozzátette: a harmadik tréninget a nagy szél és homok miatt hagyta ki, az esélyeket illetően pedig úgy vélekedett, hogy a múlt vasárnapi győztesnek, Maverick Vinalesnek ismét jobb a tempója, mint a mezőny többi tagjának.

motogp-2-szombat-martin-vinales

A Katari GP-n aratott sikere révén a világbajnokságot is vezető Vinales maga is elégedett volt a saját és a Yamaha eddigi produkciójával: „Megváltozott a helyzet a garázsban, most nagyobb a bizalom. Az első próbálkozásom nem sikerült túl jól, de egyértelművé tettem a csapat számára, hogy ne nyúljanak semmihez. Nyugodt maradtam” – mondta el Vinales a GPOne.com hasábjain. „Nem volt könnyű az első sorba kvalifikálni, de jó kört raktam össze, és azt hittem, ez elég lesz a pole-hoz is, szóval le a kalappal Zarco és Martin előtt. Főleg Zarco előtt, aki remekül dolgozott a napokban, és kiváló a tempója, akárcsak Quartararónak és Mirnek.”

Vinales arra számít, hogy a startnál ismét ki fognak lőni a Ducatik, köszönhetően a továbbfejlesztett holeshot device-uknak, de már a hangvillások is készülnek a maguk megoldásával: „Dolgozik a Yamaha az eszközön, ami leülteti a motor elejét. Igyekeznek a lehető leghamarabb előállni vele. Losail egy egyedi pálya, itt tudunk előzni a kanyarokban, de máshol ez nem így lesz, szóval a rajtok fontosak lesznek. Remélem, én fogok a legjobban startolni – persze csak a Ducatik után!” – nevetett. „A tempó egyértelműnek tűnik, de bármi megtörténhet. A célom, hogy az elejétől kezdve húzzam a gázt, gyors tempót diktáljak, és közben óvjam a gumikat. Meglátjuk, tudok-e gyorsabb lenni, mint múlt vasárnap.”

motogp-3-szombat-miller

Ami a többieket illeti: Jack Miller kvalifikálta magát a negyedik pozícióba, s elsősorban a tapadás hiányára panaszkodott az ausztrál. De ennél sokkal fontosabb vele kapcsolatban, hogy bár a közvetítésben nem mutatták, még a pénteki óriási mentésénél is nagyobb bravúrt kellett bemutatnia a kvalifikáción ahhoz, hogy a Ducati nyergében maradjon. A mögötte érkező – és egyébként az időmérő végeredményében is éppen mögötte végző – Fabio Quartararo mindezt testközelből nézhette végig:

„Ami Jacket illeti, szerintem ez volt a legijesztőbb pillanat, amit valaha láttam a MotoGP-ben. Amikor láttam, hogy az utána következő körben javított… hogy finoman fogalmazzak: eléggé tökös. Lenyűgöző, hogyan tudta összerakni utána azt a kört. Számomra ő a nap hőse, mert nagyon közel járt egy hatalmas bukáshoz – az előző napi rodeója semmi volt ehhez képest! Kár, hogy nem mutatták a tv-ben” – idézi a francia yamahást a Motorsport.com. A saját produkciójával kapcsolatban elmondta: a váltóáttétellel hibáztak az időmérőn, de bízik benne, hogy a futamon jó lesz a tempója, s ezúttal a gumikopással sem lesz gondja, mint egy hete.

motogp-4-szombat-rossi

Akinél viszont problémahegyek tornyosulnak a Yamaha berkein belül, az Valentino Rossi. A Petronas SRT olasz veteránja csupán 21. lett, ezzel pedig MotoGP-s karrierje legrosszabb kvalifikációs eredményét könyvelhette el. „Nagyon nehéz volt a mai nap, egyetlen pillanatig sem voltam gyors” – ismerte be Rossi. „Próbáltunk javítani a motoron, de nagyon küszködtem. Hiányzott a tapadás a kigyorsításokon, néhány kör után pedig… Nem jó a tempóm, az időmérőn pedig az új gumikkal sem volt meg az érzés ahhoz, hogy gyors legyek. Holnap nehéz dolgunk lesz, hiszen hátulról indulok, és nincs tempóm. Meg kell próbálnom az előttem lévő bollyal maradni.”

Végezetül mi a helyzet a regnáló világbajnokkal, Joan Mirrel? Nos, a spanyol és a Suzuki is hozta szokásos szombati formáját, hiszen csupán kilencedik lett – csapattársa, Alex Rins a nyolcadik –, de az első katari futamon ennél is rosszabb pozícióból ért fel kis híján a dobogóra. Amikor a The-Race.com arról kérdezte, hogy az impresszív vasárnapi teljesítményük okán nem is fontos-e a „kékeknek”, hogy kiküszöböljék az egykörös gondjaik, Mir tiltakozott: „Nagyon is számít, ez az egyik legfontosabb! Sokkal idegesebb vagyok általában szombaton, mint vasárnap. Ezt meg kell oldanunk, mert nem normális ekkora lemaradásban lennünk a többiekhez képest egy körön. A tempónk persze mindig jó, jól tudunk motorozni, de nem szokványos, hogy a riválisaink ennyit gyorsulnak az időmérőkön.”

Abban egyébként gyakorlatilag a teljes MotoGP-mezőny egyetértett, hogy rendkívül trükkösek és kiszámíthatatlanok a körülmények Katarban – sőt, Miller egyenesen úgy fogalmazott, hogy örül neki, hogy már csak egyetlen nap van hátra az ott tartózkodásukból. A futam tehát ismét érdekesnek ígérkezik: rajt itthoni idő szerint 19 órakor – azt megelőzően 16 órától a Moto3-asok, 17:20-tól pedig a Moto2-esek csapnak össze Dohában.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: