DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
Motor

Vinales levadászta a Ducatikat Katarban

Bár az elején a bolognaiak birtokolták a dobogós pozíciókat, végül a Yamaha spanyolja nyerte a MotoGP idénynyitóját. A dobogóra a nagyot hajrázó címvédő hibája után így is felfért két ducatis.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

A Moto3-asok és a Moto2-esek futama után – előbbit Jaume Masia, utóbbit Sam Lowes nyerte – következhetett a szezonnyitó Katari Nagydíj fő eseménye, a MotoGP idei első futama. A pole-ból Francesco Bagnaia indulhatott, a Ducatik pedig valósággal kilőttek a rajtnál: az olasz megtartotta a vezetést, míg mögé Jack Miller, Johann Zarco, Jorge Martin sorrendben jöttek fel a márkatársak. Az első kör végére három yamahás haladt mögöttük Fabio Quartararo, Maverick Vinales és Valentino Rossi révén.

vinales-yamaha-katar-futam



A hangvillások gyári párosa Martint hamar átlépte, és üldözni kezdte a menet közben helyet cserélő Zarcót és Millert, Rossi viszont hátrafelé lépdelt: az első körök után mindkét Suzuki megelőzte a petronasost. Sőt, Alex Rins és Joan Mir rövidesen már Martint is lenyomta, ahogy elment a spanyol újonc mellett az Aprilián ülő Aleix Espargaro is.

Quartararo és Vinales nem sokkal később már Millert is megelőzte, így már a harmadik-negyedik helyen haladt a két yamahás. A féltávhoz közeledve ők ketten helyet cseréltek: a spanyol a célegyenes végén megelőzte francia csapattársát. Ezután ellentétes irányba kezdtek el mozogni a mezőnyben: miközben Quartararót vissza-, illetve megelőzte Miller és Rins, addig Vinales áthámozta magát Zarcón, s az éllovas Bagnaiát is elkezdte szorongatni – nyolc körrel a vége előtt pedig át is vette az olasztól a vezetést!

Vinales onnantól kezdve pedig vissza sem nézett: a spanyol végül kényelmes előnnyel győzött a Yamahával. Mögötte hatalmas csata zajlott a második helyért: a vb-címvédő Mir őrületes hajrát vágott ki, a fináléban fel is jött az ezüstérmes pozícióba, de az utolsó kanyart elrontotta, így Zarco és Bagnaia is visszaelőzte a célegyenesben, ezzel pedig a két ducatis fért még fel a dobogóra. A negyedikként beérő Mir mögött Quartararo és Rins következett, majd jött az Apriliával erősen teljesítő Aleix Espargaro, valamint testvére, az első hondás versenyét futó Pol Espargaro. Miller egészen a kilencedik helyig csúszott vissza, a top 10-et pedig a tavalyi Moto2-es világbajnok, Enea Bastianini tette teljessé újoncként. Rossi csak 12. lett, csapattársa, Franco Morbidelli pontot sem szerzett. Folytatás egy hét múlva ugyanitt, a Dohai Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha 42'28.663
2. Johann ZARCO FRA Pramac Racing Ducati +1.092
3. Francesco BAGNAIA ITA Ducati Lenovo Team Ducati +1.129
4. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1.222
5. Fabio QUARTARARO FRA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +3.030
6. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +3.357
7. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +5.934
8. Pol ESPARGARO SPA Repsol Honda Team Honda +5.990
9. Jack MILLER AUS Ducati Lenovo Team Ducati +7.058
10. Enea BASTIANINI ITA Esponsorama Racing Ducati +9.288
11. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +10.299
12. Valentino ROSSI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +10.742
13. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Factory Racing KTM +11.457
14. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +14.100
15. Jorge MARTIN SPA Pramac Racing Ducati +16.422
16. Luca MARINI ITA SKY VR46 Esponsorama Ducati +20.916
17. Iker LECUONA SPA Tech 3 KTM Factory Racing KTM +21.026
18. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +23.892
19. Lorenzo SAVADORI ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +46.346
Nem ért célba:        
  Alex MARQUEZ SPA LCR Honda CASTROL Honda  
  Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda  
Nem fejezte be az 1. kört:        
  Danilo PETRUCCI ITA Tech 3 KTM Factory Racing KTM  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: