DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Marquez: A teszt ugrott, a cél a szezonnyitó

A Repsol Honda csapatbemutatója után a nyolcszoros világbajnok elmondta: az orvosoktól függ, mikor térhet vissza a versenypályára, de egyelőre a március végi katari nyitányt tűzte ki célul maga elé.

Ha imádod a MotoGP-t és nem szeretnél semmiről lemaradni, akkor csatlakozz a Formula MotoGP Facebook-csoportunkhoz, ahol még több hírről és információról számolunk be a MotoGP és egyéb motoros bajnokságok kapcsán!

Hosszú hónapok óta először lépett a nyilvánosság elé Marc Marquez, aki a Repsol Honda csapatbemutatója után online sajtótájékoztatót is tartott. Az már magán a prezentáción kiderült, hogy pontos időpontot még nem tud mondani a visszatérésével kapcsolatban a tavaly júliusi jerezi kartörése óta már háromszor is megműtött spanyol:

marquez-repsol-2021-1



„Lépésről lépésre jobban érzem magam, jól halad a rehabilitáció” – nyilatkozta Marquez. „Minden egyes alkalommal, amikor meglátogatom az orvosok, jó hírekkel szolgálnak. Ez nagyon fontos, mert a tavalyi év rendkívül kemény és hosszú volt. Most próbáljuk követni a testem jeleit, s a fizioterapeutával és az orvossal egyeztetve növelni kicsit az otthoni munkát. De nem tudom, és az orvosok sem tudják, mikor fogok készen állni. Ugyanakkor a legfontosabb, hogy ha nem is minden nap, de minden héten jobban érzem magam, és optimista vagyok azzal kapcsolatban, hogy a lehető leghamarabb visszaülhetek a motorra. De nem tudom pontosan, mikor jön el ez a nap.”

A Motorsport.com konkrétumokra vonatkozó kérdésére már elmondta a nyolcszoros világbajnok, hogy a jövő hétvégén induló, s az eredeti elképzelésekhez képest meghosszabbított katari teszten még biztosan nem ül motorra, a március végi Katari Nagydíjon való szereplést azonban nem zárta ki – minden attól függ, hogy az orvosok mikor adnak neki zöld jelzést:

„Pillanatnyilag elképzelésem sincs. De mindig igyekszem bizakodó maradni és a következő célt kitűzni magam elé. A célom az volt, hogy megpróbáljak részt venni a katari teszten. Nem leszek ott a teszten, de azon a héten lesz egy orvosi ellenőrzésem, a második célom pedig az, hogy ott legyek az első katari futamon. Meglátjuk, lehetséges-e ez. Ha nem, akkor a következő cél a második katari forduló. Ha az sem lehetséges, akkor Portimao, és így tovább. De mindenekelőtt a legfontosabb, hogy az orvosok ellenőrizzék, hogy jól halad-e a csont felépülése, s ha a doktorok azt mondják, hogy oké, az megtörtént, akkor folytatjuk a rehabilitációt. Természetesen ez időbe telik… Már most is edzek, de még nem túl agresszív mértékben.”

Marquez hangsúlyozta, hogy csak akkor akar visszatérni, amikor az teljes mértékben biztonságos, s az orvosoktól is azt kérte, hogy csak ebben az esetben adjanak engedélyt neki. Az elhúzódó rehabilitáció kapcsán egyébként a motoros elmondta, hogy a második műtét után kialakult és a harmadik operáció során megtalált fertőzés nélkül alighanem jóval hamarabb visszatérhetett volna. A hondás egyébként mentálisan megterhelőnek nevezte a 2020-as esztendőt, főleg az őszi időszakot, amikor egyáltalán nem akart haladni a felépülése.

De vajon újra a régi Marquezt láthatjuk-e, amikor visszatér? A versenyző szerint nem valószínű, hogy ez egyből így lesz: „Tíz hónapja lesz, hogy nem motoroztam, így amikor először ülhetek újra MotoGP-motorra, nem leszek százszázalékos. Egy dolog, hogy a csont tekintetében minden tökéletes-e, egy másik, hogy az izmok és minden más százszázalékos-e. Meglátjuk, hogy egy futamba, két futamba vagy egy fél szezonba, mire ugyanaz a Marc leszek, mint korábban” – fogalmazott Marquez, aki éppen emiatt nem is tűzött ki célokat maga elé a 2021-es szezonra azon túl, hogy újra élvezni szeretné a motorozást.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: