DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Petrucci: Úgy éreztem, senki sem bízott bennem

Az esős Francia GP győztese szerint szárazon is dobogós lehetett volna, de a hajrában nagyon tartott a Honda idei első pódiumát szerző Alex Marqueztől. A legjobb hármas értékelése Le Mans-ból.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Őrült futamot hozott a MotoGP Francia Nagydíja, amelynek rajtja előtt nem sokkal érkezett meg az eső Le Mans-ba. A versenyt végül az első kör végén élre álló, és a vezetést csupán néhány kanyarig átadó Danilo Petrucci nyerte: ez volt az olasz második királykategóriás sikere, s az első azóta, hogy megtudta, jövőre már nem számít rá a Ducati (helyette a Tech3 KTM-nél húzza majd a gázt). Petrucci a győzelem után elmondta: már 2019 végén tudta, hogy nincs rajta a bolognaiak listáján, de az utóbbi hetekben érezte, hogy újra rátalálhat a formájára:

petrucci-motogp-lemans-ducati-1



„Ez egy rendkívüli őrült év, hiszen még el sem kezdődött a szezon, máris elveszítettem az ülésemet” – idézi a motorost a Motorsport.com szaklap. „Úgy éreztem akkor, hogy senki sem bízott bennem. De volt némi mozgolódás a versenyzőknél, és más emberek bíztak bennem. Aztán végül elkezdődött az évad, s a hátsó gumit érintő változtatások miatt rettenetesen szenvedtem” – utalt arra a problémára, amelyről az idény során már többször beszéltek a ducatisok. „Először az elektronikán kezdtem el dolgozni, de nem az volt a helyes út, aztán végül a misanói teszten találtunk valamit, s így Barcelonában végre úgy éreztem magam a motoron, ahogy szerettem volna. Itt pedig tudtam, hogy nagy lehetőségem lesz. Magabiztos voltam Barcelona után, és azzal a szándékkal érkeztem ide, hogy dobogóra álljak. Nem számítottam esőre ma, de a reggeli bemelegítés után tudtam, hogy szárazon is harcban lehetek a pódiumért.”

Petrucci végül 1,2 másodperces előnnyel ért be a célba, a hajrában ugyanis nagyon megközelítette őt a parádés felzárkózást produkáló Alex Marquez. „Egyértelmű, hogy nagyon tartottam Alextől, mivel tudtam, hogy remekül megy az esőben. Akárcsak én, ő is még a szezon előtt elveszítette a gyári ülését. De egy világbajnokról van szó, és bizonyítani akarja, hogy a MotoGP-ben is gyors tud lenni” – magyarázta Petrucci.

Ahogy azt az olasz említette: Alex Marquez jövőre már nem a Repsolnál, hanem az LCR Hondánál fog szerepelni. Mostani második helye saját MotoGP-s karrierje első dobogója volt, nem mellesleg pedig a japán gyártónak is ez volt az idei első pódiuma. A spanyol ennek ellenére nem tulajdonít ennek túl nagy jelentőséget: „Nem érzem magam igazolva, egy vízen elért dobogó nem jelent annyit. Viszont ennek köszönhetően továbbra is bizakodhatunk, hogy a megfelelő időben léptem fel a MotoGP-be és jól csináljuk a dolgokat” – fogalmazott a tavalyi Moto2-es világbajnok, hozzátéve: ezt szárazon is meg kell majd ismételniük, hogy egyértelmű legyen a fejlődésük.

alex-marquez-repsol-lemans-1

Marquez szerint egyébként azon úszott el a győzelem esélye, hogy túl sok időt veszített a többiek előzgetésével: „Amikor Crutchlow mögött voltam, veszítettem néhány másodpercet azzal, hogy megpróbáltam megelőzni, de láttam, hogy a Ducatik elkezdenek egymással játszani kicsit, és így körről körre csökken a különbség. Úgy voltam vele: ’miért is ne?’. Igyekeztem a legjobbamat nyújtani. Próbáltam megelőzni Polt is, de ő is gyors volt. Azt hiszem, a kulcspillanat az volt, hogy időt veszítettem Dovi megelőzésével. Petrux már túl messze volt, ezért úgy voltam vele, hogy ’három kör van hátra, nyugi Alex, el ne ess, mert akkor minden oda’. Ha bukunk, akkor senki nem fog emlékezni rá, mit csináltunk a versenyen.”

A pódium legalsó fokára Pol Espargaro állhatott fel a KTM-mel, ő így értékelt: „A Ducatik hihetetlenek voltak a rajtnál, nagyon gyorsan felmelegítették a gumikat, aztán viszont a végén Dovi alig tudott gázt adni. Éreztem, hogy a végén lehet bennünk annyi, hogy felvegyük velük a versenyt, de az elején képtelenség volt tartani velük a lépést. Igyekeztem motoron maradni, aztán lassan javulni kezdett a helyzet, és jó ritmusra leltem. Elfogadom ezt a pódiumot, boldog vagyok, mert három versenyen belül ez már a második. Már csak az hiányzik, hogy akkor is konstansan hozzuk a pontokat érő hatodik-nyolcadik helyeket, amikor nem állhatunk dobogóra. Érdekes lesz a szezon utolsó szakasza” – mondta el a szezonbeli harmadik top3-as helyezését elérő spanyol, aki ezzel a KTM-en belül Brad Binder és Miguel Oliveira győzelmei ellenére is már a legjobban áll a vb-tabellán.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: