DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
Motor

Petrucci őrült-esős futamot nyert, Alex Marquez második

Alaposan megkavarta a lapokat az eső a Francia GP-n, amelyen végül a ducatis olasz győzött a Honda idei első dobogóját szerző újonc és a KTM-es Espargaro előtt. A fő esélyesek a tizedik hely táján.

Imádod a MotoGP-t, nem szeretnél lemaradni egyetlen motoros hírünkről és extra információinkról sem? Akkor csatlakozz a Formula MotoGP csoportunkhoz IDE KATTINTVA!

Percekkel a 13 órára tervezett start előtt eredt el az eső Le Mans-ban, így némi csúszással startolt csak el a MotoGP Francia Nagydíja. A versenyt esősnek minősítették, így a motorosok esős gumikon is sorakoztak fel a rajtrácsra. A pole-pozícióból Fabio Quartararo várhatta a piros lámpák kialvását, a start után viszont pillanatok alatt átlépte őt három ducatis: eleinte Jack Miller állt az élre, az első kör végére viszont már Danilo Petrucci vezetett, majd nem sokkal később Andrea Dovizioso is megelőzte az ausztrált. A gyári Yamahák számára viszont rémálomszerűen indult a futam: Valentino Rossi már az első kanyarban bukott, zsinórban harmadik nullázását begyűjtve, míg Maverick Vinales a tőle megszokott pocsék startot produkálva egészen a 20. helyig csúszott vissza – igaz, többek között neki és Joan Mirnek is kerülnie kellett az elcsúszó „Doktort”.

petrucci-ducati-lemans



A három ducatis ellépett a többiektől az első körökben, Quartararo viszont folyamatosan veszítette a pozíciókat: Alex Rins, Pol Espargaro, Cal Crutchlow, majd Bradley Smith, Alex Marquez és Miguel Oliveira is megelőzte őt, így pillanatok alatt a tizedik helyen találta magát a vb-t vezető francia – igaz, az említett versenyzők közül Smith egy idő után elszállt, köszönhetően egy bukásnak. Rins viszont folyamatosan elkezdett közeledni az éllovas trióra, ahogy a körök előrehaladtával Espargaro is tempóra talált a KTM-mel.

A táv feléhez érve Rins megérkezett Miller mögé, de hiába próbálkozott többször is előzéssel, az ausztrál visszaverte a suzukis támadásait. Dovizioso viszont így is érezte a veszélyt, és kilenc körrel a vége előtt átvette a vezetést Petruccitól – igaz, a honfitárs visszatámadott, Rins pedig kis híján mindkettejükbe beleszállt a féktávon. Az őrült jelenetek után Petrucci maradt az első, mögüle viszont rövidesen kiállt Miller egy műszaki gond okán, így Rins, Dovizioso és a hatalmas felzárkózást produkáló Alex Marquez sorakozott az olasz nyomában. Aztán jött az újabb fordulat: Rins elcsúszott – így Petrucci előnye hirtelen két másodpercre nőtt Dovizioso, Marquez, Espargaro és Miguel Oliveira előtt.

Petruccit aztán már nem is tudták megfogni, így ő lett a szezon hetedik különböző győztese. Alex Marquez viszont feljött másodiknak, így első esős MotoGP-s versenyén megszerezte első pódiumát, ami egyben a Honda idei első dobogója is volt. Espargaro jött be harmadiknak a KTM-mel, miután ő is megelőzte a hajrában Doviziosót. Ötödikként a nagyot hajrázó Johann Zarcót intették le, majd jött Oliveira, Takaaki Nakagami és Stefan Bradl. Ami pedig az összetettben élen állókat illeti: Quartararo a kilencedik (és még ezzel is a borzalmas versenyt teljesítő Yamahák legjobbja lett), Vinales a tizedik, Mir a tizenegyedik helyen, azaz egymás mögött futott be, így nem sokat változott közöttük az állás – csak annyit, hogy Dovizioso is visszazárkózott közéjük. A fináléban egyébként Franco Morbidelli és Cal Crutchlow is bukott. Folytatás egy hét múlva az Aragóniai Nagydíjjal.

A futam végeredménye:

1. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati 45'54.736
2. Alex MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +1.273
3. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +1.711
4. Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati +3.911
5. Johann ZARCO FRA Esponsorama Racing Ducati +4.310
6. Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM +4.466
7. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +5.921
8. Stefan BRADL GER Repsol Honda Team Honda +15.597
9. Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha +16.687
10. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +16.895
11. Joan MIR SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +16.980
12. Brad BINDER RSA Red Bull KTM Factory Racing KTM +27.321
13. Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +33.351
14. Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +39.176
15. Iker LECUONA SPA Red Bull KTM Tech 3 KTM +51.087
  Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +1'14.190
Nem ért célba:        
  Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati  
  Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda  
  Tito RABAT SPA Esponsorama Racing Ducati  
  Bradley SMITH GBR Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
Nem teljesítette az 1. kört:        
  Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: