DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
Motor

Petrucci maradna a MotoGP-ben, Lorenzo a Ducatinál térhet vissza?

Az olasz távozása borítékolható a bolognaiaktól, két opciója viszont így is lehet, miközben a legfrissebb híresztelések úgy megkavarhatják a lapokat, hogy még Lorenzo visszatérése sem kizárt.

A Ducati nemrég bejelentette, hogy leigazolta Jack Millert a gyári csapatba 2021-re, ezzel pedig biztossá vált, hogy vagy Andrea Doviziosónak, vagy Danilo Petruccinak távoznia kell az istállótól. Néhány napja utóbbi motoros maga jelentette ki, hogy biztosan elhagyja a bolognaiak gyári alakulatát, és bár felmerült, hogy esetleg az ő színeikben átnyergel a Superbike-világbajnokságba, Petrucci szándéka egyértelmű: továbbra is a MotoGP-ben szeretne indulni. Erre pedig a legjobb lehetősége az Apriliánál lehet, amely gyártóval néhány éve már egyszer szóba hozták – minderről a Sky Italiának nyilatkozva beszélt az olasz:

„Az A terv az, hogy maradjak a MotoGP-ben. Több éve próbáltunk megállapodást kötni az Apriliával, de végül a Ducatival való folytonosság nyert, hiszen a mezőny végéről indulva a gyári csapatukig jutottam. Nagy az érdeklődés az Aprilia új motorja iránt, viszont ők is igencsak kényes helyzetben vannak a versenyzőiket illetően. Aleix Espargaro megérdemli a hosszabbítást, és ott van a Iannone-ügy, amit senki sem tud, hogyan fog véget érni. Nagyon tisztelem Andreát, így sajnálnám, ha azért szabadulna fel az ülése, mert elítélik.”

petrucci-aprilia



Petrucci azt sem tagadta, hogy a minap bombaként robbant értesüléssel, miszerint Pol Espargaro közel jár ahhoz, hogy átvegye Alex Marquez helyét a Repsol Hondánál, a KTM-nél is felszabadulhat egy ülés, ami szintén csábító lehet számára: „A Pol Espargaro hondás átigazolásáról szóló hírek megnyitottak egy új lehetőséget. Szívesen mennék az Apriliához vagy a KTM-hez, mert mindketten felszálló ágban vannak. Igazából meglepő is Pol távozása, mert a projekt alapköve volt. Viszont mindkét márka előnyt kovácsolhat a tapasztalatomból, mivel már jó pár éve a MotoGP-ben vagyok, és szeretnék egy fejlődő projekthez csatlakozni. A KTM-nek már sikerült dobogóra állnia, az Apriliának még nem, de két olyan márkáról beszélünk, akik szeretnének az élre törni, én pedig szeretnék az egyiküknél versenyezni.”

Az olasz azt is elmondta, hogy vélhetően a tavalyi hosszabbítását követő formahanyatlása játszott szerepet abban, hogy a Ducati végül Miller mellett döntött, aki ez idő alatt többször is dobogóra állhatott a Pramackal. A 2019-es mugellói győztes tehát biztosan távozik a bolognaiaktól, már csak az erről szóló hivatalos bejelentés hiányzik, amely viszont azért késhet, mert lehet, hogy mégsem tudnak megállapodni majd Doviziosóval. A korábbi hírek szerint alapvetően az anyagiak körül volt egyet nem értés az előző három szezon vb-ezüstérmese és a gyártó között, ráadásul úgy hírlik, Dovizioso kapcsolata nem is felhőtlen Gigi Dall’Igna általános igazgatóval, ami azt eredményezheti, hogy a biztató pletykák ellenére sem sikerül a hosszabbítás, s akár ő is kiköthet Pol Espargaro KTM-jén.

lorenzo-petrucci-ducati-dppi

Ebben az esetben pedig egy érdekes forgatókönyv is életbe léphet, legalábbis Petrucci menedzsere, Alberto Vergani szerint, aki a GPOne.com szaklapnak adott interjújában elhintette, hogy akár Jorge Lorenzo is újra kiköthet a vörösöknél. „Lehet, hogy a KTM ajánlatot tett Millernek, a Ducati pedig nem akarta vesztegetni az időt, nyélbe ütötte a szerződést” – vélekedett Vergani. „Miller mellett pedig ott van a lehetősége annak is, hogy Lorenzo visszatér a Ducatihoz. Véleményem szerint meg fognak állapodni Doviziosóval, de ha ez mégsem jön össze, még mindig dönthetnek Jorge visszatérése mellett. Egyértelmű, hogy Lorenzo nem vonult vissza tavaly Valenciában, ebben biztos vagyok, nem hagyhatja így el ezt a sportot.”

Arra valóban egyre nagyobb az esély, hogy Lorenzo nem végleg akasztotta szögre a bukósisakját tavaly Valenciában, s azokban a véleményekben is lehet igazság, miszerint inkább csak a hondás szerződéséből akart ezzel menekülni. Jelenleg a Yamaha tesztversenyzője, és saját elmondása szerint élvezi ezt a kevesebb stresszel járó szerepkört, de nemrég ő maga is elismerte a MotoGP.com honlapnak, hogy ha adódik egy jó lehetőség, megfontolná a visszatérést – viszont még mindig úgy érzi, erre nem fog sor kerülni:

„Még senki sem hívott ez ügyben. Ha nem történik meg, akkor is ugyanolyan boldog leszek, mint most vagyok. Ha megtörténik, akkor nyilván meghallgatom őket. Ha pedig ott lesz a lehetőség, egyértelműen azért fogom megtenni, hogy megpróbáljak győzni. Ha egyértelműen látható lesz, hogy meg tudom nyerni a bajnokságot. De egyelőre jól vagyok, és nem hiszem, hogy ez be fog következni” – fogalmazott az ötszörös világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: