DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
Motor

Rins a befutónál nyomta le Marquezt, Dovizioso hatalmasat esett

Óriási balesettel indult, parádés befutóval zárult a MotoGP Brit Nagydíja, amelynek végén a suzukis spanyol mindössze 13 ezreddel győzte le a vb-éllovast. Vinales még a dobogón, Dovizioso a start után ugratott hatalmasat az elcsúszó Quartararo motorján.

A Silverstone-tól nem megszokott melegben rajtolt el a szezon tizenkettedik MotoGP-futama, a Brit Nagydíj. A pole-ból királykategóriás karrierje során 60. alkalommal Marc Marquez indulhatott, s meg is tartotta a vezetést Valentino Rossi előtt, a drámai jelenetek azonban mögötte zajlottak: Fabio Quartararo elesett, Andrea Dovizioso pedig átugratott rajta! Az olasz hatalmasat repült, hosszú másodpercekig nem is mozdult, majd hordágyon kellett levinni őt a pályáról, aztán viszont szerencsére a saját lábára tudott állni a ducatis, akit természetesen bevittek az orvosi központba.
 
Az élen eközben Marquez haladt, míg mögé Alex Rins zárkózott fel a második helyre. Ők ketten fokozatosan le is szakították Rossit, akire ráadásul Maverick Vinales is közeledni tudott. A táv harmadához érve a két yamahás helyet is cserélt. Közben a középmezőnyben történt néhány bukás: előbb Tito Rabat, majd Takaaki Nakagami esett el – utóbbi ráadásul a nyolcadik helyről. Még hátrébb Johann Zarco és Miguel Oliveira ütközött, mindkét KTM-es számára idejekorán véget ért a futam.



rins
 
A kilencedik körig kellett várnunk, hogy változzon az éllovas személye: Rins megelőzte Marquezt – igaz, nem sokáig, a repsolos hamar visszavette honfitársától a vezetést. A suzukist viszont a következőkben sem tudta lerázni magáról a vb-éllovas, a hajrára is együtt érkezett meg a két spanyol. Négy körrel a vége előtt Rins alatt egy pillanatra megbicsaklott a motor, de az így összeszedett hátrányt is gyorsan újra ledolgozta a fiatal motoros.
 
Rins az utolsó előtti körben megindította a támadást, de Marquez rögtön visszaelőzte őt, majd a suzukis a célegyenes ráfordítóban sem tudott kívülről az élre kerülni. Úgy tűnt, a befutóig már nem is lesz esélye Rinsnek, a legvégén azonban mégis jobban sikerült az utolsó kigyorsítás, így a célvonalra érve legyőzte Marquezt: második sikerét aratta a suzukis! Vinales tette teljessé a dobogót, mögötte Rossi jött be a negyedik helyen, majd következett Franco Morbidelli, Cal Crutchlow, Danilo Petrucci és Jack Miller. Az első tízbe Pol Espargaro és Andrea Iannone fért még be, míg a sérülésből visszatérő Jorge Lorenzo a 14. helyen futott be.
 
A futam végeredménye:

1. Alex RINS SPA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki 40'12.799
2. Marc MARQUEZ SPA Repsol Honda Team Honda +0.013
3. Maverick VIÑALES SPA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +0.620
4. Valentino ROSSI ITA Monster Energy Yamaha MotoGP Yamaha +11.439
5. Franco MORBIDELLI ITA Petronas Yamaha SRT Yamaha +13.109
6. Cal CRUTCHLOW GBR LCR Honda CASTROL Honda +19.169
7. Danilo PETRUCCI ITA Ducati Team Ducati +19.682
8. Jack MILLER AUS Pramac Racing Ducati +20.318
9. Pol ESPARGARO SPA Red Bull KTM Factory Racing KTM +21.079
10. Andrea IANNONE ITA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia +25.144
11. Francesco BAGNAIA ITA Pramac Racing Ducati +40.317
12. Sylvain GUINTOLI FRA Team SUZUKI ECSTAR Suzuki +45.478
13. Hafizh SYAHRIN MAL Red Bull KTM Tech 3 KTM +54.783
14. Jorge LORENZO SPA Repsol Honda Team Honda +56.651
15. Karel ABRAHAM CZE Reale Avintia Racing Ducati +1'29.282
16. Tito RABAT SPA Reale Avintia Racing Ducati +1'31.716
17. Takaaki NAKAGAMI JPN LCR Honda IDEMITSU Honda +1'40.420
Nem ért célba:        
  Aleix ESPARGARO SPA Aprilia Racing Team Gresini Aprilia  
  Miguel OLIVEIRA POR Red Bull KTM Tech 3 KTM  
  Johann ZARCO FRA Red Bull KTM Factory Racing KTM  
Nem teljesítette az 1. kört:        
  Fabio QUARTARARO FRA Petronas Yamaha SRT Yamaha  
  Andrea DOVIZIOSO ITA Ducati Team Ducati  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: