DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 1. hétfő
Élő cikkek

Ez volt az F1-es Osztrák Nagydíj időmérője

A déli sprint után jön a hagyományos kvalifikáció a Red Bull Ringen, eldől a vasárnapi futam rajtsorrendje: kövessétek velünk az eseményeket!

Köszöntünk ismét mindenkit, negyed óra múlva jön az időmérő Spielbergben! Csak emlékeztetőül: a sprint már lement délben, ez a mostani kvalifikáció a rendes lesz, a vasárnapi futam rajtsorrendjét határozza meg.

Ha valaki esetleg lemaradt volna a sprintről délben: Norris ugyan az első körökben támadta és egyszer meg is előzte Verstappent, a holland azonban azonnal visszavette tőle a vezetést, onnan meg már simán nyert. Piastri lett a második, Norris a harmadik, utóbbi "amatőrnek" nevezte a hibáját, amikor nyitva hagyta az ajtót a Red Bull-osnak.

Az az eddig látottak alapján egyértelműnek tűnik, hogy a mostani kvalifikáción is Verstappen és a McLaren (mindenekelőtt persze Norris) lehet esélyes a pole-ra. Mögöttük a Mercedes egyelőre meggyőzőbb, mint a Ferrari, bár kicsik a különbségek, Perez pedig... igen, ő is ott van a mezőnyben.

Kifejezetten meleg van amúgy Spielbergben:

Indul tehát a Q1, ami szokás szerint 18 perces lesz.

Fontos információ, hogy a csapatok hozzányúlhattak a beállításokhoz a sprint után, mostantól indul az újabb parc fermé-időszak: a Ferrarinál Leclerc, a Mercedesnél pedig Hamilton jelezte is, hogy változtatni kívánnak majd.

Máris jönnek az első körök: Verstappen 1:06,0-s idővel nyit.

Sainz 1:05,9-es körrel átveszi a vezetést, de mire ezt leírnánk, négy századdal már megelőzi őt Leclerc - közéjük pedig bejön Norris és Piastri is. Négy századon belül az első négyes.

Tsunoda is beugrik az élbolyba Piastri és Sainz közé a negyedik helyre. Rövid a pálya, a szokottnál is kisebbek a különbségek: a tizedik Hülkenberg is csak 368 ezredmásodperces hátrányban.

A Mercedesek voltak még adósak az első körükkel: Hamilton a hetedik helyre, Russell viszont az élre ugrik, közel három tizedet oszt ki Leclerc-nek.

Verstappen válaszol az ellenfeleknek, 1:05,336-os körrel újra az élen. De nem sokáig, Sainz két lila szektor után 73 ezreddel megelőzi őt.

Tíz perc eltelt, Sainz, Verstappen, Leclerc, Russell, Perez, Ocon, Ricciardo, Alonso, Norris, Piastri az első tíz.

A lényeg persze egyelőre az, hogy a versenyzők elkerüljék a kiesést: pillanatnyilag Stroll, Hülkenberg, Sargeant, Zhou és Bottas az utolsó ötös.

Bottas javított, ezzel most Hamilton csúszik ki a top 15-ből. De még van hat perce neki és a többieknek is.

A McLarenek közben bejönnek a második és a negyedik helyre.

Emeljük ki: az utolsó öt percre fordulva az egész mezőny kilenc tizedmásodpercen belül.

Norrisszal közlik, hogy kell még egy kört futnia. Pedig a negyedik a brit, szűk kéttizedes hátránnyal, és fél szekundumra van a kieséstől - de lehet, hogy sokat javul még a pálya.

Jönnek az utolsó percek és körök, kieső helyen pillanatnyilag Hamilton, Stroll, Hülkenberg, Sargeant és Zhou.

Jön is szinte az egész mezőny, csak az első hármas - Sainz, Piastri, Verstappen - maradt a garázsban.

Hamilton megmenekül, bejön a hatodik helyre, 278 ezredre Sainztól.

Hülkenberg bejön kilencediknek, Magnussen pedig ötödiknek, még Leclerc-t is megelőzte a dán.

Lepörög lassan az óra, jönnek a körök, Perez és Alonso pedig már a veszélyzónában!

De mindketten megússzák: Perez a 12., Alonso mindössze a 15. helyen megy tovább!

Kiesik: Albon, Stroll, Bottas, Sargeant, Zhou.

Döbbenetesen szoros Q1 volt ez, négy tizeden belül volt az első 15 helyezett... Itt a végeredmény:

Sainz, Piastri és Verstappen végzett az első három helyen - lehet, hogy a Ferrari talált valamit, amivel beszállhatnak a pole-harcba vagy csak még nem adott ki mindent magából a Red Bull és a McLaren?

Indul a Q2, már jönnek is ki az autók a pályára. 15 perc áll a csapatok rendelkezésére.

Ezúttal a Ferrarik érkeztek elsőként az élmezőnyből: Leclerc 1:05,5-ös idővel nyitja a sort, Sainz elé viszont befértek az Alpine-ok. Mindenki más még csak most jön ki a bokszból.

Hülkenbergnek volt némi kalamajkája a besorolással, de Perez előtt végül be tudta dugni a csőrét a fehér vonalon túlra a bokszutcában.

Verstappen közben odapakol: 1:04,577-es körrel majdnem egy másodpercet ad Leclerc-nek!

Russell a második, de az ő lemaradása és fél másodperc kis híján. Két ezreddel követi őt Piastri.

Norris csak Russell és Piastri mögé jön be, hármójuk között csak ezredek-századok döntenek, de Verstappen jelenleg óriási előnyben.

A Ferrarik máris kieső helyeken voltak, de gyorsan korrigálták ezt: Sainz konkrétan másodiknak jön be, de az ő hátránya is bő négy tized, míg Leclerc csak a hatodik. A másodiktól az ötödik helyig egy tizeden belül.

Jön az utolsó öt perc, jelenleg Gasly, Tsunoda, Hülkenberg, Magnussen és Alonso a kiesőzónában.

Pereznek mondták még korábban a rádióban, hogy Hülkenberg nem követte a versenyigazgatói utasításokat az említett besorolásnál, vizsgálni is fogják majd a Haas pilótáját (akit a sprint után amúgy már egyszer büntettek ma).

Két perc még hátra a Q2-ből, jönnek tehát az utolsó próbálkozások!

Perez csak minimálisat javít, feljön hetediknek, Hamilton viszont beugrik Russell elé harmadiknak.

Hülkenberg bejön a kilencedik helyre, de nem biztos még, hogy ez elég lesz. Russell visszaelőzi Hamiltont, Verstappen pedig még tovább gyorsul az élen!

És lepörög az óra: Ricciardo mindössze 15 ezreddel, de kiesik, valamint búcsúzik még Gasly, Magnussen, Tsunoda és Alonso.

Továbbmegy viszont a négy nagycsapat párosai mellett Ocon, valamint Hülkenberg - itt a teljes Q2-es sorrend:

Verstappen öt és fél tizedmásodperc előnye brutális az élen a mezőny szorosságának fényében. Sainz és Russell konkrétan ezredre azonos időt futottak a 2-3. helyeken.

Indul a Q3, ha minden rendben megy, bő 12 perc múlva megtudjuk, ki kezdheti pole-ból a vasárnapi Osztrák Nagydíjat.

Szállingóznak ki lassan az autók a pályára, jönnek rövidesen az első nekilódulások.

Hopp, kisebb incidensnél a Mercedesnél: Hamilton a garázsból kihajtva magával húzta az emelőt...

Verstappen az első szektorban nem lilult, de így is tovább javít a Q2-es idején, már 1:04,4-nél jár a holland. Norris három és fél tizedre tőle jön be másodiknak.

Russell jön be harmadiknak, ő is benéz 1:04-be. Az első körök után a sorrend: Verstappen, Norris, Russell, Leclerc, Piastri, Hamilton, Sainz, Perez, Ocon, Hülkenberg.

Vihar előtti csend, mindenki a garázsokban.

Nagyon soknak tűnik a rövid spielbergi körön a 361 ezredmásodperces differencia, de meglátjuk, tud-e meglepőt húzni a McLaren.

Már a pályán az autók - na nézzük az utolsó nekifutásokat!

Verstappen zöldül az első szektorban, gyorsabb a saját legjobbjánál.

Verstappen javít: 1:04,314! Alighanem megvan a pole-os idő...

Piastri bejön másodiknak, egyetlen ezreddel Norris elé ugrik! De Norris válaszol rá, visszaelőzi a csapattársat!

Leclerc beleront a 9-es kanyarban, így ő marad a hetedik. A Mercedesek végül a 4-6. helyen - és akkor ez a vége: Verstappené a pole!

De közben Piastri körét elveszik, úgyhogy mégsem: Russell a harmadik helyen, Piastri egészen a hetedik helyig csúszik vissza.

Itt akkor tehát a Q3 vége:

Ezzel itt köszönjük a figyelmet, de maradjatok velünk, hiszen jövünk a legfontosabb értékelésekkel, hírekkel - a futam pedig vasárnap 15 órakor rajtol majd!