DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. július 3. szerda
16:39

Perez csak minimálisat javít, feljön hetediknek, Hamilton viszont beugrik Russell elé harmadiknak.

Ezzel itt köszönjük a figyelmet, de maradjatok velünk, hiszen jövünk a legfontosabb értékelésekkel, hírekkel - a futam pedig vasárnap 15 órakor rajtol majd!

Itt akkor tehát a Q3 vége:

De közben Piastri körét elveszik, úgyhogy mégsem: Russell a harmadik helyen, Piastri egészen a hetedik helyig csúszik vissza.

Leclerc beleront a 9-es kanyarban, így ő marad a hetedik. A Mercedesek végül a 4-6. helyen - és akkor ez a vége: Verstappené a pole!

Piastri bejön másodiknak, egyetlen ezreddel Norris elé ugrik! De Norris válaszol rá, visszaelőzi a csapattársat!

Verstappen javít: 1:04,314! Alighanem megvan a pole-os idő...

Verstappen zöldül az első szektorban, gyorsabb a saját legjobbjánál.

Már a pályán az autók - na nézzük az utolsó nekifutásokat!

Vihar előtti csend, mindenki a garázsokban.

Nagyon soknak tűnik a rövid spielbergi körön a 361 ezredmásodperces differencia, de meglátjuk, tud-e meglepőt húzni a McLaren.

Russell jön be harmadiknak, ő is benéz 1:04-be. Az első körök után a sorrend: Verstappen, Norris, Russell, Leclerc, Piastri, Hamilton, Sainz, Perez, Ocon, Hülkenberg.

Verstappen az első szektorban nem lilult, de így is tovább javít a Q2-es idején, már 1:04,4-nél jár a holland. Norris három és fél tizedre tőle jön be másodiknak.

Hopp, kisebb incidensnél a Mercedesnél: Hamilton a garázsból kihajtva magával húzta az emelőt...

Szállingóznak ki lassan az autók a pályára, jönnek rövidesen az első nekilódulások.

Indul a Q3, ha minden rendben megy, bő 12 perc múlva megtudjuk, ki kezdheti pole-ból a vasárnapi Osztrák Nagydíjat.

Verstappen öt és fél tizedmásodperc előnye brutális az élen a mezőny szorosságának fényében. Sainz és Russell konkrétan ezredre azonos időt futottak a 2-3. helyeken.

Továbbmegy viszont a négy nagycsapat párosai mellett Ocon, valamint Hülkenberg - itt a teljes Q2-es sorrend:

És lepörög az óra: Ricciardo mindössze 15 ezreddel, de kiesik, valamint búcsúzik még Gasly, Magnussen, Tsunoda és Alonso.

Hülkenberg bejön a kilencedik helyre, de nem biztos még, hogy ez elég lesz. Russell visszaelőzi Hamiltont, Verstappen pedig még tovább gyorsul az élen!

Két perc még hátra a Q2-ből, jönnek tehát az utolsó próbálkozások!

Pereznek mondták még korábban a rádióban, hogy Hülkenberg nem követte a versenyigazgatói utasításokat az említett besorolásnál, vizsgálni is fogják majd a Haas pilótáját (akit a sprint után amúgy már egyszer büntettek ma).

Jön az utolsó öt perc, jelenleg Gasly, Tsunoda, Hülkenberg, Magnussen és Alonso a kiesőzónában.

A Ferrarik máris kieső helyeken voltak, de gyorsan korrigálták ezt: Sainz konkrétan másodiknak jön be, de az ő hátránya is bő négy tized, míg Leclerc csak a hatodik. A másodiktól az ötödik helyig egy tizeden belül.

Norris csak Russell és Piastri mögé jön be, hármójuk között csak ezredek-századok döntenek, de Verstappen jelenleg óriási előnyben.

Russell a második, de az ő lemaradása és fél másodperc kis híján. Két ezreddel követi őt Piastri.

Verstappen közben odapakol: 1:04,577-es körrel majdnem egy másodpercet ad Leclerc-nek!

Hülkenbergnek volt némi kalamajkája a besorolással, de Perez előtt végül be tudta dugni a csőrét a fehér vonalon túlra a bokszutcában.

Ezúttal a Ferrarik érkeztek elsőként az élmezőnyből: Leclerc 1:05,5-ös idővel nyitja a sort, Sainz elé viszont befértek az Alpine-ok. Mindenki más még csak most jön ki a bokszból.

Indul a Q2, már jönnek is ki az autók a pályára. 15 perc áll a csapatok rendelkezésére.

Sainz, Piastri és Verstappen végzett az első három helyen - lehet, hogy a Ferrari talált valamit, amivel beszállhatnak a pole-harcba vagy csak még nem adott ki mindent magából a Red Bull és a McLaren?

Döbbenetesen szoros Q1 volt ez, négy tizeden belül volt az első 15 helyezett... Itt a végeredmény:

De mindketten megússzák: Perez a 12., Alonso mindössze a 15. helyen megy tovább!

Kiesik: Albon, Stroll, Bottas, Sargeant, Zhou.

Lepörög lassan az óra, jönnek a körök, Perez és Alonso pedig már a veszélyzónában!

Hülkenberg bejön kilencediknek, Magnussen pedig ötödiknek, még Leclerc-t is megelőzte a dán.

Hamilton megmenekül, bejön a hatodik helyre, 278 ezredre Sainztól.

Jön is szinte az egész mezőny, csak az első hármas - Sainz, Piastri, Verstappen - maradt a garázsban.

Jönnek az utolsó percek és körök, kieső helyen pillanatnyilag Hamilton, Stroll, Hülkenberg, Sargeant és Zhou.

Norrisszal közlik, hogy kell még egy kört futnia. Pedig a negyedik a brit, szűk kéttizedes hátránnyal, és fél szekundumra van a kieséstől - de lehet, hogy sokat javul még a pálya.

Emeljük ki: az utolsó öt percre fordulva az egész mezőny kilenc tizedmásodpercen belül.

Bottas javított, ezzel most Hamilton csúszik ki a top 15-ből. De még van hat perce neki és a többieknek is.

A McLarenek közben bejönnek a második és a negyedik helyre.

A lényeg persze egyelőre az, hogy a versenyzők elkerüljék a kiesést: pillanatnyilag Stroll, Hülkenberg, Sargeant, Zhou és Bottas az utolsó ötös.

Tíz perc eltelt, Sainz, Verstappen, Leclerc, Russell, Perez, Ocon, Ricciardo, Alonso, Norris, Piastri az első tíz.

Verstappen válaszol az ellenfeleknek, 1:05,336-os körrel újra az élen. De nem sokáig, Sainz két lila szektor után 73 ezreddel megelőzi őt.

A Mercedesek voltak még adósak az első körükkel: Hamilton a hetedik helyre, Russell viszont az élre ugrik, közel három tizedet oszt ki Leclerc-nek.

Tsunoda is beugrik az élbolyba Piastri és Sainz közé a negyedik helyre. Rövid a pálya, a szokottnál is kisebbek a különbségek: a tizedik Hülkenberg is csak 368 ezredmásodperces hátrányban.

Sainz 1:05,9-es körrel átveszi a vezetést, de mire ezt leírnánk, négy századdal már megelőzi őt Leclerc - közéjük pedig bejön Norris és Piastri is. Négy századon belül az első négyes.

Máris jönnek az első körök: Verstappen 1:06,0-s idővel nyit.

Indul tehát a Q1, ami szokás szerint 18 perces lesz.

Fontos információ, hogy a csapatok hozzányúlhattak a beállításokhoz a sprint után, mostantól indul az újabb parc fermé-időszak: a Ferrarinál Leclerc, a Mercedesnél pedig Hamilton jelezte is, hogy változtatni kívánnak majd.

Kifejezetten meleg van amúgy Spielbergben:

Az az eddig látottak alapján egyértelműnek tűnik, hogy a mostani kvalifikáción is Verstappen és a McLaren (mindenekelőtt persze Norris) lehet esélyes a pole-ra. Mögöttük a Mercedes egyelőre meggyőzőbb, mint a Ferrari, bár kicsik a különbségek, Perez pedig... igen, ő is ott van a mezőnyben.

Ha valaki esetleg lemaradt volna a sprintről délben: Norris ugyan az első körökben támadta és egyszer meg is előzte Verstappent, a holland azonban azonnal visszavette tőle a vezetést, onnan meg már simán nyert. Piastri lett a második, Norris a harmadik, utóbbi "amatőrnek" nevezte a hibáját, amikor nyitva hagyta az ajtót a Red Bull-osnak.

Köszöntünk ismét mindenkit, negyed óra múlva jön az időmérő Spielbergben! Csak emlékeztetőül: a sprint már lement délben, ez a mostani kvalifikáció a rendes lesz, a vasárnapi futam rajtsorrendjét határozza meg.