DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Élő cikkek

Ez volt az F1-es Spanyol Nagydíj fordulatos időmérője

A szabadedzéseket Max Verstappen uralta, de vajon övé lesz-e a pole is Barcelonában? És visszatér-e az eső a kvalifikációra? Tartsatok velünk!

Ezzel itt meg is köszönjük a figyelmet, rövidesen jövünk a legfontosabb nyilatkozatokkal és értékelésekkel - holnap 15 órakor pedig magával a Spanyol Nagydíjjal. Tartsatok akkor és addig is velünk!

Mutatjuk a teljes végeredményt - Gaslynál azért számoljuk bele, hogy büntetés várhat rá...

Verstappen, Sainz, Norris tehát az első három, Gasly a negyedik, Hamilton az ötödik, Stroll a hatodik - azaz az első hat helyen különböző csapatok! Ocon, Hülkenberg, Alonso, Piastri a további sorrend.

Hamilton az ötödik - Verstappen pedig elvette a lila középső szektor után, de azért, mert így is simán övé a pole!

Sainz bejön másodiknak, 462 ezredre Verstappentől. Stroll a harmadik, Ocon a negyedik - de mire ezt leírtuk, Norris hátrébb nyomja őket, ő a harmadik.

Alonso kezdi az egyetlen mért körét, az első szektora négy tizeddel lassabb Verstappenénél, de nem is ő az ellenfél valószínűleg. Sainz jobb részidővel jön.

Jönnek is a versenyzők az utolsó körökre. Na kié lesz vajon a második rajthely?

Hülkenberg egyedüliként a pályán, és bejön a harmadik helyre a német a Haasszal! Négy perc még hátra, jönni fognak még a többiek persze.

Verstappen, Hamilton, Norris, Ocon, Sainz, Piastri, Stroll, Gasly a sorrend az első körök után, Hülkenberg és Alonso még mért kör nélkül.

Verstappen 1:12,272-es kört pakol oda a Q3 elején - lehet, hogy ezzel el is dőlt a legfontosabb kérdés... Hamilton a második, több mint kilenctizedes hátránnyal.

Alonso autóján amúgy megint szerelgetnek, nagyot kaphatott annál a Q1-es sóderezésnél az Aston alja.

Elkezdődött a Q3, de még mindig Russell és Hamilton összeérését ismétlik: mindketten gyorskörön voltak, Russellnek pedig Sainz miatt is vissza kellett húznia. Russell a rádión arról beszélt, hogy nem tudta, hogy érkezik mögötte a csapattárs.

Vizsgálni is fogják az incidenst - feltartásért mondjuk, de mindegy...

Itt mit csinált a két Mercedes, érthetetlen...

Itt a Q2 végeredménye:

Áááá, ütközött a két Mercedes a célegyenes végén! Russell mellett próbált elmenni Hamilton.

És nincs meg Pereznek! Csak a 11. a mexikói, kiesik az egyik Red Bull, hihetetlen! De búcsúzik Russell is a Mercedesszel - van itt meglepetés dögivel! Zhou, De Vries és Tsunoda az utolsó három.

Russell is már a kieső zónában közben, Perez viszont jó szektorral jön.

Norris lila utolsó szektorral bejön másodiknak, Perez már csak a 12. helyen! Lejárt közben az idő.

Úgy főleg nem, hogy Hülkenberg bejön negyedik helyre a Haasszal! Sainz pedig a második, így Perez már csak a tizedik helyen!

Perez a sóderágyban! De vissza tudott evickélni a pályára - viszont az első körének annyi, újra neki kell rugaszkodnia! Jelenleg nyolcadik a mexikói, az nem életbiztosítás.

Szállingóznak ki a pályára a versenyzők, rövidesen jönnek az utolsó próbálkozások...

Szűk hat perc még a második etapból, mindenki a bokszban. Norris, Piastri, De Vries, Tsunoda és Hülkenberg áll a kieső helyeken perpillanat.

És lilult az utolsó szektor is a britnél, de így is 239 ezredmásodperccel elmarad Verstappentől - második helyen Hamilton és a Mercedes.

Alonso jön fel másodiknak, de neki is fél másodperc a lemaradása Verstappen mögött. Ocon, Stroll, Russell, Gasly a további sorrend, Hamilton félbehagyta az első körét, de a másodikon lila első szektorral nyitott.

Verstappen egyből a Q2 elején helyretesz mindenkit: 1:12,760-as idővel az élen, ezzel nyolc és fél tizedmásodperces (!) előnnyel vezet Perez előtt. Sainz a harmadik, a többiek még csak most jönnek majd.

Alonso haladt amúgy még a Q1 végén Gasly és Verstappen mögött, és egyből jelentette is a feltartást rádión - sőt, még azt is megmondta, hogy ezért három rajthelyes hátrasorolás jár majd! Lehet, hogy lesz abból hat is a Sainz-incidens miatt...

Indul a Q2 tizenöt perce, egyelőre csak a Red Bullok gurultak ki a pályára.

Közben megmutatták a Gasly-Verstappen feltartást is: megint a francia volt a ludas, akárcsak a Sainz-esetnél. Kizárt, hogy ne büntessék a kvalifikáció után Gaslyt.

Eléggé árulkodó Leclerc tekintete. "Kiestünk, igaz? Hihetetlen..." - üzente a rádión.

Itt a teljes Q1-es végeredmény:

Óriási tűzijáték a végén: vezetett Norris is, de végül Hamiltoné a Q1! Russell, Sainz, Hülkenberg mögöttük. A kiesők között Bottas, Magnussen, Albon, Leclerc, Sargeant - közülük természetesen Leclerc az óriási meglepetés, és Perez is épp csak a 15. helyen lépett tovább!

Gasly máshogy is bosszantja Verstappent, ugyanis átveszi tőle a vezetést! De nem sokáig: Hülkenberg már az első! Leclerc ideje viszont csak a 11. helyre jó, most Russell a kiesők között, de lila első szektorral jön.

Perez megoldja, bejön negyediknek Verstappen, Piastri és Stroll mögé, Hamilton, Ocon és Zhou elé. Jön rövidesen Leclerc is. Közben pedig a felügyelők feljegyeztek egy Verstappen-Gasly feltartós incidenst, amit eddig nem láthattunk.

Perez javul az első két szektor alapján, nem is keveset, Leclerc is már kivezető körön.

Stroll ugrik fel a harmadik helyre Verstappen és Piastri mögé. Három perccel a vége előtt Perez, Leclerc, Tsunoda, Albon, Sargeant az utolsó ötös.

Leclerc-t még vissza is tolják a garázsba, pedig már csak négy perc van hátra. Van még azért idő, de nem lesz kapkodásmentes a finálé a monacóinak...

Russell beugrik a nyolcadik helyre, így ő egyelőre megmenekülni látszik. Öt perccel a Q1 vége előtt Perez és Leclerc is kieső helyen! A ferrarist ráadásul mérlegelni is hívták. Tsunoda, Albon és Sargeant még a lista alján.

Leclerc javít, de nem eleget: csak a 16. helyen a monacói! Mi van Leclerc-rel és a Ferrarival? Sainz is csak hatodik egyébként, de ő egyelőre biztos továbbjutónak tűnik. Leclerc a rádión a hátsó gumikkal érez valami problémát.

Verstappen 1:13,615-re javít, Piastri továbbra is második, mögöttük Hamilton, Ocon, Zhou, Sainz és Alonso következik. Kieső helyeken Tsunoda, Russell, Albon, Sargeant és Leclerc.

"Ezért büntetést kell kapniuk, el kellett emelnem egy gyors kanyar közepén" - jelentette rádión Sainz. Vizsgálni is fogják majd az incidenst az edzést követően, ezt aligha fogja megúszni az Alpine és Gasly.

De Vries pedig közben másodszor is megforgatja az AlphaTaurit az utolsó szektor elején!

Leclerc köre nem volt túl jó, Sainzé viszont az lehetett volna, de az utolsó szektorban csúnyán feltartotta őt Gasly - ezért büntetés jöhet majd... Az élen pedig közben Verstappen, mögötte Piastri a második.

A többség jön is egyből a Ferrarik vezetésével, továbbra is száraz a pálya.

Egy kis gyűjtés az eddigi hibákból - miközben újra zöld a bokszvégi lámpa, folytatódik a Q1!

A megszakítás alatt szerelgetni kell Alonso autójának alját: az utolsó kanyarban volt egy necces pillanata, ő is kilátogatott a kavicságyba, ott sérülhetett meg a padlólemez.

Közben az FIA arról tájékoztatta a Formula.hu-t, hogy az incidensek miatt pályára került sóder miatt szakították félbe piros zászlóval az edzést. Volt pár megforgás és sóderlátogatás, szóval ez érthető. 16:12-kor folytatódik majd a Q1.

Ja igen, és épp a piros belengetése előtt Hülkenberg tört az élre. Emlékeztetőül: ő tegnap harmadik volt száraz pályán... Aztán mire ezt leírtuk, mégis elvették a német körét pályaelhagyás miatt.

Bottas és előtte nem sokkal De Vries is ugyanott hibázott, mint előtte Tsunoda. A 4-es kanyarnál pedig Albon fékezett a rázókövön és ő is benézett a sóderágyba, de ő is vissza tudott kecmeregni a pályára.

Piros zászló! Bottas forgott meg - de a finn végül folytatni tudta.

Jönnek az első mért idők: Gasly és Ocon révén Alpine 1-2 Stroll, Magnussen, Hamilton és Russell előtt.

Máris egy kisebb hiba: Tsunoda az egyik kanyar kijáratán csúszott majdnem keresztbe. Russell pedig jelenti: "jön az eső!".

"Néhány csepp szemerkél, de csak nagyon lágyan" - üzente Russell a csapatának. És közben el is indult a 18 perces Q1, gyakorlatilag a teljes mezőny egyből ki is jön a pályára.

Minimálisan szemerkél csak az eső, de még egyértelműen száraz az aszfalt - viszont máris sorakoznak a bokszkijáratnál, mert nem lehet tudni, meddig lehet a slickeket használni majd...

A versenyzők már készülődnek:

A nézőtéren néhányan kinyitották az esernyőiket, és a helyszíni jelentések szerint is esett néhány csepp eső. Nyolc perc még a Q1-ig.

Azért is emeltük ki, hogy a fő téma az időjárás (a legfrissebb hírek szerint 30 százalék az esély az esőre), mert az nemigen lehet kérdés, ki a pole-pozíció fő esélyese: Max Verstappen mindhárom szabadedzésen az élen végzett ezen a hétvégén.

A kvalifikáció előtt a legfőbb kérdés az időjárás körül van: a Formula-2-esek sprintjét esős pályán indították el, de a végére már gyakorlatilag felszáradt a pálya, s azóta egyelőre nem érkezett utánpótlás csapadékból. Meglátjuk, visszatérnek-e a felhők a Circuit de Catalunya fölé a következő bő egy órában...

Köszöntünk mindenkit, negyed óra múlva jön az idei szezon hetedik versenyének, a Spanyol Nagydíjnak az időmérője - kövessétek velünk az eseményeket!