DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Élő cikkek

Így zajlott a szezon utolsó szabadedzése

Pénteken a Mercedes mutatott jobb formát Abu Dhabiban, legalábbis egy körön mindenképp, de ez marad-e a helyzet az időmérő előtt is? Kövessétek velünk a harmadik tréning történéseit!

Sok szeretettel köszöntünk mindenkit, rövidesen kezdődik a 2021-es F1-es szezon utolsó szabadedzése Abu Dhabiban, szám szerint a harmadik a Yas Marina pályán - tartsatok velünk a következő bő egy órában!

Ami az eddigi történéseket illeti: a reprezentatívabb második edzés alapján a Mercedes egyelőre jobb, mint a Red Bull, bár a versenytempó már biztatóbb volt Max Verstappenéknél is.

Fontos információ a mostani gyakorlás előtt, hogy változtattak néhány kerékvetőn péntekhez képest, miután a Pirelli aggodalmát fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy hasonó problémák merülhetnek fel, mint néhány hete Katarban.

27 fokos a levegő, 39 fokos az aszfalt - és persze most ismét nappali fénynél zajlik majd a körözés, így ez a tréning megint kevésbé lesz releváns, hiszen az időmérőt és a futamot alkonyati és esti körülmények között rendezik.

Elindult az FP3, Schumacher és Ocon az elsők, akik kihajtottak a pályára, de érkezik már Bottas is.

Oconé volt az első köridő, de Verstappen gyorsan megelőzte. 1:24,997 a holland ideje, ennél jócskán futottak jobbat már pénteken is.

Verstappen tovább javít 1:24,828-as idővel. Tíz perc elteltével viszont csak négy pilóta iratkozott fel az eredményjelzőre: a vb-éllovas, Raikkönen, Ocon és Stroll.

Megérkeztek a Mercedesek: Bottas Verstappen mögé, Hamilton viszont közel hat tizeddel a holland elé ugrik - igaz, a brit már lágy abroncsot rakott fel, ellentétben a Red Bull-ossal, aki közepes keveréken futott.

Bő negyed óra elteltével a mezőnynek csaknem a fele még mindig mért kör nélkül - nem kapkodják el a dolgot a teljesen irreleváns nappali körülmények között.

Amúgy egy bajnoki címet már kiosztottak Abu Dhabiban: Oscar Piastrit koronázták meg egy-másfél órával ezelőtt a Formula-2-ben.

Hamilton faragja tovább a leggyorsabb időt 1:24,0-ra, de tegnap jártunk már az 1:23-as tartományban is - igaz, villanyfénynél.

Hamilton így hét tizedes előnyben van a Red Bullokkal szemben, akik között viszont négy ezred csak a különbség. A top 4 mögött amúgy Antonio Giovinazzi az ötödik az Alfa Romeóval.

Latifi panaszkodott a rádión, hogy a kijelzője mintha nem lenne jól rögzítve.

Bottas tört az élre, három századdal megelőzve Hamiltont, ahogy mögöttük Perez is átugrotta Verstappent.

Hamilton alaposan odacsapott a paciknak: 1:23,274 - ez már a hétvége és az új nyomvonal legjobbja!

Félidőnél járunk, itt a teljes sorrend:

Szárnyat cserélnek Verstappen autóján - megint volt valami gond az elmúlt hetekben többször is problémát okozó alkatrésszel?

Az AlphaTauri amúgy megint erős, ötödik-hatodik helyen Gasly és Tsunoda. A tegnap villogó Alpine-ok a 10-11. pozícióban.

Verstappen is felpattintotta végre a lágy gumikat, de belehibázott a körébe az első hosszú egyenes végi féktávon, így dobta is ezt a próbálkozást.

Hamilton megint Mazepin elé keveredett: a brit épp a bokszból jött ki, amikor érkezett az orosz.

No, most már összerakta Verstappen, egy lila utolsó szektorral 214 ezredre megközelítette Hamiltont. Aki viszont lehet, hogy gyorsult volna, de ő is elrontotta a körét.

Hamilton, Vetstappen és Bottas mögött egyébként most Norris, Tsunoda és Gasly következik, mindhárman előzik Perezt. Hét perc még hátra.

És Verstappen megint belerontott a körébe, pedig az első két szektorban javult magához képest. Az mindenképp biztató, hogy a sokadik lágygumis körön is lehet még javítani.

Lepörögtek az utolsó percek, Hamilton bő két tizeddel Verstappen előtt. Bottas és Perez végül a harmadik-negyedik helyen, hét tizedre a címvédőtől.

Mutatjuk a teljes végeredményt:

Ez volt tehát a harmadik, egyben utolsó szabadedzés, mostantól már tétre megy majd a buli. 14 órakor jön az időmérő, tartsatok velünk akkor és addig is!