DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
Kamion

Kiss Norbi sem tudja, osztanak-e idén Eb-címet

Merthogy a minimumként előírt három forduló ugyan meglesz, de a csehországi nyitányon elmaradt az egyik futam… Mindenesetre a hungaroringi hétvégét optimistán várja a magyar pilóta.

A Super Racing Festival névre keresztelt hétvége keretében nemcsak a WTCR, hanem a Kamion-Európa-bajnokság mezőnye is a Hungaroringre látogat a napokban. Kiss Norbert idén egy új magyar csapat, a Révész Truck Racing Team színeiben versenyez, és augusztus végén rögtön futamgyőzelemmel indították az idényt a csehországi Mostban. Azóta a koronavírus-járvány miatt nem rendeztek több versenyhétvégét, sőt a hazai forduló után már csak a november közepi misanói szezonzáró lesz hátra.

Kisst azonban sem a zanzásított naptár, sem az nem zavarja meg, hogy néhányan a mezőnyből el sem jöttek a Hungaroringre, vélhetően főként a koronavírus-járvány és a szigorodó karanténszabályok miatt: köztük van a bajnokságot jelenleg Norbi előtt négypontos előnnyel vezető Sascha Lenz is. Persze kihívókból így sem lesz hiány, hiszen két korábbi bajnok, Jochen Hahn és Adam Lacko is ott lohol a magyar pilóta nyomában – ráadásul igencsak szoros az állás, hiszen még csak egyetlen hétvégét bonyolítottak le:

kiss-norbi-kamion-most



„Gyakorlatilag épphogy elkezdődött a bajnokság, és máris a hajrába érkeztünk meg, minimális pontkülönbségekkel” – mondta el Kiss a Formula.hu kérdésére a hungaroringi viadalt megelőző online sajtótájékoztatón, amelyre lapunk is meghívást kapott. „De ez nem változtat semmit a hozzáállásunkon. Az év elejétől tudtuk, mire van szükségünk: sebesség és megbízhatóság is kell ahhoz, hogy bajnokok lehessünk a Kamion-Eb-n, úgyhogy erre koncentrálunk, valamint mindig az adott napra és a hétvégére. Így most a Hungaroringen is arra figyelünk, hogy megnyerjük a versenyeket és kihozzuk a helyzeteinkből a maximumot. Az, hogy a többiek mit csinálnak, mivel próbálkoznak vagy hogy eljönnek-e egy versenyre, azzal nem foglalkozunk. Magunkra figyelünk, és próbáljuk a legtöbbet kihozni magunkból.”

Márpedig Norbi arra számít, hogy a Hungaroring jól szerepelhetnek, mivel a Révész Truck Racing Teammel elég sokat tudtak tesztelni a mogyoródi pályán, így igen felkészülten érkeznek meg a versenyhétvégére – s éppen a meglévő rengeteg adat miatt bízik a száraz pályában. Az azonban nagy kérdés, hogy egy összetettbeli elsőség jelentené-e egyúttal Kiss harmadik Európa-bajnoki címét. Ahhoz ugyanis, hogy hivatalos Eb-címet lehessen kiosztani, legalább három fordulót kell rendezni egy szezonban, s bár ez látszólag teljesül a Most–Hungaroring–Misano trió révén, mégis van ekörül némi bizonytalanság – honfitársunk a kérdésünkre el is mondta, hogy miért:

„Ennek az az oka, hogy Csehországban elmaradt egy verseny az eső miatt, így ott nem lett meg a teljes futamszám, nem volt teljes a forduló” – magyarázta Norbi. „Egy kicsit egyébként mindenki össze-vissza beszél ezzel kapcsolatban, úgyhogy nem teljesen világos, hogyan kell értelmezni a szabályokat, mi számít fordulónak és mi nem, elég-e az, ha egy hétvégén három versenyt rendeztek vagy sem. Emiatt van egy kis keveredés, de remélhetőleg hamarosan kiderül.”

Bár nézők nem lehetnek a hétvégén a Hungaroringen, a Sport2 révén Kiss Norbi versenyeiről sem maradunk le: szombaton 12:45-kor és 14:50-kor, míg vasárnap 13:05-kor és 15:05-kor startolnak a kamionosok futamai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: