DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
Kamion

Kiss Norbi: Hibátlan időmérős mérleg, újabb győzelmek

A jaramai szezonzárón is mindkét kvalifikáción a leggyorsabb volt – ahogy a szezonban végig –, és mindkét főversenyt megnyerte az immár négyszeres Európa-bajnok magyar kamionversenyző.

A Madrid melletti Jaramában zárult a hétvégén a Kamion-Európa-bajnokság. A Révész Racing magyar pilótája, a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével versenyző Kiss Norbert már négyszeres Európa-bajnokként, csapata pedig kétszeres csapat-Eb-győztesként érkezett Spanyolországba. Bajnokhoz méltón kezdtek a mieink szombaton, az időmérő edzésen – ahogy idén minden helyszínen – a magyar pilóta volt a leggyorsabb, és 1,58:070-es idővel megszerezte az első rajtkockát. Egy másodpercet vert a második Jochen Hahnra, és 1,3-at a hazai környezetben induló Antonio Albacetere.

„Szerencsére rögtön az első köröm jó volt, nem kellett kétszer próbálkozni, így kímélhettem az autót. A csapat profizmusára jellemző, hogy már bajnokként érkeztünk ide, de szó nincs lazsálásról, remek autót kaptam ma is, köszönöm a srácoknak. Remélem a verseny is hasonlóan jól alakul, fontos lesz a jó rajt” - értékelte az edzést Kiss Norbert.

kiss-norbi-jarama-1



A rajt remekül sikerült a HUMDA által is támogatott magyar versenyzőnek, és az első helyre állt. Ettől kezdve végig vezetve, biztosan győzött az első futamban. A második helyen Jochen Hahn, a harmadikon Antonio Albacete ért célba. 

„Jochen Hahn is jól kapta el a rajtot, ezért figyelnem kellett az első féktávon, hogy ne hibázzak. Előre tudtam menni, és ettől kezdve építgettem az előnyömet. Nagyon jól működött az autó, és egy szuper győzelmet arattunk” – mondta a leintés után Kiss Norbert. 

A fordított rajtrácsos verseny során a 8. helyről indulhatott a 2022-es Európa-bajnok, de azonnal javított két pozíciót, Hahnt is megelőzte a magyar pilóta. Az élen Kursim, Calvet és Lacko haladt. Az élmezőny próbált meglépni, de az első hét 4 másodpercen belül volt. Norbi Albacete nyomában haladt a 6. helyen féltávnál. A 9. körben aztán Kiss Norbert kívülről megelőzte spanyol riválisát, és feljött az 5. helyre Lenz mögé. Végül a sorrend nem változott, Kursim győzött, az 1-es rajtszámú magyar kamiont pedig ötödikként intették le.

Vasárnap aztán szintén remek formában versenyzett a magyar pilóta, és megszerezte az első rajtkockát. Tíz éve nem volt arra példa, hogy egy versenyző minden időmérőn a leggyorsabb legyen egy szezonban.

kiss-norbi-jarama-2

„Nagyon büszke vagyok az idei eredményekre és a csapatra, hogy ezt megcsináltuk. Minden időmérőn mi voltunk a leggyorsabbak, sajnos a Nürburgringen elvették az időmet, amit a mai napig igazságtalannak tartok, de ez nem mindennapi dolog. Páratlan az az összetartás, ami a csapaton belül van, ez is kell a sikerhez” – mondta az edzés után Kiss Norbert.

A rajt a magyar versenyzőnek jól sikerült, a második helyről startoló Lackót azonban Albacete meglökte, és a hátuk mögött többen is összeértek. Jochen Hahn járt a legrosszabbul, darabok repültek le kamionjáról, így piros zászlóval megállították a versenyt. A megismételt rajtot is jól kapta el Kiss Norbert, az élre állt, mögötte Lacko és Albacete haladt. Féltávnál már négy másodperc volt Norbi előnye Lacko előtt, és végül biztosan nyerte meg a versenyt. A második Adam Lacko, a harmadik Antonio Albacete lett. 

„Itt Jaramában is mindkét időmérő edzést és mindkét főversenyt megnyertük. Nehéz szavakba önteni, hogy mennyire hálás vagyok. Nem volt még soha ilyen idényem, kár, hogy nincs több versenyhétvége idén, szívesen mennék még tovább” – értékelt mosolyogva a leintés után Kiss Norbert. 

A magyar Európa-bajnok úgy vághatott neki az év utolsó futamának, hogy több mint száz ponttal vezetett összetettben. A fordított rajtrácsos verseny során a 8. helyről indulhatott Kiss Norbert. A rajt után Calvet vezetett Kursim előtt, a Révész Racing pilótája két helyet javított, majd Lenz mellett is elment. A 6. körben Lackot is megelőzte Norbi, és már a 4. helyen haladt. Két körrel a vége előtt Halmmal csatázott, összeértek az autók, ezt kihasználva Hahn és Lacko is bebújt a magyar versenyző elé, aki így végül a 6. lett. A futamot Calvet nyerte Kursim és Halm előtt. A 2022-es Európa-bajnok viszont Kiss Norbert, aki vasárnap tehát egy győzelemmel és egy hatodik hellyel zárta az évet. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: