DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
Formula+

Az F1-es csapatok fejlesztései Katarra

Az FIA kiadta az F1-es csapatok Katari Nagydíjra hozott fejlesztéseinek listáját: sokan semmit nem hoztak, de van, aki több elemet is megújított.

Ahogy azt az F1-es versenyhétvégék kezdetén megszokhattuk, az FIA kiadta az egyes csapatok fejlesztett, módosított alkatrészeinek jegyzékét, melyből az derült ki, hogy a tízből hét istálló semmilyen változtatással nem élt a Katari Nagydíj előtt.

d-merc-szarny-katar



Egészen pontosan a Red Bull, a Mercedes, a Ferrari, az Aston Martin, a McLaren, a Williams és a Haas alkotja azon csapatok sorát, akik egyetlen olyan elemet se hoztak, melyet korábban még nem vetettek be.

A legtöbb módosítás az Alpine autóján található, akiknek az elmúlt négyből három hétvége is relatíve erősen sikerült, de szeretnének az erősorrendben elfoglalt hatodik pozícióból egy kissé feljebb lépni. A diffúzor oldalának kivágása a gumiabroncsok mellett magasabb lett, ami kis mértékben növeli a leszorítóerőt, különösen alacsonyabb hasmagasságnál.

alpine-katar

Lepel alatt az Alpine fejlesztései

A franciák az első szabadedzés során az autó hátuljának szélén a karosszéria a korábbitól eltérő kialakítását próbálják ki az egyik autón, ami csökkenti a légellenállást és némi extra leszorítóerőt is biztosít. Emellett az első edzésen módosított hűtőnyílásokat vet be az Alpine, ami segítheti az erőforrás hőmérsékletének szinten tartását, egyúttal a Mexikóra való felkészülést is szolgálja.

Kisebb változások az „Alfákon”

Az Alfa Romeo az övszárnyon módosított, a szárny síkját és hátsó szárnyvéglap alsó részét egyaránt átalakította, a csapat közlése szerint az elmúlt hétvégéken hozott fejlesztések kiegészítéseként, ennek célja a légáramlás javítása.

Az AlphaTauri a padlólemez peremén módosított, e módosítással a padlólemezre egyes részeire eső terhelés arányát kívánják pozitív irányba változtatni.

sauber-c43

Ez még nem a módosított kialakítás
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: