DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 5. vasárnap
Formula-E

A legjobb gyorsulás: itt az új Formula-E-autó

A monacói hétvége előestéjén mutatták be az elektromos széria Gen3 Evo névre hallgató új versenygépét, amely az F1-eseknél is jobban gyorsul majd.

Új autók érkeznek a Formula-E következő, tizenegyedik szezonjában: a Gen3 Evo névre hallgató versenygép a jelenlegi, harmadik generációs masinák továbbfejlesztett változata lesz. Ennek a bemutatójára került sor a Formula.hu jelenlétében csütörtökön Monacóban, ahol a hétvégén az elektromos világbajnokság szereplői versenyeznek.

fe-gen3-evo-3



A legfontosabb és a szervezők által leginkább hangsúlyozott előrelépés a gyorsulást érinti: a Gen3 Evo autók ugyanis 1,82 másodperc alatt gyorsulnak 0-ról 60 mérföld/órára, ami nagyjából 96,5 km/h-nak felel meg. Ez azt jelenti a közleményük szerint, hogy még a jelenlegi Formula-1-es autóknál is 30 százalékkal lesznek gyorsabbak ezen a téren, még a mostani Formula-E-gépekhez képest 36 százalékos az előrelépés – azaz mint azt elmondták: a legjobb gyorsulású együléses FIA-versenygépről van szó.

fe-gen3-evo-2

Összességében egyébként nagyjából 0,2 másodperces teljesítménybeli javulást kalkulálnak a jelenlegi Gen3-as autókhoz képest egy olyan pályán, mint a monacói. Ez több összetevőből ered: egyrészt egy új, agresszívebb, erősebb és robusztusabb karosszériát és aerodinamikát kapnak az autók, amelyektől szorosabb versenyzést várnak a szervezők; az időmérős párharcok, a rajtok és a támadó módok aktiválásakor összkerék-meghajtással fognak működni a gépek, amely újdonságnak számít a Formula-E-autóknál; emellett pedig a Hankook abroncsai is 5-10 százalékkal jobb tapadást ígérnek.

A szervezők elmondása szerint 200 mérföld/órás, azaz nagyjából 320 km/h-s végsebességre lesznek képesek a Gen3 Evo autók, amelyek így természetesen a leggyorsabb Formula-E-masinák lesznek. Emellett külön kiemelték, hogy a leghatékonyabb autókról van szó, valamint ezek lesznek az első karbonsemleges versenygépek.

A Gen3-as autók tehát a Formula-E következő, hivatalosan 2024/2025-ös, de vélhetően az előző évek hagyományainak megfelelően teljes egészében a jövő évben rendezendő idényében debütálnak.

fe-gen3-evo-1

fe-gen3-evo-4

fe-gen3-evo-5

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: