Steward
Admin
DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak JOHNNYBET
2022. május 23. hétfő
Formula-E

Kaotikus kezdés után Nyck de Vries a Formula-E első világbajnoka

Már a rajtnál kiesett az időmérő után legfőbb favoritnak tűnő Mitch Evans, így végül a futam előtt is éllovas holland húzta be a vb-címet a Mercedesszel együtt. A versenyt Norman Nato nyerte.

Vasárnap délután 15:30-kor eljött az idő: elrajtolt a Formula-E összességében hetedik, de első világbajnoki idényének utolsó futama a berlini Tempelhof repülőtéren, a szombatihoz képest fordított menetirányú nyomvonalon. A versenynek még tizenhárman vágtak neki matematikai eséllyel a vb-címre, de az időmérő után egyértelműen Mitch Evans lépett elő a fő favorittá: az ötpontos hátrányban lévő Jaguar-pilóta a harmadik helyre kvalifikálta magát Stoffel Vandoorne és Oliver Rowland mögé, miközben a többi aspiráns nem került be a legjobbak közé.

 

De már a startnál jött a dráma: Evans autója leállt az első pillanatok után, a vb-összetettben második helyen álló Edoardo Mortara pedig már nem tudta őt kikerülni, így beleütközött a rivális versenygépébe. Mindketten kiestek, a versenyirányítás pedig előbb a biztonsági autót küldte be, majd inkább piros zászlóval félbeszakították a viadalt.

A futam csaknem félórás kényszerszünet után a safety car mögött indult újra, de egy kör után már versenytempóra kapcsolhatott a mezőny. Ekkor a vb-esélyesek közül a nyolcadik helyet elfoglaló Jake Dennis állt a legjobban, ő viszont csúnyán elrontotta a féktávot az első kanyarban Sebastien Buemi mögött és a falnak ütközött, így a BMW versenyzője is kiesett (később műszaki hibáról nyilatkozott az újonc)!

 

Jött a teljes pályás sárga zászló, az élen Vandoorne, Rowland és Alexander Sims haladt, míg a fő favorittá így az eleve éllovas Nyck de Vries lépett elő, aki előre egerészte magát a kilencedik helyre – viszont az összes komoly riválisa mögötte haladt ekkor.

A támadó mód első felvétele alaposan átrajzolta a sorrendet: Norman Nato vette át a vezetést, a nyomában Sims, Rowland, Vandoorne és André Lotterer haladt, miközben De Vries már egészen a hatodik pozícióba kapaszkodott fel. A második aktiválás során nem forgott veszélyben Nato első helye, mögötte viszont Rowland átlépte Simst, De Vries pedig már saját pole-ból induló mercedeses kollégáját, Vandoorne-t átlépve a negyedik pozícióban autózott. Ráadásul negyed órával a vége előtt újabb kihívó hullott ki: a címvédő Antonio Felix da Costát rakta a falba az őt előzni igyekvő másik korábbi bajnok, Lucas di Grassi – a DS Techeetah összetört autója miatt újfent jött a biztonsági autó.

 

Az újraindítást követően De Vries már a dobogóért támadott, a manőver azonban nem sikerült, többen is mellé értek, sőt az autók össze is koccantak – a két Mercedes közé ékelődött be Lotterer Porschéje –, így a holland visszacsúszott a számára még mindig vb-t érő hetedik helyre.

Nato első helyét azonban már senki és semmi nem tudta megzavarni, így a Venturi pilótája nyerte az évadzárót – ez volt az első győzelme – Rowland és a pódiumra visszazárkózó Vandoorne előtt. Lotterer egy kemény manőverrel megelőzte Simst, majd jött Pascal Wehrlein, De Vriest pedig ugyan a végén még lenyomta Sam Bird, a nyolcadik hellyel is a Mercedes versenyzője lett a Formula-E történetének első világbajnoka (és hatodik különböző bajnoka) lett. A csapatok értékelését is a Mercedes nyerte – amely a sajtóhírek szerint rövidesen távozhat a sorozatból.

A második berlini futam végeredménye:

1. Norman Nato Venturi  
2. Oliver Rowland Nissan 2.270
3. S.Vandoorne Mercedes 2.837
4. André Lotterer Porsche 7.105
5. Alexander Sims Mahindra 8.453
6. Pascal Wehrlein Porsche 8.847
7. Sam Bird Jaguar 10.473
8. Nyck de Vries Mercedes 11.108
9. René Rast Audi 12.189
10. Tom Blomqvist NIO 12.679
11. Jean-Éric Vergne DS Techeetah 13.437
12. Robin Frijns Virgin 13.748
13. Alex Lynn Mahindra 14.366
14. Sébastien Buemi Nissan 14.692
15. Max Guenther BMW 15.528
16. Joel Eriksson Penske 15.940
17. Nick Cassidy Virgin 16.306
18. S.Sette Câmara Penske 16.961
19. Oliver Turvey NIO 21.076
20. Lucas di Grassi Audi 35.155
Kiesett:    
  A.F.da Costa DS Techeetah  
  Jake Dennis BMW  
  Mitch Evans Jaguar  
  Edoardo Mortara Venturi  
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: